Ásványvíz, pékség, tészta, hotel – Lista Mészáros Lőrinc összes üzletéről

  • Magyar Krisztián
  • 2015. október 25.

Kis-Magyarország

Hamarosan ott tartunk, hogy a korábbi felcsúti gázszerelőnek minden szektorban lesz saját ügylete. Áttekintettük, min ül jelenleg. Kapaszkodjon!

A felcsúti milliárdos bizniszeinek már se szeri, se száma, folyamatos terjeszkedését nem egyszerű követni, hiszen sorra vásárolja be magát a versenyszféra különböző területeire. Összeszedtük, hogy jelenleg hány területen tartja a frontot Mészáros Lőrinc.

Mezőgazdaság: földek, malom

Néhány éve azzal került reflektorfénybe Mészáros Lőrinc, hogy családtagjai és 2011-ben alakult agrárcége, a Búzakalász ’66 Kft. a második legnagyobb területhez – összesen 1200 hektárnál is több földhöz – jutott Fejér megyében a Nemzeti Földalapkezelő állami földbérletekre meghirdetett pályázatán. Ezután a felcsúti polgármester rekordidő alatt alakította ki gazdaságát a Felcsúttal szomszédos Göböljáráson, ahol van egy malma és egy állattartó telepe. A 10-11 hektáros göböljárási birtokközpont szomszédságában élt Váradi András, aki éveken át küzdött Mészáros Lőrinc terjeszkedése ellen. (Váradi Andrással még 2014 nyarán készítettünk interjút.) A tavaly váratlanul, máig tisztázatlan körülmények között elhunyt juhászt teljesen ellehetetlenítette a milliárdos vállalkozó azzal, hogy elhappolta előle azokat a földeket, amelyeket korábban ő bérelhetett az államtól. Így egy idő után már Váradi nem tudta hová kihajtani az állatait, és mivel a folyamatos fenyegetések ellenére is szembeszállt Mészáros Lőrinccel, a felcsúti polgármester és köre ott tett keresztbe neki, ahol csak tudott.

Állattartás

A göböljárási komplexumon kívül már két másik állattartó telepe is van a Búzakalász ’66-nak, mindkettőre a magyarnarancs.hu talált rá először. Az Alcsútdoboz melletti mangalicatelepet Orbán Viktor adta át tavaly novemberben, ugyanakkor, amikor a szintén felcsúti mezőgazdasági vállalkozó, a miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló Flier János hasonló komplexumát. Utóbbira 430 millió forint uniós és állami támogatás is jutott a Darányi Ignác Terv állami vidékfejlesztési alapból. Idén februárban azt is kiderítettük, hogy Csákváron terjeszkedett tovább Mészáros Lőrinc, ahová egy hatalmas sertésfarmot épített a Búzakalász ’66 Kft.

false

 

Fotó: MTI


Pékség és hentesbolt

A három göböljárási, az alcsútdobozi és a csákvári telepről az állatokat veszprémi vágóhídjára hordja a felcsúti milliárdos, ahol egy húsfeldolgozót is üzemeltetnek. A Bakony Hús Kft. termékei már ott díszelegnek a legnagyobb áruházláncok polcain, de vannak már saját üzleteik is, ugyanis Alcsútdobozon és Székesfehérváron is üzemeltet egy-egy húsboltot a Mészáros-birodalom. Előbbiben, a Vál Völgye Pékség és Hentesüzletben pékárut is lehet vásárolni, sőt az alcsútdobozi önkormányzat 2014 karácsonyán olyan 2000 forintos utalványokat is osztogatott a falu nyugdíjasainak, amelyet csak a Búzakalász ’66 boltjában lehetett levásárolni.

Az orosz kaland

Mészáros Lőrinc cégeinek mezőgazdasági portfólióját szélesíti a székesfehérvári Aranykorona Zrt., amelyet még tavaly vett meg a felcsúti politikus-üzletember. A cég 2013-ban még mínusz 428 millió forintos üzemi eredménnyel zárt, ez a szám 2014-ben már plusz 22 millió forint lett. De Orbán Viktor barátja külföldön is próbálkozott: bár az Indexnek először letagadta, végül kiderült, hogy a vesztegetés vádjával előzetes letartóztatásba került Kiss Szilárd egykori agrárat­taséval és miniszteri megbízottal közösen alapított egy oroszországi céget. Mészáros szerint csak 2013-ban volt társtulajdonos orosz húspiacra betörni készülő vállalkozásban, és akkor is csak néhány hónapig. Az Átlátszó végül kiderítette, hogy a felcsúti milliárdos vállalkozó csak idén júliusban vált meg tulajdonrészétől.

 

Tészta, kenyér

Minden jel arra mutat, hogy a tésztabizniszbe is belevág a volt gázszerelő, aki egy offshore-hátterű céget vásárolt meg nemrég. A tavaly szeptemberben alakult B+T Management Kft.-t először egy Sey­­chelles-szigeteken bejegyzett vállalkozás tulajdonaként regisztrálták, székhelye pedig egészen idén februárig egy szolnoki címen volt; a Fejér megyei Abára nem sokkal azelőtt vándorolt át a cég, hogy a Búzakalász ’66 megvette. A Székesfehérvártól mintegy 20 kilométerre található településen egy újnak tűnő, ám még használaton kívüli gyárépület látható. A céginformációs rendszerbe bejegyzett adatok szerint a Mészáros-érdekeltség fő tevékenysége a tésztafélék gyártása, de előállíthatnak majd ­készételeket és friss pékárut is.

Építőipar

A legtöbb pénzt az építőipari vállalkozásai hozzák Mészáros Lőrincnek. A 2010-es kormányváltás évében még „csak” 853 millió forintos árbevételt produkáló Mészáros és Mészáros Kft. 2014-ben már közel nettó 10 milliárdot termelt. A vállalkozás sorra kapja az állami és önkormányzati megbízásokat úgy, hogy számos alkalommal valódi verseny nélkül jut akár milliárdos munkához. Úgy tűnik, hogy a felcsúti üzletember legnagyobb cége lehet az egyik fő nyertese annak, hogy a miniszterelnököt korábban „legeciző” Simicska Lajoshoz köthető Közgépet fokozatosan lehetetleníti el a kormány.

A Mészáros és Mészáros Kft. terjeszkedése mellett idén nyáron egy új építőipari vállalkozásba is belekezdett a felcsúti milliárdos. A Fejér B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt.-t megalakulása után alig néhány hónappal a Szombathelyi egyházmegye bízta meg a püspöki palota helyreállításával. A Mészáros-cég. a West Hungária Bau Kft.-vel közösen bruttó 1,05 milliárd forintért dolgozhat a műemlék felújításán.

Érdekes, hogy Fejér megyei Bicskén több nagyobb értékű beruházást is úgy nyertek el Mészárosék, hogy a helyi önkormányzat nem írt ki nyílt közbeszerzési eljárást azért, mert a beruházás tervezett összértéke nem haladta meg a nettó 150 millió forintot. Egyebek közt így újíthatnak fel két oktatási intézményt és egy uszodát is Bicskén, de Mészáros Lőrincék a Fejér Megyei Kormányhivataltól is kaptak 2015-ben megbízást.

Kertészkedés

Az Alcsúti Arborétumban tavaly Mészáros Lőrinc cége százmilliós kertészeti munkát is nyert, úgyhogy kifejezetten ilyen profilú cégeket „utasított” háta mögé. Erről itt számoltunk be részletesen.

Villanytechnika

A villamos berendezések gyártásával is foglalkozó Mészáros-cégnek, az R-Kordnak sem megy rosszul, a vállalkozás a tavalyi 1,27 milliárdos bevételével a polgármester harmadik legnagyobb vállalkozása volt a Mészáros és Mészáros, valamint Búzakalász ’66 Kft. után.

Golfklub

A közelmúltban Mészáros Lőrinc figyelme a nehéz helyzetű vagy már felszámolás alatt álló vállalkozások felé irányult. Úgy tudjuk, le is szerződött egy olyan céggel, amely tanácsokat ad a milliárdosnak, hogy mely céget lenne érdemes felvásárolnia. Mészáros még 2014-ben szerezte meg a Bicskén határába korábban tervezett golf és country klub árverés alá eső területeinek egy részét. A beruházó cég golfcentrumot és luxusvillákat tervezett volna a környékre, de a válság miatt becsődölt, így a földek egy részét megvásárolhatta a gázszerelőből lett milliárdos cége.

Ásványvíz

Hasonlómód szerezte meg Mészáros azt a háromhektáros területet is, amely szintén Bicske mellett található, és amelyen két ásványvízkút is található. A két kutat a Vivienvíz Kft. működtette, de csődbe ment, ezután vette meg 2015-ben a Búzakalász ’66.

Étterem és szálloda

Egy banki árverés után lett Mészáros Lőrincé az az ingatlanegyüttes az M1-es autópálya óbarki pihenőhelyénél, amelyben egy étterem és egy hotel működik.

Konzervgyár jöhet

Minden bizonnyal szintén egy felszámolási eljárás után jutott hozzá a milliárdos vállalkozó cége ahhoz a velencei Bio-Süti Sütőipari Kft.-hez is, amely főképp tésztafélék és pékáruk gyártásával foglalkozott, de tavaly becsődölt; a helyiek szerint konzervgyárat épít majd Velencén a miniszterelnök jó barátja.

Klíma és légkondi

Az Opten céginformációs rendszer szerint Mészáros Lőrinc júniusban bevásárolta magát a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft.-be is. A tavaly 6,5 milliárd forintos bevételt teljesítő vállalkozásba éppen akkor lépett be a Közgép háttérbe szorítása óta egyre jobban felfuttatott Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. akkori tulajdonosi köréből Szíjj László és Varga Károly is. Ugyanekkor lett tulajdonos a Mészáros lányának udvarló Pálffy Balázs vezette Körös­aszfalt Zrt. is. (Szíjj Lászlóékkal a közeljövőben is készülhet valamire a felcsúti polgármester, ugyanis július 17-én a Mészáros és Mészáros Kft. a Duna Aszfalttal közösen létrehozott egy Visonta Projekt Ipari és Szolgáltató Kft. nevű vállalkozást, amelyet egyebek közt épületépítési tevékenységekre és bontásra jegyeztek be. Ennek célja egyelőre homályos, nagyobb volumenű nyílt építési közbeszerzést Visonta és környékére nem írtak ki a közelmúltban. Mindenesetre nem kispályáznak ezúttal sem, hiszen a céget 100 millió forintos jegyzett tőkével alapították, illetve a közelmúltban a legnagyobb álláskeresői portálokon hirdettek meg pozíciókat a Visonta Projekt Kft.-hez.)

Buszszerelés

Mészáros Lőrinc a cégein keresztül számos olyan kisebb vállalkozás tulajdonosa is, amely alig vagy a többi céghez képest alacsony nettó bevételt produkált: ilyen a Felcsút szélén található, és a Puskás Akadémia buszait karbantartó Mészáros Autó Javító Kft., a Mészáros és Mészáros Kft. többségi tulajdonában lévő az Atlasz Geodézia Szolgáltató, és a BAU-PRODUKT 2002 Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft. is.

Együtt a család

Mészáros Lőrinc gazdagodásából a családtagok is profitálhatnak: a felcsúti polgármester két lánya fontos tisztségeket tölt be a cégbirodalom több vállalkozásában is, a feleség is besegít, illetve az egy szem fiúgyermek is keményen dolgozik a Búzakalász ’66-ban. Közben a testvér, Mészáros János is felkapaszkodik, hiszen vállalkozásai egyre nagyobb bevételt termel a felcsúti fideszes önkormányzati képviselőként is dolgozó üzletembernek. (Nemrég belenéztünk Mészáros János vagyonnyilatkozatába is; arról, hogy ezt milyen nevetséges huzavona után engedte meg a felcsúti jegyző, és hogy mit is láttunk a dokumentumban, itt írtunk részletesen.) A gépjármű-, ­illetve alkatrész-kereskedelemmel is foglalkozó Agro-Felcsút Kft. tavaly már 420 millió forint feletti nettó árbevételt termelt úgy, hogy ebben minden bizonnyal jelentős szerepe volt Mészáros Lőrincnek is, aki a testvérét is bevonja hatalmas gépparkjának karbantartásába. Az Agro-Felcsút már közbeszerzésen is sikeresen indult, még májusban derült ki, hogy 8,19 millió forintért ők szállíthatnak a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft.-nek a Várkert Bazár műszaki üzemeltetési feladatainak ellátásához szükséges gépeket és szerszámokat.

A felcsúti villa

A felcsúti villa

Fotó: Németh Dániel


Tihanyig érő felcsúti királyság

Mészáros Lőrinc nem az a típusú polgármester, aki szívesen vegyül a helyiekkel. A kampányidőszakokon kívül esetleg a Puskás Akadémia mérkőzésein lehet őt látni a VIP-páholyban – Mészáros Lőrinc vezeti a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, cégei a csapat főtámogatói között is ott vannak –, és néhány nagyobb helyi rendezvényen. Rezidenciája is mutatja, hogy nem lehet már őt egy lapon említeni egy átlagos vidéki üzletemberrel, hiszen Felcsút határában, egy hatalmas luxusvillában él; az udvaron több felsőbb kategóriás autó áll. Az ingatlanba tavaly költöztek be Mészárosék, akikre biztonsági személyzet is vigyáz.

Ha épp nincs kedve Felcsúton pihenni a polgármesternek és családjának, elmehetnek a tihanyi örökpanorámás nyaralójukba. Ezt az ingatlant vagyonnyilatkozatában „gazdasági épületként” tüntette fel Mészáros Lőrinc, holott azon jól látható, hogy pihenésre használják. A felújított épület értéke becslések szerint akár a 100 millió forintot is átlépheti.

Figyelmébe ajánljuk