chili&vanília

A szoljanka sztori

Gasztro

Január a levesek hónapja. A nagy lakomákon túli, de még tavasz előtti kulináris holtidőszakban ebben a műfajban tudunk leginkább kibontakozni, mert jó leveseket a semmiből is lehet főzni. Ilyenkor gyakran előkerülnek a különböző kultúrák ételei is, a népszerű, csípős – csilis, gyömbéres – ázsiai levek jól felfűtik az ember szervezetét, de érdemes ihlet után nézni az orosz konyha felé is, amely nem kispályás a levesek terén, abban pedig igencsak van tapasztalatuk, hogy miket érdemes fogyasztani télen. A három leghíresebb orosz leves valószínűleg a borscs (a céklás), a scsi (a káposztás) és a szoljanka (a mindenes), közülük talán az utóbbi kerül elő legritkábban, pedig igen finom. A leves nevét a „szelo” – falu – szóból származtatják, más források szerint pedig a „szol” – azaz só – szóból ered. Manapság továbbá egyfajta káosz kifejezésére is használják, olyan esetekre, amikor több nagyon eltérő elem kerül össze, úgy, mint ebben a levesben. A szoljanka valószínűleg a 17. században, a mai Ukrajna területéről indult hódító útjára, és ma is igen népszerű. Három fő fajtája létezik: a húsos, a halas és a gombás, persze a húsos a leggyakoribb. Erős húsalapléből indul, amelybe aztán még további, minél többféle húst: füstölt sonkát, kolbászt, virslit főznek, kovászos vagy sós uborkával savanyítják, majd a végén kerülnek bele a szokatlannak tűnő, a jellegzetes, pikáns karakterét adó alapanyagok: az olajbogyó, néha kapribogyó, és sok citrom – ezektől sós és savanyú egyszerre, így másnapos levesnek sem utolsó. Készülhet ugyanez halból is vagy gombával, mint az alább ajánlott recept­ben. A szoljanka igen kedvelt volt az egykori NDK-ban, állítólag nagy rajongója Angela Merkel is.

 

Zöldséges, pikáns szoljanka

Hozzávalók (4 adag)

 

2 dkg (2 nagy evőkanál) szárított vargánya

8 dl forró víz

2 evőkanál olaj

1 csokor újhagyma vagy 1 póréhagyma, felkarikázva

5 dkg sűrített paradicsompüré

2 sárgarépa, felkarikázva

2 nagyobb burgonya, felkockázva

só, bors

4 nagy csemege- vagy kovászos uborka felkockázva,

a levével együtt

50 dkg barna csiperkegomba, felszeletelve

10 dkg olajbogyó, felkarikázva

1 kezeletlen citrom

1 csokor kapor, finomra aprítva

2 dl tejföl

 

A szárított vargányát leöntjük 8 deci felforralt vízzel, és 30 percig állni hagyjuk. Leszűrjük (a levet megtartjuk), konyhai papírtörlővel kissé leitatjuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Felhevítjük az olajat, és üvegesre dinszteljük benne a felkarikázott póréhagymát. Hozzáadjuk a paradicsompürét, és néhány másodpercig pirítjuk, karamellizáljuk. Beletesszük a felkarikázott sárgarépát és a felkockázott burgonyát, átkeverjük, majd felöntjük a vargánya áztatóvizével és még 4 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a felkockázott savanyú uborkát és annak levét, majd kb. 15 percig főzzük, amíg a répa és a krumpli megpuhul. Ekkor tesszük bele a felszeletelt gombát, ezzel már csak további 5 percig főzzük. A legvégén, tálalás előtt tesszük bele a felkarikázott olajbogyót, a vékony karikákra, majd darabokra szeletelt citromot, a finomra aprított kaprot. Tejfölt külön adunk mellé.

 

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.