chili&vanília

A zöld ötven árnyalata

Gasztro

Rakott zöldek – alaprecept

Ha színt kellene választani az erdélyi konyhának, kétségtelenül a zöld lenne az. Ahogy hétről hétre halad a természet, úgy kerülnek elő a konyhában a különböző zöld levelek és fűszernövények, a csalántól a tormalevélig. A lestyán, tárkony, csombor hármasa kiemelt helyet foglal el a fűszerezésben, de olyan fogások is akadnak, ahol ezek főszereplővé lépnek elő. Az alábbi étel az erdélyi örmény felmenőkkel rendelkező Trucza Magdika konyhájából érkezett hozzám. A maga egyszerűségében is komplex fogás, a lestyán és a zellerzöld nagyvonalú használata egészen különleges ízt ad. Mindig abból készítették, ami éppen termett a kertben, vagy ami éppen maradt főzés után, akár olyan levelekből, amelyeket egyébként már nem használnának fel. Remek műfaj a „hulladékzöldek” kreatív, konyhai újrahasznosítására is. Az alaprecepttől számos módon el lehet térni: a húsragu készülhet bárányból, de akár húsmentesen is készíthető (pl. lencsével, dióval, gombával), fűszerezése kaphat némi egzotikus felhangot (pici fahéjjal, római köménnyel), kerülhet bele mazsola, aszalt meggy.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Aki úton van

Amikor 2021 nyarán megjelent Holi, azaz Hegyi Olivér első lemeze, sokan egy újabb izgalmas hazai rapkarrier kezdetét látták az anyagban.

A franciák megértették

Ritkán halljuk az isteneket énekelni. Néhanapján azonban zongoráznak, szájharmonikáznak és még gitároznak is. Legutóbb Párizs elővárosában, Boulogne-Billancourt-ban, a Szajna partján álló La Seine Musicale kulturális központban történt ilyen csoda.