Tartalom

Narancs XVII. évf. 17. szám (2005-04-28)

Publicisztika

Publicisztika

Kinek van pápája?

Van pápánk - vette át címoldalán a Reggel című napilap a Joseph Ratzinger egyházfővé választásáról szóló hivatalos vatikáni bejelentést, így, idézőjel nélkül.

Publicisztika

Fagyos szent

Ha mégannyira átérezzük is a Szent Péter téren csápoló bajor zarándokok őszinte örömét és szintúgy a kurrens szocialista elnökjelölt büszkén kinyilvánított "gyermeki tiszteletét", azért az mégiscsak látni való: az ultrakonzervatív német kardinális, Joseph Ratzinger megválasztása barátságtalan és kemény üzenet a modern világnak.

Publicisztika

Egy Nagy Könyv - Négyszáz éves a Don Quijote

Aki Magyarországon ma nem olvas, az értelemszerűen az idén éppen négyszáz éve megjelent Don Quijotét sem olvassa; de azért az meglepő, hogy aki viszont olvas, az is előbb rágja át magát Joyce Ulyssesén, mint a világirodalom első és valószínűleg egyik legszórakoztatóbb regényén.

Publicisztika

Az MSZP imája

Kedves Jóisten, légy szíves, segítsél nekem abban, intézzed el valahogy, hogy ne legyek ilyen mérhetetlenül hülye.

Publicisztika

Egérút

Mielőtt az államfőválasztásból kifolyólag a szabaddemokraták is végzetesen elbutulnának, nem árt néhány dolgot rögzíteni.

Egotrip

Pálya a magasban

Egotrip

Mindhalálig rempli

"A szépség vagy te, Sport! / a testeket te formálod nemessé, / elűzöl romboló vad szenvedélyeket, acéllá edzel lankadatlanul" - olvashatjuk Pierre Coubertin Óda a sporthoz című versében.

Külpol

Külpol

Apák és fiúk

Választás és feszültség Togóban

Ami a felszínen - legalábbis kívülről, az ENSZ-ből, Európából és az Egyesült Államokból nézve - a demokratizálódás első lépésének látszott, mára polgárháborús veszélynek tűnik. Akárki lesz az elnökválasztás győztese, a másik oldal nem fogadja el az eredményt. Az egyetlen reménysugár a nigériai hatalmi szó.

Belpol

Belpol

Necces ügyek - De hol fogunk mi ezen keresni?

Csepeli György, Ságvári Bence és Simó György az információs társadalomról)

A Magyar Narancs a Nemzeti Fejlesztési Hivatal támogatásával vitaestet szervezett a Budapesti Kommunikációs Főiskolán. Csepeli György informatikai államtitkárral, Simó Györggyel, az Axelero Rt. vezérigazgatójával és Ságvári Bence szociológussal arról beszélhettünk, hogy miként lesz a miénkből információs társadalom. Alant a beszélgetés szerkesztett változata olvasható.

Belpol

Megint megy - Távozik az agrárminiszter

Gyurcsány Ferenc szakmai igazgató hétfőn ismét cserélt: lehozta a nagy munkabírású, megbízható, de kevésbé attraktív védekező középpályást, és helyére támadót küldött a pályára. Draskovics Tibor pénzügyér után az agrárminiszter Németh Imre is távozik a kormányból. A csereember Gráf József baranyai képviselő, egy újabb üzletember a kormányban.

Belpol

Ez az arc lesz a végső? - portré Hernádi Zsolt MOL-vezérről

Bankárként kezdte, s éveken át akként is folytatta pályafutását Hernádi Zsolt, a Mol Rt. elnök-vezérigazgatója. Eddigi karrierje egyenes vonalúnak mondható - a Deutsche Bank gyakornokából a Takarékbank és a Malév elnöki székének elfoglalása után lett az egyik legnagyobb regionális magyar cég első embere. Sosem csinált belőle titkot, hogy Csányi Sándorral szoros baráti kapcsolatot ápol, ám kizártnak mondja, hogy valamikor majd az OTP első emberének utódja lenne.

Belpol

A felnőttkor küszöbén - Elnöki pályázat a rádióban

Néhány hétig úgy tűnt, sikerül a lehetetlen: a Magyar Rádió Kondor Katalin távozásával megüresedő elnöki székéről a politikai pártok delegáltjai konszenzussal döntenek. Lapzártakor valószínűbbnek tűnik, hogy a szakmai szempontokkal szemben továbbra is a politikai érdekérvényesítés a döntő.

Film

Film

Arzénlepény

Az úri betörő mint vizuális élmény afféle atavisztikus emlékként nekünk (csupán életkori kérdés: tapasztaltabb honfitársainknak) is megvan. A hetvenes évek elején ment a "nagy sikerű" tévésorozat, melyben Georges Descriéres domborított a frakkos szarka szerepében. Az élet királya volt ő, asszonyok, nyakékek tapadtak a kezéhez, s ha szorult a hurok, hamar odébb-állt. Személyében egy érett, lefegyverző mosolyú profit tisztelhettünk. Ki gondolta volna, hogy lesz ez még így se...

Zene

Zene

Kusturica light (Srdjan Koljevic: Szürke, mercivel)

Öltönyös fegyvercsempészek és egyszerű, utcai maffiózók a szerencsés és kölcsönös megelégedésre lezajlott üzletkötés után keresztbeölik egymást, hogy csak egy bőrönd pénz és egy piros kamion marad utánuk, fegyverekkel a titkos raktérben.

Zene

Nyolc kis kritika

opera - könyv - koncert - film - színház - tévé - még egy film, és még egy koncert.

Képzőművészet

Képzőművészet

Sírva sem - Fűtőerőművészek Miskolcon

Tavaly december közepén Miskolcon zászlót bontott az Erőmű Kortárs Művészeti Egyesület. Az alapítók elsődleges célja, hogy megváltoztassák a köztudatban máig acélvárosként élő Miskolc megítélését a helyi művészeti energiák összpontosításával.

Tudomány

Tudomány

Lassan, bandukolva - Einstein-év

Az idén száz éve, hogy Albert Einstein öt híres cikkével nagymértékben átalakította fizikai világképünket - már azét, aki az efféle luxust egyáltalán megengedheti magának. Az pedig, hogy pontosan ötven éve halott, még jobban megerősíti feltételezésünket: az idei év Einsteiné, az emlékezésé, a gondolkodásé.

Lokál

Lokál

"Csillag leszek én is..." (Megasztár)

Szombat délután 5 óra. Irány a Millenáris Teátrum. A művészbejáró felől közelítek, ott várnak csíkos dresszben. Bejutok, "táblára írva nyakamba akasztják történetemet", a biztonsági őr félreáll az útból, a sajtófőnök csevegve kalauzol a zsűri közelébe.

Lokál

Csak úszóknak - Bankszimulációs verseny

Képzeljük el, hogy miután sikeresen keresztülvittünk egy rugalmasabb kis- és középvállalati hitelrendszert, egyszer csak megkapjuk a jegybanki értesítést a magasabb alapkamatról. Mitévők legyünk? Ilyen kérdésekkel kellett végzős pénzügyes hallgatóknak szembesülniük - szinte mindegy is, hogy éles-e a helyzet.