chili&vanília

A zöld ötven árnyalata

Gasztro

Rakott zöldek – alaprecept

Ha színt kellene választani az erdélyi konyhának, kétségtelenül a zöld lenne az. Ahogy hétről hétre halad a természet, úgy kerülnek elő a konyhában a különböző zöld levelek és fűszernövények, a csalántól a tormalevélig. A lestyán, tárkony, csombor hármasa kiemelt helyet foglal el a fűszerezésben, de olyan fogások is akadnak, ahol ezek főszereplővé lépnek elő. Az alábbi étel az erdélyi örmény felmenőkkel rendelkező Trucza Magdika konyhájából érkezett hozzám. A maga egyszerűségében is komplex fogás, a lestyán és a zellerzöld nagyvonalú használata egészen különleges ízt ad. Mindig abból készítették, ami éppen termett a kertben, vagy ami éppen maradt főzés után, akár olyan levelekből, amelyeket egyébként már nem használnának fel. Remek műfaj a „hulladékzöldek” kreatív, konyhai újrahasznosítására is. Az alaprecepttől számos módon el lehet térni: a húsragu készülhet bárányból, de akár húsmentesen is készíthető (pl. lencsével, dióval, gombával), fűszerezése kaphat némi egzotikus felhangot (pici fahéjjal, római köménnyel), kerülhet bele mazsola, aszalt meggy.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

BKV: csak semmi pánik, lesz fizetés!

A cég megbízott vezérigazgatója belső körlevélben igyekszik nyugtatni a cég dolgozóit, hogy mindenki megkapja a fizetését júniusban. A szakszervezetek megkezdték az egyeztetéseket arról, milyen eszközökkel éljenek, ha ellehetetlenül a BKV és többi fővárosi szolgáltató cég működése.

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.