A német konyháról nem feltétlenül a fenséges, kifinomult cukrászsütemények jutnak eszünkbe. Más a helyzet a pékségekkel, ahol azért már lehet csemegézni a jobbnál jobb kenyerek, kiflik és kalácsok között. A sütemények közül is inkább a masszívabb, kelt tésztás változatok mennek. Örök kedvenc a morzsás pite, amelyet az évszaknak megfelelő gyümölccsel készítenek, például almával, meggyel, sárgabarackkal. Többféle tésztája létezik, hol vastagabb, élesztős kelt tésztával sütik, hol omlós, vajas alappal, az alábbi receptben az utóbbit ajánlom. A teljes kiőrlésű rozsliszt bizonyára egészségesebb is, mint a sima fehérliszt, a jó hír azonban, hogy a szilvás süteményhez még parádésan illik is, ugyanis mély íze nagyszerűen passzol a savanykás gyümölcshöz. A fahéj klasszikus párosa a szilvának, da ha tartanak otthon kardamomot, azzal még extrább lesz.
Fűszeres, morzsás szilvás pite
Hozzávalók (kb. 12–16 szelet)
Tészta:
30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
5 dkg nádcukor
1 teáskanál só
15 dkg hideg vaj
1 tojás
1 evőkanál jéghideg víz
Töltelék:
bő 1 kg érett, de nem túl puha szilva
10 dkg nádcukor
2 teáskanál őrölt fahéj vagy kardamom
3 cm gyömbér, reszelve
½ citrom reszelt héja és leve
2 evőkanál étkezési keményítő
A lisztet összekeverjük a nádcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a jéghideg vajat, amelyet vagy reszelő nagy lyukú oldalán reszelünk, vagy csak felkockázunk. A vaj valóban legyen jéghideg, felhasználás előtt érdemes tíz percre a mélyhűtőbe tenni. Hozzáadjuk a tojást és a hideg vizet is. Kézzel vagy robotgépben nagyjából összedolgozzuk, de csak annyira, hogy durva morzsa állagúra álljon össze. Ha kézzel keverjük, gyorsan kell dolgoznunk. A morzsát 30 percre hűtőbe tesszük pihentetni. Közben előkészítjük a szilvát: megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Rászórjuk a cukrot, az őrölt fahéjat, a reszelt gyömbért, a citrom levét és héját. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt (ez köti majd meg kissé a tölteléket), és állni hagyjuk, amíg a tészta pihen. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul/felül). Egy 28×20 cm-es tepsit enyhén kiolajozunk, majd kibélelünk sütőpapírral (az olajnak köszönhetően könnyebben tapad a tepsibe a papír). A tésztamorzsa felét a tepsi aljába szórjuk, és kézzel szorosan lenyomkodjuk, hogy egyenletesen kitöltse a felületet. 15 percig sütjük. Kivesszük, ráhalmozzuk a szilvát, majd a tetejére szórjuk a morzsa másik felét úgy, hogy mindenhova jusson. Ezt a réteget nem kell lenyomkodni, itt morzsa formában marad. 40 percig sütjük. Legalább szobahőmérsékletűre hűtjük, de teljesen kihűtve a legkönnyebb szeletelni, amíg még langyos a gyümölcs, addig nehezebb. Adhatunk mellé vaníliafagylaltot vagy kikevert mascarponét is.