Rádió

A legvadabb állat

Arab–zsidó párbeszéd a Klubrádióban

Interaktív

A Hamász terroristáinak október 7-i izraeli mészárlása óta a műsorokra és a vitákra nemzetközi szinten is érvényes, hogy az esztelen tömeggyilkosságokat mindenki elítéli ugyan, de az okokat és a lehetséges következményeket igencsak ellentétes módokon értelmezik a különféle fórumokon.

E vélemények ütközése hazánkban is késhegyig menő vitákhoz vezet. Innen nézve meglepő volt tehát a Klubrádió kísérlete, hogy valamiképp egy beszélgetésen belül, egyensúlyban jelenjen meg egy zsidó és egy arab nézőpont.

Azt nem állítjuk, hogy minden elemében hibátlan volt ez az eszmecsere, mint ahogy azt sem, hogy ne lettek volna kiszámítható momentumai vagy álnaivitásba burkolt víziói, de a rosszízű „megszakértések” cunamijában még ezekkel együtt is üdítően hatott.

Ugyan az Eurozóna című műsor – ahogy a címe is utal rá – elsősorban a kontinensen belüli kérdések megvitatását tűzte ki célul, azért emlékeink szerint korábban is ki-kikacsingatott már más világtájak felé, ami amúgy a műsorleírásban benne áll: „Állandó témáink az Európai Unió, benne Magyarország jelene és jövője, valamint a nagyvilág politikai, gazdasági és társadalmi folyamatai.” Zentai Péter műsorvezetői (és vélhetően szerkesztői) alkatához egyébként is hozzátartozik egyfajta állandó, nyugtalan figyelem, mintha egyszerre húsz monitoron nézné a különféle világhíradókat, és mindegyikre azonnal szeretne reflektálni. Ezúttal a téma súlya talán erősebb sorvezetőként működött, és a hol dinamikus, hol inkább csak zavaró kapkodás helyét egy viszonylag követhetően haladó, lineáris dialógus vette át.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk