chili&vanília

A zöld ötven árnyalata

Gasztro

Rakott zöldek – alaprecept

Ha színt kellene választani az erdélyi konyhának, kétségtelenül a zöld lenne az. Ahogy hétről hétre halad a természet, úgy kerülnek elő a konyhában a különböző zöld levelek és fűszernövények, a csalántól a tormalevélig. A lestyán, tárkony, csombor hármasa kiemelt helyet foglal el a fűszerezésben, de olyan fogások is akadnak, ahol ezek főszereplővé lépnek elő. Az alábbi étel az erdélyi örmény felmenőkkel rendelkező Trucza Magdika konyhájából érkezett hozzám. A maga egyszerűségében is komplex fogás, a lestyán és a zellerzöld nagyvonalú használata egészen különleges ízt ad. Mindig abból készítették, ami éppen termett a kertben, vagy ami éppen maradt főzés után, akár olyan levelekből, amelyeket egyébként már nem használnának fel. Remek műfaj a „hulladékzöldek” kreatív, konyhai újrahasznosítására is. Az alaprecepttől számos módon el lehet térni: a húsragu készülhet bárányból, de akár húsmentesen is készíthető (pl. lencsével, dióval, gombával), fűszerezése kaphat némi egzotikus felhangot (pici fahéjjal, római köménnyel), kerülhet bele mazsola, aszalt meggy.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Magyar rulett

Szociológusok és politológusok rendszeresen elmondják, hogy a magyarok és különösen a Fidesz-szavazók számára az egyik legfontosabb érték a biztonság. Azt is mindig hozzáteszik, hogy Orbán Viktor különlegesen jól érti a „magyar néplelket”, így eredményesen tud játszani az egzisztenciális fenyegetettség és a biztonság utáni vágy érzékeny húrjain.