chili&vanília

Zwetschgen-Streuselkuchen

Gasztro

A német konyháról nem feltétlenül a fenséges, kifinomult cukrászsütemények jutnak eszünkbe. Más a helyzet a pékségekkel, ahol azért már lehet csemegézni a jobbnál jobb kenyerek, kiflik és kalácsok között. A sütemények közül is inkább a masszívabb, kelt tésztás változatok mennek. Örök kedvenc a morzsás pite, amelyet az évszaknak megfelelő gyümölccsel készítenek, például almával, meggyel, sárgabarackkal. Többféle tésztája létezik, hol vastagabb, élesztős kelt tésztával sütik, hol omlós, vajas alappal, az alábbi receptben az utóbbit ajánlom. A teljes kiőrlésű rozsliszt bizonyára egészségesebb is, mint a sima fehérliszt, a jó hír azonban, hogy a szilvás süteményhez még parádésan illik is, ugyanis mély íze nagyszerűen passzol a savanykás gyümölcshöz. A fahéj klasszikus párosa a szilvának, da ha tartanak otthon kardamomot, azzal még extrább lesz.

 

Fűszeres, morzsás szilvás pite

Hozzávalók (kb. 12–16 szelet)

 

Tészta:

30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

5 dkg nádcukor

1 teáskanál só

15 dkg hideg vaj

1 tojás

1 evőkanál jéghideg víz

Töltelék:

bő 1 kg érett, de nem túl puha szilva

10 dkg nádcukor

2 teáskanál őrölt fahéj vagy kardamom

3 cm gyömbér, reszelve

½ citrom reszelt héja és leve

2 evőkanál étkezési keményítő

 

A lisztet összekeverjük a nádcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a jéghideg vajat, amelyet vagy reszelő nagy lyukú oldalán reszelünk, vagy csak felkockázunk. A vaj valóban legyen jéghideg, felhasználás előtt érdemes tíz percre a mélyhűtőbe tenni. Hozzáadjuk a tojást és a hideg vizet is. Kézzel vagy robotgépben nagyjából összedolgozzuk, de csak annyira, hogy durva morzsa állagúra álljon össze. Ha kézzel keverjük, gyorsan kell dolgoznunk. A morzsát 30 percre hűtőbe tesszük pihentetni. Közben előkészítjük a szilvát: megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk. Rászórjuk a cukrot, az őrölt fahéjat, a reszelt gyömbért, a citrom levét és héját. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt (ez köti majd meg kissé a tölteléket), és állni hagyjuk, amíg a tészta pihen. A sütőt előmelegítjük 200 fokra (alul/felül). Egy 28×20 cm-es tepsit enyhén kiolajozunk, majd kibélelünk sütőpapírral (az olajnak köszönhetően könnyebben tapad a tepsibe a papír). A tésztamorzsa felét a tepsi aljába szórjuk, és kézzel szorosan lenyomkodjuk, hogy egyenletesen kitöltse a felületet. 15 percig sütjük. Kivesszük, ráhalmozzuk a szilvát, majd a tetejére szórjuk a morzsa másik felét úgy, hogy mindenhova jusson. Ezt a réteget nem kell lenyomkodni, itt morzsa formában marad. 40 percig sütjük. Legalább szobahőmérsékletűre hűtjük, de teljesen kihűtve a legkönnyebb szeletelni, amíg még langyos a gyümölcs, addig nehezebb. Adhatunk mellé vaníliafagylaltot vagy kikevert mascarponét is.

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.