chili&vanília

Zwetschgen-Streuselkuchen

Gasztro

A német konyháról nem feltétlenül a fenséges, kifinomult cukrászsütemények jutnak eszünkbe. Más a helyzet a pékségekkel, ahol azért már lehet csemegézni a jobbnál jobb kenyerek, kiflik és kalácsok között. A sütemények közül is inkább a masszívabb, kelt tésztás változatok mennek. Örök kedvenc a morzsás pite, amelyet az évszaknak megfelelő gyümölccsel készítenek, például almával, meggyel, sárgabarackkal. Többféle tésztája létezik, hol vastagabb, élesztős kelt tésztával sütik, hol omlós, vajas alappal, az alábbi receptben az utóbbit ajánlom. A teljes kiőrlésű rozsliszt bizonyára egészségesebb is, mint a sima fehérliszt, a jó hír azonban, hogy a szilvás süteményhez még parádésan illik is, ugyanis mély íze nagyszerűen passzol a savanykás gyümölcshöz. A fahéj klasszikus párosa a szilvának, da ha tartanak otthon kardamomot, azzal még extrább lesz.

 

Fűszeres, morzsás szilvás pite

Hozzávalók (kb. 12–16 szelet)

 

Tészta:

30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

5 dkg nádcukor

1 teáskanál só

15 dkg hideg vaj

1 tojás

1 evőkanál jéghideg víz

Töltelék:

bő 1 kg érett, de nem túl puha szilva

10 dkg nádcukor

2 teáskanál őrölt fahéj vagy kardamom

3 cm gyömbér, reszelve

½ citrom reszelt héja és leve

2 evőkanál étkezési keményítő

 

A lisztet összekeverjük a nádcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a jéghideg vajat, amelyet vagy reszelő nagy lyukú oldalán reszelünk, vagy csak felkockázunk. A vaj valóban legyen jéghideg, felhasználás előtt érdemes tíz percre a mélyhűtőbe tenni. Hozzáadjuk a tojást és a hideg vizet is. Kézzel vagy robotgépben nagyjából összedolgozzuk, de csak annyira, hogy durva morzsa állagúra álljon össze. Ha kézzel keverjük, gyorsan kell dolgoznunk. A morzsát 30 percre hűtőbe tesszük pihentetni. Közben előkészítjük a szilvát: megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Rászórjuk a cukrot, az őrölt fahéjat, a reszelt gyömbért, a citrom levét és héját. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt (ez köti majd meg kissé a tölteléket), és állni hagyjuk, amíg a tészta pihen. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul/felül). Egy 28×20 cm-es tepsit enyhén kiolajozunk, majd kibélelünk sütőpapírral (az olajnak köszönhetően könnyebben tapad a tepsibe a papír). A tésztamorzsa felét a tepsi aljába szórjuk, és kézzel szorosan lenyomkodjuk, hogy egyenletesen kitöltse a felületet. 15 percig sütjük. Kivesszük, ráhalmozzuk a szilvát, majd a tetejére szórjuk a morzsa másik felét úgy, hogy mindenhova jusson. Ezt a réteget nem kell lenyomkodni, itt morzsa formában marad. 40 percig sütjük. Legalább szobahőmérsékletűre hűtjük, de teljesen kihűtve a legkönnyebb szeletelni, amíg még langyos a gyümölcs, addig nehezebb. Adhatunk mellé vaníliafagylaltot vagy kikevert mascarponét is.

Figyelmébe ajánljuk

„A magyarok az internetre menekülnek a valóság elől”

  • Artner Sisso
Szokolai Róbert korábban ifjúsági szakszervezeti vezető volt, jelenleg az Eötvös10 Művelődési Ház kommunikációs vezetője. Arról kérdeztük, milyen lehetőségei vannak a fiataloknak ma Magyarországon, kire és mire számíthatnak, valamint hogyan használják az internetet, a közösségi médiát, és mire mennek vele.

Valóra vált forgatókönyv

1984-ben került a mozikba Rob Reiner első filmje, A turné (This Is Spinal Tap). Az áldokumentumfilm egyik főszereplője maga a rendező volt, aki az éppen amerikai turnén levő fiktív brit hard rock zenekar, a Spinal Tap történetét próbálta kibogozni.

Nézőpont

A filozófus-író (Denis Podaly­dès) tüdeje és mája közt apró kis foltot mutat ki az MRI-vizsgálat, de biztosítják afelől, hogy (egyelőre!) nem veszélyes a dolog.

Amikor győznek a hippik

  • - turcsányi -

Blaze Foley-nak volt egy kabátja. Ha egészen pontosak akarunk lenni, ez az egy kabátja volt neki – ez sem túl jó bőrben. Az ujját például vastag ezüstszínű ragasztószalaggal kellett megerősíteni, jól körbetekerni, mindkettőt – hogy le ne essenek.

Hibamátrix

  • Dékei Krisztina

Szűcs művészete a klasszikus, realista festészeti hagyományokon alapul, de távol áll a „valóságtól”.