Joe Biden visszalépett az amerikai elnökjelöltségtől

  • narancs.hu
  • 2024. július 21.

Külpol

A Demokrata Párt és az Egyesült Államok érdekében nem indul a választáson – tudatta az elnök. Nem sokkal később bejelentette: támogatná alelnöke, Kamala Harris indulását az elnöki posztért.

Cikkünk frissül

Joe Biden amerikai elnök vasárnap az X-en közzétett közleményében jelentette be, hogy visszalép a jelöltségtől, nem indul az elnökválasztáson. Ebben azt írta, hogy az szolgálja leginkább a Demokrata Párt és az Egyesült Államok érdekeit, ha visszalép. Ezután kizárólag arra kíván koncentrálni, hogy teljesítse elnöki kötelességeit a hátralévő időben. Azt ígérte, hogy a nemzethez intézett beszédében később további részleteket fog elárulni döntésével kapcsolatban. A nyilatkozat első felében Biden elnökségének legfontosabb eredményeit sorolta fel. Szerinte több millió amerikai jutott hozzá megfizethető egészségügyi ellátáshoz, csökkentették bizonyos gyógyszerek árát, fontos klímavédelmi és fegyverviselési törvényeket alkottak.

A Telex összefoglalójából kiderül: az amerikai Axios hírportál csütörtökön azt pedzegette, hogy Biden akár már a hétvégén lemondhat.

A visszalépéséről szóló nyilatkozat után nem sokkal újból posztolt Biden. Ebben azt írta, hogy egyik legjobb döntése az volt elnökként, hogy Kamala Harrist választotta meg alelnökének. Egyúttal

bejelentetette, hogy felajánlja támogatását Kamala Harrisnak, hogy ő legyen a demokraták elnökjelöltje.

„Demokraták, itt az ideje, hogy összefogjuk és legyőzzük Trumpot. Csináljuk meg!” – írta a posztban.

A bejelentés előtt nem sokkal több mint ötven korábbi magas rangú demokrata tisztségviselő szólította fel Bident a visszalépésre. Mark Takano, a képviselőház veteránügyi bizottságának vezető demokrata tagja szombaton a közösségi médián keresztül intézett felhívást az elnökhöz, amelyben tiszteletéről biztosítva Joe Bident, azt írta, hogy a választás tétje túlságosan nagy, majd kérte, hogy az elnök „adja át a fáklyát” Kamala Harris alelnöknek, és engedje át neki a lehetőséget az elnökjelöltségre.

Bár Biden fölényesen megnyerte pártjának előválasztását tavasszal, július közepére elfogyott a levegő körülötte – írja a lap. A fordulat a június végi televíziós elnökjelölti vita után jött el, amelyen Biden katasztrofálisan szerepelt. A 81 éves politikus gyakran elvesztette beszédének fonalát, sokat dadogott, és nem tudta befejezni az elkezdett mondatait.

Már másnap a félelem hullámai söpörtek át a demokraták sorain, egyesek Biden visszalépését kérték, követelték, mások kitartottak mellette, miközben az amerikai média elkezdte vizsgálgatni, technikailag hogyan lehetne kivitelezni egy visszaléptetést, és ki lehetne így befutó Biden helyett (Gavin Newsom kaliforniai és Gretchen Whitmer michigani kormányzó, és persze Kamala Harris alelnök neve merült fel).

A vitát követően a liberális beállítottságú New York Times például szerkesztőségi állásfoglalásban kérte az elnököt, hogy lépjen vissza. Bár eleinte úgy tűnt, Bidennek sikerül úrrá lennie a pártlázadáson, idővel egyre több demokrata képviselő követelte nyilvánosan a visszalépését, ezzel párhuzamosan pedig a párt nagyobb donorai azzal kezdtek fenyegetőzni, hogy elzárják a pénzcsapot, ha Biden marad a jelölt.

Pár nappal később George Clooney szintén a New York Times hasábjain érvelt Biden visszalépése mellett, mondván, ő személyesen látta az elnököt egy júniusi adománygyűjtő eseményen, ahol szerinte nem a régi önmagát idézte. Eközben sorban jelentek meg olyan közvélemény-kutatások, amelyek jóval Trump mögé mérték az elnököt, különösen a választás szempontjából döntő csatatérállamokban. Sőt, olyan kutatások is megjelentek, amelyek szerint a demokrata szavazók kétharmada szeretné Biden visszalépését.

A Trump ellen megkísérelt merénylet ideiglenesen megtörte a lázadás lendületét, a héten tartott republikánus jelöltállító gyűléstől pedig egyes források szerint azt remélte Biden, hogy eltereli a figyelmet saját problémáiról. A konvenció azonban flottul ment, Trump bejelentette az alelnökjelöltjét, a beszédek pedig jóval mérsékeltebbek voltak a vártnál. A republikánusok proffeszionalizmusa egyesek szerint megijeszthette a demokratákat, akik rájöttek, Trumpék nem fogják nekik elveszíteni a választást.

A héten egy interjúban Biden azt mondta, elgondolkodna a visszalépésen, ha kiderülne, hogy valamilyen egészségügyi problémája van. Pár órával később lett nyilvános az elnök koronavírus-diagnózisa, ami miatt beszüntette kampányeseményeit, és visszavonult Delaware állambeli otthonába. Az izolációja alatt röppentek fel a hírek, miszerint az ettől eddig mereven elzárkózó elnök komolyan fontolgatja a visszalépést – írja a lap. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk