Díszpolgári címet kap Makó korábbi szocialista polgármestere

Megtaposták, megszerették

Belpol

A legmagasabb kitüntetést adja az államalapítás ünnepén Makó fideszes vezetésű önkormányzata Buzás Péternek, a korábbi szocialista polgármesternek. Miután legyőzték, évekig célkeresztben volt, mert tartottak attól, hogy újraindul. Nem tette.

 

Farkas Éva Erzsébet polgármester (Fidesz–KDNP) és Lázár János építési és közlekedési miniszter augusztus 20-án fél 11-kor együtt adja át majd a makói városházán a díszpolgári címet igazoló oklevelet Buzás Péternek, a város korábbi MSZP-s polgármesterének.

Tüntetni a kormány ellen

Buzás Péter kitüntetéséről június 26-án, szerdán határozott a makói képviselő-testület. Aznap Farkas Éva Erzsébet a Facebookon bejelentette a döntést, méltatva Buzás életművét, „mellyel általános elismerést szerzett, és hozzájárult Makó város jó hírnevének öregbítéséhez”.

Buzás Péter egy Mártélyhoz közeli tanyán született 1952-ben, a szülei 25 holdon gazdálkodtak, amíg lehetett. A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett, tagja volt az irodalmi színpadnak. Dísznövénytermesztő szakmát is szerzett, majd esti tagozaton végezte el a jogi egyetemet. 1974-től a makói tanács pénzügyi, terv- és munkaügyi osztályán dolgozott. Másodállásban a feleségével krizantémot, majd szegfűt termelt. A rendszerváltás idején már ő vezette a tanácsi hivatalt, levezényelte az önkormányzati választást, gratulált Sánta Sándor polgármesternek, aztán a virágtermesztő vállalkozására koncentrált. 1994-ben az MSZP és az SZDSZ jelöltjeként legyőzte Sánta Sándort. Buzás kormánypárti polgármester lett, de az akkor egészen más szabadsággal járt, mint most.

„Amikor a Horn-kormány be akarta zárni a makói kórházat, az MDF-irodában összegyűltünk, jobboldali pártszervezetek vezetői, hogy tiltakozást szervezzünk” – mondja a Narancsnak Domokos László, az MDF makói szervezetének akkori elnöke. „Egyszer csak nyílik az ajtó, jön be a polgármester. Mondom neki, Péter, most mi itt megbeszélést tartunk, tüntetni fogunk a kormányod ellen. »Tudom«, ezt mondta, »én is azért jöttem, ott a helyem«. Együtt tüntettünk. Akkor nagyot nőtt a szememben. Volt közöttünk világnézeti különbség, de a második Orbán-kormány működése óta szerintem már egyetértettünk közéleti kérdésekben is.”

Ment előre

Buzás húsz évig volt Makó polgármestere, 2006 és 2010 között országgyűlési képviselője is. Első ciklusában felmérte, hogy az önkormányzat működtetése egyre többe kerül, fejlesztésre pedig kevesebb jut. Azzal az érvvel, hogy nem lehet felélni a város jövőjét, vezetésével a képviselő-testület átalakította az intézményrendszert. Sok konfliktust vállalva iskolákat vont össze, majd egyes tagiskolákat kiürített. Pedagógusokat bocsátottak el, a művelődési központból és a városgazdálkodási vállalatból is közhasznú társaság lett. A megtakarítások révén jutott pénz a pályázatok önerejére.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A mesék előtt

  • - turcsányi -

Ha érte valaha is kultúrsokk Magyarországot, az 1975 februárjában esett, amikor a Filmmúzeum (ma Belvárosi Színház) – a megvásárlásához képest egy kerek esztendei erőgyűjtés után – bemutatta Pier Paolo Pasolini Dekameron című filmjét.

Tarkóig elmerülni

Reagan a gonosz birodalmának nevezi a Szovjetuniót; megindul az űrfegyverkezési program; az Egyesült Államok lerohanja Grenadát; megjelenik a Microsoft Word; a MASH fináléja máig megdönthetetlen nézettségi rekordot hoz a tévében; kijön a Thriller legendás videóklipje Michael Jacksontól; az Oscart pedig a Gandhi nyeri.

Mivel, uram, s ki nélkül?

Nagy vitát kavart, hogy miért nincs opera-előadás immár két éve a szegedi Dóm téren. A vezetés gazdasági szempontokkal érvelt: nincs rá támogatás, illetve a műfaj már nem tölti meg két-három estére a 4 ezres nézőteret. Talán erre is lett egyfajta válasz, hogy ismét az István… került színpadra, Novák Péter rendezésében, aki inkább egyfajta misztériumkoncertként tálalja a történetet, a nyitányt az 1983-as ősbemutató fényképeivel illusztrálva.

A láthatatlanok

„Van nevem, de nehezen kimondható. Ezért a magyar nevem Ildi.” „Amikor eljöttem, a feleségem terhes volt. Hat éve vagyok itt. Még soha nem találkoztam a gyerekemmel, csak okostelefonon keresztül.” „Lehet, hogy soha nem megyek haza.

Boldogtalanság, gyere haza

Ahogy egy kritikusa is megjegyezte, „van, akinek ez idegesítő”. Igen, lehet zavaró az író „kalandozó” beszédmódja, ahogy belekezd egy mondatba, majd abban egy újabbat generál, csak mert más téma jutott eszébe; vagy ahogy letér a megkezdett csapásról, hogy aztán oldalakkal később térjen vissza hozzá.

Russzkij karablj, igyi na huj!

A társadalom totális kontrolljára törekvő NER (azaz Orbán Viktor) az ún. Szuverenitásvédelmi Hatóság (SZH) létrehozásával a kormánytól független sajtót és civil szerveződéseket akarja szoros megfigyelés alá helyezni.

Élesített fegyver

Bohózatnak indult Elon Musk beszállása a Twitterbe, de az angliai zavargások jól mutatják, hogy a keze alatt a platform a profi valóságtorzítás mintapéldánya lett.

Koós Pál végleg megérkezett

  • Marinov Péter

Augusztus 1-jétől Koós Pál tölti be a modellváltáson átesett Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori pozícióját. Koóst az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma erősen vitatható eljárás nyomán juttatta a rektori székbe. Jogszerű volt-e ez a művelet, és ha nem, lehetséges-e jogorvoslat? Tettem egy próbát.

Ingyér’ a kastély, bekékül a NER-vér

A kastélytörvény módosított változata a lényegen nem változtatott, az ingyenes átadással „magánjogi szereplők” is hozzájuthatnak a felújított, értékes ingatlanokhoz. Tiltakozásként aláírásgyűjtésbe fogtak, demonstrációt szerveznek, alkotmánybírósági normakontrollt kértek azok, akik szerint ez a nemzeti vagyon ellopása.

„Nem rólam szól”

Kisfiával a hátán vágott át a Himaláján, hogy aztán a kilencvenes években Ausztráliában indítsa el énekesi karrierjét. Azóta bejárta a világot, jelenleg az Egyesült Államokban él, most mégis a Balatontól érkezett a Szigetre, ahol koncertje előtt beszélgettünk a tibeti névadás jelentőségéről, egy gyerekként írt mantráról és a gyógyító hangokról.