Kivel ebédel Simicska Lajos?

  • - rpd -
  • 2012.12.21 11:00

Belpol

A múlt héten a Magyar Narancs címlapján friss fotót közöltünk Simicska Lajosról. A kormány gazdasági hátországának legfontosabb szereplője valakivel egy kertvendéglőben beszélget a fotón. Ki a másik férfi?

A képen látható személy nem más, mint Fonyó Károly, a Fidesz médiabirodalmának egyik kulcsfigurája – állítják a kormány gazdasági hátországát ismerő informátoraink. A magyarnarancs.hu megkereste az érintettet, hogy erősítse meg vagy cáfolja értesülésünket. Fonyó telefonhívásunkra úgy reagált, hogy nem látta múlt heti újságunkat, és „nem foglalkozik ilyesmivel”. Annyit azért megígért, hogy amennyiben átküldjük a képet a telefonjára, akkor hajlandó elárulni, hogy ő van-e rajta, vagy sem. Elküldtük a képet, de utána már nem értük el Fonyót. Telefonos megkereséseinket előbb nem fogadta, később pedig felvette ugyan a telefont, de miután bemutatkoztunk, letette.

 


Fotó: Németh Dániel

Fonyó jó ideje Simicska közeli üzlettársaként ismert; olyannyira, hogy egymástól független forrásaink szerint Nyerges Zsolt ­– a médiabirodalom fő bástyájaként ismert Infocenter.hu, valamint a Közgép Zrt. vezetője – és Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője mellett ő a Fidesz egykori pénztárnokának egyik legbizalmasabb üzleti partnere. Miként arról tavaly augusztusban, a Fidesz médiabirodalmának tüzetes áttekintése során beszámoltunk itt és itt, Fonyó elsősorban a Fideszt támogató médiaipar üzleti és hirdetési szegmensét fogja össze.

Fonyó és Simicska üzleti kapcsolata a Mahír Cityposter Kft. tulajdonosi szerkezetét szemlélve kristálytisztán kirajzolódik. A hirdetési piacot uraló Mahír Cityposternek ugyanis résztulajdonosa a Fonyó birtokában lévő Euro-AWK, ám a részvények többsége a Simicska-tulajdonban lévő Mahír Zrt. tulajdonában van, melyet vezérigazgatóként maga Simicska igazgat. Így Fonyó gyakorlatilag Simicska alkalmazottja. Tavaly nyári helyzetjelentésünkben már beszámoltunk arról is, hogy 2011 júniusában Fonyó – az e célból, mintegy 81 millió forint alaptőkével alapított Megapolis Zrt. által – megvásárolta a Metro International S.A.-tól a mintegy 300 ezer példányszámban terjesztett Metropol napilapot kiadó MTG Metro Gratis Kft.-t. Már az adásvétel körül is felmerültek kérdőjelek, így például médiapiaci értesülések szerint az igen alacsonynak tetsző, 200 milliós vételár megszabásában vélhetően szerepet játszott, hogy a Fidesz-közeli érdekcsoport meghatározó befolyással rendelkezik az állami hirdetések piacán. Nem is keltett nagy meglepetést az augusztusi hír, miszerint a Művészetek Palotája úgy írt ki 15 milliós tendert országos, napi, ingyenes hírújságban és a hozzá kapcsolódó online felületen való médiavásárlásra, hogy a kritériumoknak egyedül a Metropol felelt meg.

A várakozásoknak megfelelően a Metropol Fidesz-közelbe kerülésével Simicska és Fonyó cégei csúcsragadozóvá nőtték ki magukat a napilapok és a közterek hirdetési piacain. Ez év júliusi összefoglalójában a Népszabadság a Kantar Media adataira hivatkozva arról számolt be, hogy tavaly az állami cégek – a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek vagy a Magyar Turizmus Rt. – listaáron a Metropolnál közel 900 millió, a Magyar Nemzetnél majd' 500 millió forint értékben költöttek hirdetésekre. Nem kevésbé árulkodó, hogy a köztéri plakátok piacán  az állami cégek a rendelkezésre álló hirdetési összeg 85 százalékát a Simicska tulajdonolta Publimontnak, valamint a Fonyó birtokába tartozó Euro AWK-nak utalták át. A hierarchiát ugyanakkor jól szemlélteti, hogy míg a Publimont 2,1 milliárd, addig az Euro AWK „csak” 200 millió forint értékben kapott a hirdetési pénzekből. A kreativ.hu összeállításából emellett kiderül az is, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) honlapján elérhető taggyűlési határozatok alapján 2011-ben médiavállalkozásaiból Fonyó 490 millió forint nyereséget vett ki.

Mint a Népszabadság citált cikke megjegyzi, a közterületi plakáthirdetések piaca az egyetlen olyan szegmens a hazai médiapalettán, ahol az állam a válság éveiben is növelte kiadásait, hiszen „a közterületi hirdetések összege két év alatt megduplázódott: a 2008–2011-ben összesen listaáron »elhirdetett« 6,6 milliárd forintból 2,7 tavaly ütötte a plakátcégek markát, javarészt a Szerencsejáték és a Turizmus Rt. kampányainak jóvoltából”. De Fonyó más cégei sem kell, hogy szűkölködjenek állami megrendelésekben: az ő érdekeltségébe tartozó AllSys Management Kft. tavaly 8 millió forint juttatást kapott a Miniszterelnökségtől – a 2011-es „szociális konzultációval” kapcsolatban nyújtott – lakossági tájékoztatás címszó alatt. A balatoni kötődésűként ismert Fonyó befolyását mutatja továbbá, hogy – többek mellett egy másik jobboldali prominenssel, a filmrendező Kálomista Gáborral egyetemben – társelnöke az ország egyik legpatinásabb kézilabdacsapatát igazgató cégnek, az MKB Veszprém Kézilabda Zrt.-nek is.

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?