chili&vanília

Nyári almák

Gasztro

Öt hozzávalós almatorta sóskaramella-öntettel

Manapság lassan nehezebb jó almához jutni, mint egy egzotikus gyümölcshöz. Termelőknél, vidéki piacokon érdemes sasolni, a nagy zöldségeseknél, szupermarketekben kapható, tökéletes külsejű, hibátlan almákat általában még éretlen állapotban szedik le, légmentes raktárakba zárják, és rendelésre érlelik be mesterségesen. Pedig a világ egyik legnagyobb adománya a jóízű, érett állapotban leszedett, ropogós, lédús, savanykás alma. Akinek saját kertjében, saját almafája terem bőségesen, az nagyon szerencsésnek mondhatja magát, de annak is jó dolga van, akit szomszédja, barátja, kedves ismerőse ajándékoz meg egy nagy kosár érett almával. Kezdődhet a nagyszabású, tölteléktől túltengő almás piték, a fényes, szirupos bevonattal tündöklő tarte Tatinek, azaz fordított almatorták, az elzászi, normandiai, bretagne-i, német, osztrák, amerikai almás sütemények sütési szezonja. A sült, töltött almák mindent belengő, behúzódásra késztető, meleg, fűszeres illata még persze várathat magára néhány hetet, addig viszont jöhetnek azok az egyszerű sütemények, amelyek elkészítéséhez nem kell órákat a konyhában állni, és amelyekhez kifejezetten a ropogós, savanykás nyári almák a legideálisabbak. Az alábbi, mindössze öt hozzávalóból álló torta éppen ilyen. Magában is nagyon finom, az ajánlott sóskaramella-öntettel pedig sajnos túlságosan is finom.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk