Családlátogatáson Bud Spencernél

Film

Bud Spencer nem vetkőzött le Fellininek, de befenyítette Lee van Cleefet – holnap megjelenő lapszámunkból kiderül, hogy miért. Most a nagy találkozás részletei következnek, kedves feleséggel, Sztálinnal, a lakájjal és a dalra fakadó törékeny óriással.

A liftbe csak hárman férnek be – figyelmeztet a házmester, annak a római lakóparknak a gondnoka, ahol Carlo Pedersoli (84) és Bud Spencer (84), illetve Pedersoli úr kedves felesége töltik nyugdíjas napjaikat. Ezzel meg is van a három fő – a szűken vett Pedersoli család tehát egy menetben feljut a legfelső emeletre.

false

 

Fotó: Köves Gábor

De hogyan fogjuk szólítani? Mr. Bud? Signore Pedersoli? Felmerül a Bud bácsi is, de ezt a helyzet komolyságára való tekintettel – mégiscsak gyermekkori bálványunkhoz igyekszünk (és az emeletek vészesen fogynak) – már az első emelet magasságában elvetjük. A kaputelefon sem segít a megoldásban: Bud Spencer neve nincs kiírva.

A szentély, ahol gyermekkorunk bálványa lakozik, egy tágas, napos – de fényűzőnek még kelet-európai áhítattal sem tekinthető –, erkélyes apartman, de mivel nem ingatlanosként nyertünk bebocsátást és kerültünk birtokon belülre, a további részletektől tartózkodnánk. A fényképes relikviák kiállításától viszont a háziak tartózkodtak, mindössze egy ilyet őriz a nappali: Tarzan, azaz Johnny Weissmüller kezez a medenceparton a szintén nagyon gyorsan úszó, ifjú Carlóval.

Carlo &Johnny

Carlo & Johnny

 

De nem múzeumban vagyunk, hanem porcelándíszekkel és festményekkel dúsan dekorált polgári lakban. A régimódi, romantikus festmények közül egy posztmodern Pedersoli-alkotás, az unoka családábrázolása tűnik ki személyességével.

false

A könyvespolcokról a Goldoni-összes (vajon forgatja-e Bud a Goldonikat?) és egy vaskos Brando-életrajz köszön vissza, a nappali végéből pedig a kedélyes, de üdvözlésünkre a hangját kieresztő szupersztár. Mint megtudjuk, Bud Spencer a Föld négy pontján szupersztár: Németországban, Brazíliában, Magyarországon és családja körében. Utóbbiak ott sürögnek körülötte: Pedersoliné, Bud öt évtizede hű társa, néha felbukkan, hogy szótlanul felügyelje a fennforgást. Giuseppe (53), Bud elsőszülött gyermeke és kései filmjeinek producere tolmácsszerepben foglal helyet az asztalnál.

false

És említést kell tennünk Sztálinról is, Hyppolit latin-amerikai másáról, aki ezüsttálcán szervírozza a presszót és a jeges teát. Alighanem ő az, aki két interjú közt lekapja és ismeretlen helyre szállítja az erkélyen olaszosan száradó, családi fehérneműt. A családi porcelán viszont hiánytalanul a helyén marad, Bud dísztányérok sűrűjében trónol, csak az újságírók váltakoznak körülötte.

Bud+újságíró

Bud+újságíró

Fotó: Németh Dániel

Bud Spencer a legklasszabb műtárgy közel s távol, van benne valami szoborszerű, ahogy jól megérdemelt székén trónol: nagy szakállú, törékeny óriás, időskori könnyekkel orcáján: a meghatottak mi vagyunk, de könnyezni ő könnyezik. A szék biztos erőd, ülve nem is tűnik soknak az a 84 év, amiből közel fél évszázadot Carlo Pedersoli Bud Spencerként töltött.

false

A rajongó gyerek akkor szabadul el végképp bennünk, a Pedersoli-lakban tartózkodó magyarokban, amikor Bud beizzítja a CD-lejátszót és saját dalait élőben énekli-mormogja-dúdolja alá csillogó szemekkel. Íme:

A legendás pofozógép új műsorszáma – az éneklő Bud – van olyan jó, mint a régi. Széles rajongói vigyor terül el az arcokon, még talán Sztálin is leteszi egy pillanatra a tálcát, a terasz citrusfája is befigyel az ablakon, és a bejárat melletti festett zenedoboz is közelebb húzódik gazdájához.

Kimaradt jelenet – bónuszkérdés a nagyinterjúhoz

Magyar Narancs: Önéletrajza első részében azt írja, hogy lehet kapcsolat a Seriff az űrből és Spielberg E.T.-je között. Ezt mire alapozza?

false

Bud Spencer: Arra, hogy a kissrác, Cary Guffey, aki a Seriff az űrből idegen bolygóról származó hősét játszotta, előzőleg A harmadik típusú találkozásokban szerepelt. Spielberg kíváncsi volt, hogy mit csinál a felfedezettje, s megnézte a Seriffet. Aztán megcsinálta az E.T.-t. Nálunk egy kedves, emberforma idegen a főszereplő, nála egy űrlény. Nem álltam ott, amikor megnézték, és nem látok bele Spielberg fejébe, de jólesik azt gondolnom, hogy esetleg Spielberget mi ihlettük. Ha csak egy kicsit is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bud Spencer önéletrajzának második része, a Bud Spencer: 80 év alatt a Föld körül a napokban jelenik meg magyarul.

Figyelmébe ajánljuk