Film

Inkább kifizeti

Mark Molloy: Beverly Hills-i zsaru: Axel Foley

Kritika

A Beverly Hills-i zsaru bemutatója idején, 1984-ben Eddie Murphy pont olyan volt, mint Axel Foley: fiatal, tökös és nagypofájú, aki úgy érezte, bármire képes.

Tizenéves kora óta stand-upolt, még nem volt 20, amikor csatlakozott Amerika legismertebb szkeccs show-jához, a Saturday Night Live-hoz – mindössze második feketeként a sorozat történetében –, hogy gyakorlatilag fél kézzel megmentse a halódó műsort. Az idén már a 49. szezonját taposó SNL az elmúlt közel fél évszázadban a legnagyobb komikuskeltetőnek bizonyult, Bill Murray-től Adam Sandleren át Tina Fey-ig egy rakás későbbi világsztár kezdte itt karrierjét, a közmegegyezés szerint viszont a legismertebb és legsikeresebb SNL-alumninak a mai napig Eddig Murphy számít. Még a társulat tagjaként 1982-ben a 48 órával debütált a vásznon, egy évvel később pedig jött a Szerepcsere – mindkettő hatalmas sikert aratott. ’84-ben, amikor bemutatkozott Axel Foley-ként, már az egész világ ismerhette – de a Beverly Hills-i zsaru tette igazi A listás sztárrá.

Mint a legtöbb ikonikus filmnek, ennek is gazdag pletyka- és „mi lett volna ha” irodalma van: a rendezés iránt Scorsese és Cronenberg is érdeklődött, Foley szerepét Mickey Rourke-on és Harrison Fordon át Al Pacinóig és James Caanig szinte minden korabeli sztárnak felajánlották. Sylvester Stallone már-már befutónak számított, az ő változatában az első jelenet saját elmondása szerint a Ryan közlegény megmentése nyitányát is felülmúlta volna – végül azonban érkezett a még mindig csak 21 éves Murphy. Stallonét sem kell sajnálni, elborult ötleteit végül a Kobrában használta fel.

A Beverly Hills-i zsaru sikerét nem nehéz felfejteni: az egy az egyben Eddie Murphyn állt. A forgatókönyvet a forgatás napjáig csiszolgatta, s ha egy-egy jelenet menet közben gyengének tűnt, Martin Brest rendező ugyancsak a színészhez fordult, hogy vigyen bele valami poént. A legviccesebb jelenetek szinte mind Murphy improvizációjából származtak, aki Foley-hoz hasonlóan folyamatosan meglepte társait.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.