Nyomoz a rendőrség egy tankerületi vezetőt érintő ügyben

Belpol

Az ügyészség és a rendőrség is megerősítette a pár hete megjelent sajtóértesülést. A hatóság sikkasztás és hivatali vesztegetés miatt nyomoz. A tankerületi vezető lapunknak azt mondta, a rendőrség mostanáig nem kereste. 

A Pest Vármegyei Főügyészség és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság is megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy sikkasztás és hivatali vesztegetés gyanúja miatt folytatnak nyomozást egy tankerületi vezetőt érintő ügyben – tudta meg a Narancs.hu. 

Pár hete jelent meg a Vác és Környéke nevű portálon, hogy sikkasztás és hivatali vesztegetés miatt nyomoz a rendőrség az egyik tankerület vezetője ellen. A lap információi szerint az érintett vállalkozóktól saját magának kért ingyen munkavégzést, egyéb ajándékokat azért cserébe, hogy tovább dolgozhassanak vagy beszállíthassanak a felügyelete alá tartozó intézményekbe

A cikk szerint egy esetben 700 kilogramm gyümölcsöt kért egy tankerülettel szerződésben álló vállalkozótól, hogy később is sikeresen pályázhasson az iskolagyümölcs-programban történő beszállításra. Egy másik esetben egy karbantartó vállalkozástól azt kérte, hogy a megbízásokért cserébe „csináljanak meg ezt-azt a családi házán”. A vállalkozó meg is kezdte a munkát, majd abbahagyta, a cég megbízása pedig 2022 áprilisában megszűnt. A lap kereste a rendőrséget, de személyiségi jogokra hivatkozva nem válaszoltak a megkeresésre. 

Megerősítették

A Narancs.hu is megkereste a hivatalos szerveket. A Pest Vármegyei Főügyészség szóvivójétől, Nisóczi József Leventétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy „a megjelölt újságcikk vonatkozásában a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytat eljárás, amely felderítési szakban van. A nyomozó hatóság az eljárási cselekményeket önállóan végzi, gyanúsított kihallgatásra az ügyben még nem került sor”.  A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság részéről pedig Szabóné Berki Bianka szóvivő írta a következőket: „a korábban hivatkozott közlésben (a Vác és Környéke cikkében – B. M.) foglaltaknak megfelelő tényállás alapján a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság hivatali vesztegetés és sikkasztás bűncselekmény gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen”. 

Kiről lehet szó?

A váci lap beágyazottságából kiindulva logikusan a Váci Tankerület Központ vezetőjére lehet asszociálni, aki ugyan nem a nyomozással összefüggésben, de nevesítve van a cikkben. Többször próbáltuk utolérni a tankerület vezetőjét, aki írásban végül csak annyit válaszolt: nem keresték a rendőrség részéről, bővebb információért forduljunk a hatósághoz. 

Időközben forrásainktól megtudtuk, hogy mely cégeket hozhatták összefüggésbe a korrupcióval. A gyümülcsbeszállító társaság –amely szerepel a 2022/23-as tanévre vonatkozó iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programban – határozottan visszautasította a feltételezéseket. A cég képviselője szerint az értesülések nem helytállóak, és nincs tudomása jogi eljárásról

Az információink szerint esetlegesen érintett karbantartással foglalkozó társaság 2020-ban több váci iskolában végzett munkákat, de a cég képviselője nem válaszolt a megkeresésünkre. 

Írtunk a Klebelsberg Központnak, hogy tudnak-e valamit az ügyről, de azt tanácsolták: forduljunk a rendőrséghez. A Belügyminisztériumnál is próbálkoztunk, a tárca viszont nem ismeri az értesülést, miszerint nyomoznának tankerületi vezető ellen. 

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Rákóczi úti villamosok nyomában

A fővárosi polgármesterválasztásra készülődve idézzük fel kilenc évvel ezelőtti cikkünket, amelyben a Rákóczi úton, a Thököly úton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon futó villamosokra emlékeztünk.