Tartalom

Narancs XVII. évf. 14. szám (2005-04-07)

Publicisztika

Bojtár Endre

Publicisztika

Menni lehetetlen nem menni!

A Győzelem Napja Moszkvában

Lengyelek, észtek, lettek és litvánok hetek óta azon vitatkoznak, hogy államfőiknek "A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz" típusú címbéli mondatában vajon az első vagy a második szó után kell-e vesszőt tenniük.

Publicisztika

Mi kéne még?

A hétfői parlamenti ülésen napirend előtti felszólalásában Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke közölte, a kormány nemzeti gyásznappá nyilvánította április 8-át, a római pápa temetésének napját.

Egotrip

Egotrip

Muraközy Balázs: Ingyenebéd

Javaslom, hogy mostantól vezessenek be "vagyon- és életvédelmi jogdíjat" a késekre, motoros fűrészekre, harisnyákra és egyéb fegyvernek látszó tárgyakra (az almára is). Ezek a tárgyak ugyanis alkalmasak lehetnek fegyveres támadás vagy bankrablás végrehajtására.

Külpol

Külpol

Zapigyerek - Idegenrendészet Franciaországban

2002 és 2003 fordulóján, néhány héten belül két külföldi állampolgár veszti életét, miközben épp kitoloncolják őket Franciaországból. Haláluk - többszörös áttételeken keresztül - a francia államgépezet piszkos titkainak kitudódásához vezetett.

Belpol

Belpol

Államvasúti bökkenők II.: Vagonadó

Miközben a Magyar Magánvasút Rt. Záhony és Berente közt heti rendszerességgel vív csatát a MÁV Rt.-vel a különböző szolgáltatási díjak miatt és a szerződésben rögzített időpontban történő be- és kirakodásért, a múlt csütörtökön egy másik magánvasúti társaság szerelvénye Hegyeshalom felől meglepően eredményesen tört be az államvasút fellegvárába. A sikeres akciót a Floyd Kft. nem csak annak köszönheti, hogy a tehervonat éjjel gördült be Ferencvárosba.

Belpol

Meghalt II. János Pál pápa: Isten vele

Vajon személyében a XX. század legnagyobb humanistáját búcsúztatjuk vagy a szélsőségesen konzervatív egyházi vezetőt? A gyász napjai aligha kedveznek a reális, legalább többé-kevésbé elfogulatlan mérlegkészítésnek.

Belpol

"Hallgattuk az otthon sírókat" Kemény Dénes szövetségi kapitány

A magyar férfi vízilabda-válogatott kispadja évtizedek óta a régi nagyok hitbizományának számított. Rajki Béla óta mindig olyasvalaki ült rajta, aki játékosként olimpiai, de a legrosszabb esetben is világbajnoki címig vitte. Kemény Dénes 1997-ben belegyalogolt a tájképbe. Keveset volt válogatott, világversenyen sohasem járt. Aztán nyolc év alatt kilenc aranyérmet szerzett ő és csapata. Köztük két olimpiait. És most a harmadikra hajt.

Zene

Zene

Nyolc kis kritika

Zubin Mehta és a Firenzei Maggio Musicale Zenekara nem akart apait-anyait beleadni koncertjük első számába (Verdi: A végzet hatalma - nyitány), úgy játszották el, mintha utána tényleg az opera következne, melyben majd kibontják a témákat és felhevítik a muzsikát. A hangverseny csúcsa Beethoven VII.

Film

Film

Ellentmondasz a sátánnak?

Volker Schlöndorff: A kilencedik nap

Egy igaz történet nyomában járunk, ezúttal Dachauban - akkor, 1942-ben. Ismerős képek, láttunk már ilyet a moziban, semmi kétségem, precíz kutatások előzték meg, végtére nem volt az olyan régen, sok minden fennmaradt, a rögzítés lehetőségei már akkor is számosak voltak, minden szeg a helyén van, még az időjárás is pont olyan, mint a megidézett napokban.

Könyv

Könyv

Az önámítás fél százada

A kiegyezés. Szerkesztette: Cieger András

A kitűnően szerkesztett, reprezentatív kiállítású Nemzet és emlékezet című sorozat ötödik darabjaként jelent meg az 1867-es osztrák-magyar kiegyezést tárgyaló forrás- és tanulmánygyűjtemény.

Tudomány

Tudomány

Száraz lábbal? - Földközi tenger

A legújabb kvázitudományos hírek szerint hamarosan kiszárad a Földközi-tenger, hűlt helyén pedig csak sós sivatag marad, amelyből szelesebb napokon bőven jut majd porvihar formájában Párizsnak és Londonnak is.

Lokál