Tartalom

(2014-06-05)

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Pikkel? – Strasbourg Magyarország elleni ítéleteinek okairól

Hazánkat érintő legújabb döntésében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egyezménysértőnek találta az egykori Legfelsőbb Bíróság utolsó elnökének, Baka Andrásnak az alaptörvény hatályba lépésével történő elmozdítását három és fél évvel a főbíró hivatali idejének lejárta előtt.

Tompa Andrea

Publicisztika

A béke szigete

A POSZT-ról

Mivel a Pécsi Országos Színházi Találkozónak nincsenek lefektetett, közösen kidolgozott elvei, és sosem folyt szélesebb társadalmi egyeztetés és szakmai vita arról, hogy kinek szól, milyen céljai vannak, így a mindenkori válogatóra van bízva, miként alakítja a műsort. Idén - június 5. és 14. között - tartalmas, értelmes műsor kínálkozik, melyet a kritikus-szerkesztő Sándor L. István és Császár Angéla színész válogatott. Tökéletes egyensúlyt tartanak: 4 budapesti, 4 vidéki, 3 határon túli, 2 független darab. Nem tendenciákat, műhelyeket vagy alkotókat emelnek ki, hanem tényleg szemléznek.

Egotrip

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Egotrip

Párhuzamos előadások: Roger Scruton és Jürgen Habermas

2013. május 24-én Roger Scruton előadást tartott az MTA székházának dísztermében. A hallgatóság nagyrészt disztingvált urakból és hölgyekből, az Akadémia legénységéből és prominens jobboldali politikusokból állt. Az előadás elején belépett és szinte leghátul helyet foglalt a magyar miniszterelnök is.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Elröpült a néhány nap...

Kedden délben sajtótájékoztatót tartott a Demokratikus Koalíció, mely alkalom végül is azzal vívta ki helyét a sajtóban, hogy az állami hírügynökség - bár akkreditálta magát, s fogyasztói felé is jelezte megjelenését - egy vak hangot sem ejtett az ott elhangzottakról. Mondhatnánk, hogy nem kell ezen annyira felkapni a vizet, s szóljon, aki mást várt az MTI-től, de mindez jóval kevésbé érdekes, mint ami a sajtótájékoztatón ténylegesen elhangzott.

A szerk.

A szerk.

Fogyókúrán

A munka világában szertenézve aligha találhatunk olyan foglalkozást, amely nagyobb fokú empátiát, szerénységet és hűséget igényelne, mint a strómané. Természetesen nem arra a fajta primitív relációra gondolunk, amikor hajléktalanokkal vagy áltörök vendégmunkásokkal vásároltatnak fel félig sem létező, és/vagy pusztán csalárd áfa-visszaigénylésre összeeszkábált cégeket a fehérgalléros bűnözés mezítlábas proletárjai.

Külpol

Elnökválasztás Szíriában

Külpol

Kasszasiker

A szíriai elnök elkötelezett hívein kívül lényegében mindenki színjátéknak tartja az elnökválasztást, amely szinte biztosan újabb hétévi elnöki megbízatást eredményez Basár el-Aszádnak. Hatalmát az immár negyedik éve zajló polgárháború nem tudta megtörni, ami kellő önbizalmat adott az utóbbi időben ráadásul megerősödni látszó damaszkuszi rendszernek a választás kiírásához.

Belpol

Az Orbán-kormány tudományos intézetei - 2. rész

Belpol

Nyelvükben élnek

Összeállításunk múlt heti első részében szó volt a Veritas Történetkutató Intézetről, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézetről, a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról. Ezúttal többek között a határon túli magyarságot kutató kormányalapítású műhelyek kerülnek sorra.

Hoppál Péter Fidesz-szóvivő portréja

Belpol

Az igazságba gyökerezve

Egyházzenészi és pedagógusi karriert hagyott maga mögött; saját bevallása szerint igazságvágya és szókimondása vezette a politikába. A közoktatási - vagy más - államtitkári posztra is esélyes politikus azt is elárulta, miért neheztel a Magyar Narancsra.

Agónia és átrendeződés a baloldalon

Belpol

Omlásveszély

Bajnai Gordon visszalépése és az MSZP elhúzódni látszó válsága miatt ma a Demokratikus Koalíció tűnik a legstabilabb állásnak a háromosztatú baloldali blokkban.

Színház

Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó

Színház

Bánsági Bábel

Megszokott, ha egy művészeti fesztiválról szóló beszámoló a szakmai programok értékelésére szorítkozik, de valójában nem a színpadon dől el, visszajön-e a néző a következő évben. Ezért ha meg szeretném győzni az olvasót, hogy jövőre utazzon el Temesvárra - márpedig ez feltett szándékom -, mindenekelőtt azzal a felszabadító rendetlenséggel kell kezdenem, amely a Budapestről kiszabaduló utazót fogadja. Kaotikus terek és kipofozott korzók, reménytelenül csúnya és éppen megújuló utcák, szocreál csodák és diadalmas paloták, folyópart és - főleg - parkok minden mennyiségben egy lüktető, élő városban.

Színház

Színház

Keserű Imre: Bodyssey - Testodüsszeia

Ha épp nyitottak vagyunk, mondják, az látszik a testtartásunkon is. Mi több, ha felvesszük ezt vagy azt a pozíciót, nyitottabbnak is fogjuk érezni magunkat. Szellemes gondolat, hogy erre a jelenségre egy teljes előadás épüljön.

Színház

Színház

Hotel Láv

Kiadásra szánt ingatlan lerobbant falai között járunk, a helyszín az Ajtósi Dürer soron található Professzorok Háza, amelyről az a városi legenda járja, hogy az ide érkező külföldi professzorok egyike-másika a Városligetben lelt gyönyörre.

Színház

Lukáts Andor: "Ki vagyunk hagyva az életünkből"

A magyar színháztörténet egyik leghosszabb sikerszériáját rendezte, az 1998-ban bemutatott Portugált és a darabból készült filmet. A Katona József Színház előadása most DVD-n is megjelenik. Színházában, a csőd fenyegette Sanyi és Arankában beszélgettünk humánumról, ellenzékiségről, ábrándokról, a demokrácia helyetti nihilről.

Zene

Lemez

Zene

Megbízhatóan zsíros

Mr. Scruff: Friendly Bacteria

A Ninja Tune kiadó háza táján kifejezetten megszaporodtak a fiatal tehetségek, akik friss ötleteket hoznak magukkal - Andy Carthy azonban még a régi gárdához tartozik. Őt még 1998-ban igazolták le Ninjáék -, habár a grafikusként és animátorként is figyelemre méltó, zenéivel csaknem egyenértékű képi világot megálmodó Scruff sokkal inkább kreatív és fáradhatatlan dj-ként, mint szorgalmas zenekészítőként volt ismert.

Zene

Tíz év forradalom

A Hyperdub tündöklése

Tematikus válogatásokkal és több partisorozattal ünnepli tizedik születésnapját a brit elektronikus tánczene egyik legnagyobb óriása, a londoni székhelyű Hyperdub kiadó.

Lemez

Zene

Brahms, Pollini

Mondják, Brahms B-dúr zongoraversenyéhez (op. 83 - 1881) meg kell öregedni. Ez persze csak félig igaz, mert noha kétségtelen, hogy a filozofikus merengés, amely a művet uralja, érett előadót kíván, ugyanakkor a szimfóniaszerű formába rendezett, rendhagyó módon négytételes versenymű technikai igényeinek csak ereje teljében lévő pianista tud megfelelni.

Opera

Zene

Fenn és lenn

Richard Strauss: Az árnyék nélküli asszony

Majdnem száz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Richard Strauss és Hugo von Hofmannsthal "utolsó romantikus operája", Az árnyék nélküli asszony eljusson a pesti Opera színpadára. Ha e majd' száz esztendő fölemlítését kivételesen nem az örökös megkésettség oly népszerű témájának elröcögtetésére használjuk fel, megértést tanúsítva akár még valaminő halvány ésszerűséget is vélelmezhetünk e tény mögött.

Lemez

Zene

Eyehategod: Eyehategod

A hírhedt New Orleans-i zenekar csak egyszer, tavaly, a tagjai viszont az ilyen-olyan projektjeikkel többször is jártak már Magyarországon, így aztán mi is tudhatjuk, hogy a mélynövésű déli metálzenészek a színpadon kívül szokatlanul barátságos emberek.

Film

Film

Film

Grace - Monaco csillaga

A modern tündérmese fogalmának egyfajta értelmezését manapság a 20. század nagy hercegnői életpályáinak megéneklése nyújtja. Egy átlagember élete valahogy összefonódik egy királyi dinasztia sorsával, ami nagyon drámai, de kevéssé átélhető bonyodalmakat szül.

Dokumentumfilm

Film

Volt egyszer egy erdő

Az Oscar-díjas Luc Jacquet a pingvinek után most az esőerdőket, pontosabban a fákat igyekszik a moziba vinni, nemcsak papírpohár formájában. A természetfilm viszont már csak ilyen "elmeséljük, mit látunk a képen" műfaj, és ez attól sem lesz hiperszenzációs narrációs technika, ha a képek esetünkben lélegzetelállítóak. Elég egyértelműen adódik az is, hogy keretnek a mesélés klasszikus típusát adjuk, csak a kandalló, fotel, nagypapi párosítás helyett itt fákon ücsörgő biológus (?), Francis Allé mesél.

Dokumentumfilm-sorozat

Film

Láthatósági merény

Kodolányi Sebestyén: Vetíteni nem elég

A Vetíteni nem elég első részéből úgy tűnik, Kodolányi a BBS történetének izgalmas pillanatát kiragadva hagyományos filmtörténeti doksit készített. "Beszélő fejes" megszólalásokkal mesélnek az egykori szereplők arról, miként imbolyogtak a három T "tűrt" kategóriájának alsó és felső határa között.

Film

Film

A százéves ember, aki kimászott az ablakon, és eltűnt

A film alapját képező sikerkönyv magának a 20. századnak kíván ún. görbe tükröt állítani. Kissé lökött, különösebben csak a robbantások iránt érdeklődő, ám hosszú életű hőse hagyván sodortatni magát az eseményekkel, bejárja a világot: egy sivár svéd faluból indulva a spanyol polgárháborún, az atombomba megszületésén, a Gulagon és a párizsi '68-on, majd a hidegháború lezárásán át érkezik meg egy másik sivár svéd faluba - egy bőröndnyi pénzzel, bűnbanda elől menekülvén.

Film

Film

Demóna

Ez is valami ultraliberális izé lehet, akárcsak a szólásszabadság, hogy mostanában a mesék főgonoszait is meg kell érteni; pfuj, minő luciferi megdicsőülés ez, arcpirító deviancia, jöjjenek a buszok vidékről, tüntessünk a Demóna ellen, vagy ha nem megy, B tervként ráküldhetnénk a harci turulokat.

Film

"Nem hozta haza a szerepeit" - Bela Lugosi Jr.

A papa a filmtörténet leghíresebb vérszívója volt, a fiú hollywoodi mogulokkal harcolt, hogy megörökölhesse apja arcmását. A Lugosi v. Universal Pictures a show-business híres pere volt, mely egy hollywoodi celebritytörvény, a California Celebrities Rights Act elfogadásához vezetett.

Könyv

Könyv

"Mindig a franciákat majmoltuk" - Tom Wolfe író, újságíró

Hogyan kell leszólni fél évszázad amerikai irodalmát? Hogyan kell előcsalogatni Salingert a barlangjából? Mitől sikkes a radikalizmus? És mivel lehet kiérdemelni a Fekete Párducok rettentő haragját? Az amerikai újságírás iskolateremtő fenegyereke, az újságírást és irodalmat vegyítő New Journalism fehér öltönyös fekete lovagja telefonon válaszolt a Vérzivatar magyar megjelenése alkalmából feltett kérdéseinkre.

Könyv

Kafka macskái

A hagyaték sorsa

Kafka kéziratait Max Brod a zsidókkal megrakott, utolsó szabadon távozó vonaton menekítette ki magával Prágából, 1939-ben. A hagyaték vele együtt eljutott Palesztinába, és átvészelte a függetlenségi háborút is Izrael kikiáltását követően.

Könyv

Könyv

Philip K. Dick: A halál útvesztője

A rutinosabb Dick-olvasóknak már az első oldalon illene gyanút fogniuk, amikor kiderül, hogy A halál útvesztőjének világában Isten léte nem hit és remény kérdése, hanem bizonyosság. Ha van egyetlen, visszatérő motívuma az életműnek, akkor az éppen a ráismerés, hogy semmi sem biztos, nincsenek fix pontok az univerzumban, ami valóságosnak tűnik, az többnyire csak illúzió.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A hely szelleme

Folyamatos múlt - kortárs reflexiók a szocializmus kulturális hagyatékára

A Fészek Klubban látható csoportos kiállítás minden jó szándéka és lelkes kurátorok közreműködése ellenére is sajnos nagyon sok sebből vérzik. Mintha elkerülte volna a kurátorcsapat figyelmét, hogy az utóbbi huszonöt évben számos kiállítás állította középpontjába a témát, sőt egész alkotói életművek fókuszálnak erre a területre - ezeknek pedig közös jellemzőjük, hogy nem a hosszú alcímben megjelölt, komplex jelenség egészével, hanem egy-egy lényeges vonásával foglalkoznak.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Átlépni a beteg kutyán

Háttér-kép

Erős elkötelezettség és még annál is erősebb gyomor kell ahhoz, hogy az ember huzamosabb időt töltsön el az Echo Tv vitaműsorait szemlélve.

Riport

Miskolc az önkormányzati választás előtt

Riport

Kísért a jövő

Rend, közbiztonság, valódi munkahelyek. Bár Miskolc korántsem élhetetlen, sőt sok tekintetben dinamikusan fejlődő város, ottjártunkkor azt tapasztaltuk, hogy e hívószavakkal ősszel választást lehet nyerni.

Lélek

Afázia

Lélek

Elölről mindent

Az afázia agysérülések (agydaganat, agyvérzés, agyi infarktus, balesetek) után bekövetkező utóállapot, mely során a páciensnek kommunikációs nehézségei lesznek: nem tud beszélni, számolni, írni, olvasni, gondjai vannak a megértéssel is. Rehabilitációjuk korántsem megoldott.

Veló Világ

Veló Világ

Már nem kell félni - Tippek és jó tanácsok kezdőknek

Noha a kerékpározás nem igényel sem speciális tudást, sem különleges felszerelést, sokan annak ellenére sem mernek biciklire ülni, hogy nyakunkon a közbringa, zajlik a Bringázz a Munkába! kampány, és már a szomszéd vezérigazgató is félretette a kocsiját. A kedvükért gyűjtöttünk össze néhány kedvcsináló jó tanácsot.