Egy hét tudomány 2023/25.

  • Narancs
  • 2023. június 21.

Interaktív

Rövid hírek: vakcina, fertőzés, só...

VAKCINA Új, a gyermekbénulást (poliomielitis) okozó poliovírusok ellen hatásos vakcinát fejlesztettek ki brit kutatók, amelynek segítségével csökkenteni lehet vakcinaeredetű járványkitörés valószínűségét. A Nature-ben közölt kutatási beszámolót is jegyző Andrew Macadam és társai által jegyzett védőoltás az 1-es és 3-as típusú poliovírus ellen hatásos: egy olyan módszer alapján fejlesztették ki, amelynek segítségével már sikerült a poliovírus 2-es változata ellen hatékony új vakcinát (nOPV2) megalkotni, utóbbit 2021 óta 30 országban 650 millió gyereknek adták már be. A kutatók genetikus mérnöki módszerekkel igyekeztek meggátolni, hogy a vakcinában lévő attenuált (legyengített) vírus visszanyerje virulenciáját. Az új vakcina egerek esetében már jól teljesített – amennyiben az embereken végzett klinikai tesztek is hasonlóan jó eredményt hoznak, mint az nOPV2 vakcina esetében is, akkor már a poliovírus mindhárom változata ellen rendelkezésre áll újabb, hatásosabb vakcina. A poliovakcinák (leginkább az attenuált vírust tartalmazó, szájon át beadott cseppek) esetében a legnagyobb veszély, hogy nagy ritkán az elvileg attenuált vírus visszanyerheti virulenciáját – csak az elmúlt évben 665 vakcina eredetű gyermekbénulásos eset fordult elő 23 országban. Bár az nOPV2 vakcina sokkal biztonságosabb mint az elődje, a 650 millió beadott adag közül négy esetben itt is előfordult, hogy a legyengített vírus visszanyerte virulenciáját.

KVANTUM Újabb számítási mérföldkövet ért el az IBM kvantumszámítógépe: a cégnél dolgozó fizikusok szerint a kvantumszámítógépek hamarosan felülmúlják a hétköznapi számítógépeket olyan hasznos feladatoknál, mint például az anyagok tulajdonságainak vagy az elemi részecskék kölcsönhatásának kiszámítása. A Nature folyóiratban a napokban ismertetett alapelv-bizonyítási kísérletben a kutatók egy mágneses anyag viselkedését szimulálták az IBM Eagle kvantumprocesszorán. Sikerült megbízható eredményeket kapniuk, amihez lényeges volt, hogy meg tudják kerülni a kvantumzajt – ez a jelenség a technológia alkalmazásának fő akadálya, mert hibákat okoz a számításokban. A kvantumszámítógépek sajátos kvantumjelenségeket alkalmaznak, például egy objektum azon képességét, hogy egyidejűleg két állapot „szuperpozíciójában” létezzen, és több objektum egy közös kvantumállapotban osztozzon, amit a fizikusok összefonódásnak neveznek. A qubitek a közönséges számítógépek bitjeinek kvantum megfelelői, a „0” és az „1” állapotok szuperpozíciójában lehetnek, és összefonódhatnak egymással.

LUCY Sikerült rekonstruálni a 3,2 millió éves „Lucy” hiányzó lágyszöveteit: a Royal Society Open Science-ben megjelent tanulmány szerint Ashleigh Wiseman paleoantropológus (University of Cambridge) 3D-modellt készített az Australo­pithecus afarensis láb- és medenceizmairól, a híres „Lucy” maradványain végzett MRI- és CT-vizsgálatok segítségével. Az 1970-es években az etiópiai Hadar régióban felfedezett fosszilis példány nálunk alacsonyabb, majomszerű arcú és kisebb agyú lehetett, de képes volt két lábon járni, így alkalmazkodott a fák és a szavannák uralta lakóhelyéhez is – így a faj csaknem egymillió évig fennmaradt. A Beatles klasszikus Lucy in the Sky with Diamonds daláról Lucynek nevezett példány az egyik legteljesebb az eddig feltárt Australopithecus-maradványok közül – csontvázának 40 százalékát tudták rekonstruálni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.