Tartalom

Narancs XVIII. évf. 20. szám (2006-05-18)

Publicisztika

Publicisztika

Szeretem az ellenőrt - Hogy lehetne minden kicsit jobb?

Milyen népszerű is lenne ezt a cikket a víziló büdös pofájával kezdeni, de sajnos nem lehet. Mert arról akarok beszélni, hogy az ellenőrt szeretni kell. Egészen pontosan arról, hogy az új kormánynak nincs esélye a gazdasági reformok megvalósítására addig, amíg nem szeretjük meg a BKV-ellenőrt. Hülyén hangzik, nem? Pedig ez a helyzet.

Publicisztika

Van miért hajtani - Miért szavaztak a magyarok úgy, ahogy?

Több mint egy évtizede politikával foglalkozó emberként kínoz a vágy, hogy megértsem: mit kíván a magyar nemzet. Most, a választások után különösen fontos, hogy a százalékokat értelmezzük, hisz nem elég azt tudni, hogy ki kapott mandátumot - azt is érteni kell, hogy mire. A tisztánlátás érdekében mindjárt az elején dobjuk bátran sutba azt a gondolatot, hogy az eredmény magyarázatát a program tartalmában vagy a kampányban kell keresni. Az előbbit a választók többsége nem ismeri, az utóbbiról meg egykori kampányfőnökként is bátran állítom, hogy a szavazatszámmal való kapcsolata nem egyértelműbb, mint egy vizeletvizsgálat eredménye a nehézatlétikában.

Publicisztika

Mocskos csalók

Égbekiáltó botránytól hangos az olasz és az európai labdarúgás: a közelmúlt belga, német, osztrák, francia bundái után most az olaszokon a sor.

Publicisztika

Jobb, bal

Ha a koalíciós tárgyalások leginkább valamiféle információs fekete lyukhoz is hasonlítanak, miszerint csak befele mennek a bitek, kifele nem, és minden, ami ott bent történik, az érzékelhetetlen és rejtélyes, a jobboldal kétségkívül nyitott könyvként hever előttünk.

Egotrip
Belpol

Belpol

Munkás párt

Az MSZP kampánya

Egy jó kampány önmagában semmire sem garancia, de anélkül választási sikert elérni majdhogynem lehetetlen. Jó kampányt viszont csak jó állapotban lévő párt képes produkálni - példa rá az 1998-as Fidesz vagy a 2006-os MSZP. Egy évvel ezelőtt még nem úgy tűnt, hogy a szocialistákról el lehet majd ezt mondani.

Belpol

Kihagyott ziccerek - Vérző Vöröskereszt

Május 20. közeledtével egyre nő a tévékben a személyi jövedelemadó (szja) egy százalékáért sorban állók hirdetéseinek a száma. Feltűnő, hogy míg a törött szárnyú madarak gyógyításáért küzdő alapítványnak megéri az effajta kilincselés, addig a Vöröskeresztnek nem.

Belpol

Beszéljék meg! - Mi az a részvételi demokrácia?

Időt rabló pótcselekvés vagy a képviseleti demokrácia rendszerhibáit kiküszöbölő hatékony eszköz? A részvételi demokrácia technikái világszerte terjednek: falvak, nagyvárosok, egész országok hoznak döntéseket a lakosságot megmozgató nyilvános vitafórumokra támaszkodva. Itthon a társadalmi részvétel alig érvényesül.

Belpol

"A bojkott visszaüthet" - Avi Primor izraeli elemző

Eredeti végzettsége szerint politológus, ma nyug-díjas diplomata - volt nagykövet Németországban, Belgiumban és az unióban is. A Jeruzsálemi Héber Egyetem elnökhelyettesi tisztét is betöltötte, jelenleg a tel-avivi egyetem elnökhelyettese. Az intifáda kellős közepén, 2003 őszén ő és néhány izraeli meg palesztin politikus Genfben különösebb csinnadratta nélkül lefektette a két állam létrejöttén alapuló egyezmény alapjait. A megállapodás szépséghibája, hogy sem az izraeli, sem a palesztin oldal nem fogadta el. Avi Primor a hét végén a CEU vendége volt.

Belpol

Kiszúrni a félprolikat - A show fejvadászai

Mónika és Balázs délutáni beszélgetős műsoraival kapcsolatban sokszor felmerül, hogy becsapják a szereplőket. De vajon honnan kerül elő a sok, a szennyest önként kiteregető szereplő? A válasz egyszerű: vadásszák őket.

Zene

Zene

A holdkóros - Albert Camus: Caligula (színház)

Most bizonyára sokan leírják, elmondják majd, hogy Camus drámája tézisdarab, éppen ezért nemcsak a konstrukciója, hanem a bonyolítása és a figurakészlete is steril, egy meghatározott célra orientált. Így van, teszem hozzá gyorsan; ebből persze értékítélet nem következik, ettől nem jó, nem rossz, pusztán valamilyen, azaz ilyen.

Zene

Mindent elölről - Bozzi Vera - Czene Gábor: Elsikkasztott feminizmus (könyv)

"Mi se nagyon tudtuk követni saját magunkat" - szögezi le a Feminista Hálózat tevékenységéről annak egyik alapító tagja, Bozzi Vera a nemrég megjelent könyvben, amelyben a rendszerváltáskor létrejött magyar feminista mozgalom történetét a magát szintén feministának valló férjével, Czene Gáborral folytatott beszélgetések során igyekezett feltárni.

Film

Film

A város tarlóin - Michael Rakowitz képzőművész, urbanista

Õ volt az a Gödör környékén mászkáló, rajzlappal és tolmáccsal felszerelt szendvicsember, akit a budapestiek bizalmatlanul méregettek az elmúlt hetekben. Aki szóba állt vele, attól megkérdezte: hogyan alakítaná át képzeletben Budapestet? Aztán mindezt megrajzolta, és kiállította a Trafóban.

Film

"MIntha imádkoznék" - Pandit Hariprasad Chaurasia

Pandit Hariprasad Chaurasia manapság az egyik legkelendőbb híresség az indiai klasszikus zene piacán, koncertje után állva ünnepelte a Trafó közönsége is április 29-én. Története azonban jóval korábban kezdődött, a közép-indiai Allahabad városában, ahol a családja birkózásból élt.

Trafik
Képzőművészet

Képzőművészet

Mr. Napsugár - 100 éve született Balázs Samu

Összetéveszthetetlen színész volt. Hórihorgasan, derékban kissé megdőlve, ám azért hétpróbás gentlemanként viselte a változatos szerepeket, melyeket a mindenkori rendező, a drámairodalom, no meg a történelem reá osztott.

Sport

Sport

Magányos számok - I. Metro Sudoku Open

Adva van egy 9 x 9-es négyzetháló, és adva vannak a számjegyek 1-től 9-ig. 'ket kell egyesíteni. A négyzetháló minden oszlopában és sorában, ráadásul a kilenc darab 3 x 3-as alrácsban is minden szám csak egyszer szerepelhet.

Tudomány

Tudomány

Majom a családban - Darwin utóélete

Az evolúciós elméletről egykoron még evidenciaként tanultunk az iskolában, pedig számos vetélytársa is akad - igaz, ezek korántsem tudományos természetűek. Sőt, hirdetőik a mainál lényegesen szűkebbre szeretnék szabni a tudomány illetékességi körét.

Lélek

Lélek

"Simán átmegyek a falon" - N. Zoltán "elnyomó"

Nyolc évig volt tagja a Szcientológia Egyháznak. Állítása szerint több tíz millió forintot költött el különböző vallási szolgáltatásokra és adományokra, a világ több szcientológus központjában is megfordult. Idén áprilisban az egyház "elnyomóvá", az egyházra és az emberiségre különösen veszélyes emberré nyilvánította.