Rendőrségi fellépések az ellenzékkel és civil szervezetekkel szemben 2010 után

Veszélyes szívecskék

Belpol

Vélt vagy sugallt elvárásoknak megfelelve kezeli a rendőrség az ellenzéki pártok és civil szervezetek akcióit. A testület vezetésétől sosem volt idegen az igazodás a hatalomhoz, de 2010 után ez nemegyszer már abszurditásba fordult.

Kafkai fordulatot vett egy viccnek szánt plakátragasztás Pécsen: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) aktivistái (vagy ahogy ők hívják magukat: passzivistái) július közepén szívecskékkel és „Az élet szép!” feliratokkal hekkelték meg a kormány most futó „konzultációs” plakátjait, melyek emojikkal hangolják Brüsszel, a melegek és Soros György ellen a lakosságot. Az átragasztós akció miatt valaki feljelentést tett, a rendőrség pedig ugrott: augusztusban ujjlenyomatokat vettek a felszívecskézett hirdetőoszlopokról.

Októberben eljutottak a gyanúsításig is: a Kétfarkúak helyi aktivistája, Pincehelyi Zita egy idézésből értesült róla, hogy rongálás miatt kell felelnie, amely a 86 ezer forintosra becsült értéke miatt már nem szabálysértési, hanem bűncselekményi kategóriába esik. A fiatal nőt a pécsi kapitányság életvédelmi alosztályára hívták be. „Kérdeztem is tőlük, hogy kit öltem meg, mert nem emlékszem rá” – mondta lapunknak Pincehelyi Zita, aki szerint a hatósági eljárás egyszerre volt humánus és abszurd: a rendőrök udvariasak voltak vele, de ragaszkodtak hozzá, hogy házkutatást tartsanak további szívecskéket keresve.

Hogy ehhez miért kellett a gyilkosságokra, súlyos testi sértési ügyekre specializált nyomozókat bevetni, azt az aktivista sem értette, de lapunk kérdésére a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sem adott rá egyértelmű választ: „A nyomozást végző egység kijelölése a szakmai szempontok, valamint az aktuális leterheltség figyelembevételével történik” – írták. Tegyük hozzá, a pécsi rendőrök korábban semmilyen uszító jellegű tartalmat nem találtak a Mi Hazánk matricáiban, melyen a párt „Pusztítsd a szörnyet!” szöveggel biztatott harcra az LMBTQ, a liberalizmus, a feminizmus és a „gender” ellen. A kétfarkús plakátragasztó végül nem tett vallomást, jogi képviseletét a Magyar Helsinki Bizottság vállalta el.

 
Nyomozgatnak, elvannak
Fotó: Szabad Pécs/olvasói fotó

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk