Szép új világ: íme az app, amivel bárki saját South Parkot készíthet majd magának

Mikrofilm

Vagy Pixar-filmet, esetleg egy vadiúj Pókember-animációt. A Showrunner nevű, MI-alapú app demójában például Mark Zuckerberg elevenedik meg egy South Park-részben.

Amikor a Bosszúállókat rendező Joe Russo tavaly azt nyilatkozta, két évre vagyunk a Mesterséges Intelligencia (MI) által generált filmektől, a legtöbben még legyintettek. Azóta azonban megállás nélkül érkeznek a hírek arról, hogyan hódít teret a technika Hollywoodban: a Disney háttérszínészeket szkennelt be, hogy felhasználhassa digitális másukat; több film és sorozat is lebukott, hogy MI-generálta képeket használtak ahelyett, hogy megfizették volna a grafikusokat; egy cég engedély nélkül használta fel Scarlett Johansson hangját a flörtölni és kuncogni is képes, CharGPT-alapú programjukhoz, megidézve A nő című 2013-as film valóságát; és bemutatták az Open AI Sora nevű platformját, amely néhány mondat alapján filmszerű rövidfilmeket képes generálni – ennek hatására pedig egy nagyhatalmú producer máris leállította stúdiója fizikai bővítését.

Az MI-ben utazó Fable Studios most egy utóbbihoz hasonló programot mutatott be. A Showrunnert úgy reklámozzák, mint a „Mesterséges Intelligencia Netflixét”, ezzel ugyanis

nemcsak azt határozhatjuk meg, mit nézünk, de azt is, mi történik abban: az app-pal ugyanis mindössze néhány mondattal MI-generálta animációkat alkothatunk.

Az Alpha fázisban, azaz még tesztelés alatt álló program be is mutatott egy videót arról, hogyan működik az egész. Exit Valley címmel két részt is készítettek demósorozatukból, amely a South Park és a Rick és Morty világát elegyíti. Főszereplői A közösségi háló hősei, azaz a Facebook alapítói, akiket az aranyláz idején láthatunk, amint ölre mennek egy aranyrög miatt.

A hírek szerint az első évadban 22 részt terveznek, a nézők pedig akár saját műsorukat is elkészíthetik, kiválasztva a főszereplőket, a történetszálakat vagy azt, milyenenk legyenek a képkivágások. A cég azzal kecsegtet, hogy a legjobban sikerült nézői epizódok akár a sorozat hivatalos kánonjába is beépülhetnek.

„A következő Netflix nem pusztán passzív tévézés lesz: otthon ülhetsz, leírhatod, milyen műsort szeretnél élvezni – pár perc múlva pedig akár nézheted is. Nézd végig azt a műsort, amit valóban szeretnél, készíts új részeket, rakd bele akár magadat vagy barátaidat – harcolhattok űrlényekkel, megjelenhettek kedvenc szitkomodban vagy akár bűnügyeket is megoldhattok” – fogalmazott a szép új világról Edward Saatchi, a Fable Studios vezetője.

A hogyanról szintén készült egy demóvideó: ebben az látható, hogy a sorozat karaktereit és világát felhasználva miként generálható akár saját South Park-rész is.

A cég a South Parkot egyféle kísérleti nyúlként használta, ezen tesztelték MI-programjukat, az egészből pedig még egy tudományos közleményhez hasonló publikáció is született. Mindehhez a sorozatot alkotó Trey Parkernek és Matt Stone-nak persze semmi köze. Az azonban nagy magabiztossággal kijelenthető, hogy ebből az egészből valószínűleg egy remek South Park-részt tudnának csinálni – legalábbis egészen biztosan jobbat, mint a demó, és valószínűleg jobbat, mint amilyet mi magunk generálnánk.

A Showrunner azonban nem állt meg a South Parknál és az abból táplálkozó Exit Valley-nál: összesen 10 MI-generálta sorozatot jelentettek meg. A Pixels a Pixar-féle Verdák világát idézi; de What We Leave Behind és Ikiru Shinu címmel akad két anime is, a United Flavors of America posztere pedig leginkább a Dreamworks stúdió animációira hajaz. Az animációs stílus mellett a programmal elvileg kiválaszthatjuk majd azt is, milyen műfajú sorozatot szeretnénk, sőt, akár kijelölhetünk egy-egy rendezőt is, akinek személyiségét, humorát és rendezői jegyeit is beleszőhetjük a műsorba. Például készíthetünk Woody Allen-típusú anime-komédiát, de hasonlóan vonzó lehet egy pixaros Tarr Béla-mozi is.

Az app jelenleg 2-16 perces epizódokat képes generálni 10-15 szó alapján. A tervek szerint a programmal önálló forgatókönyvek szerint, megtervezett kameramozgásokkal és saját szinkronnal is készülhetnek show-k, miközben azt ígérik, hogy olyan egyszerű lesz használni, hogy bármilyen néző képes lesz pusztán pár mondat alapján sorozatot kreálni.

A cégvezető azt azonban elismerte, hogy az MI-tévé nem fogja felváltani a hagyományos show-kat,

képtelen például hosszú, szövevényes történeteket és bonyolult kapcsolati viszonyokat ábrázolni – azaz bármennyire szeretnénk, nem tudunk saját Trónok harcát vagy Totál szívást készíteni.

Már csak azért sem, mert létező sorozatokat, brandeket, karaktereket (azaz szellemi termékeket) nem lehet majd felhasználni az app-pal. Az abban megalkotott karakterek pedig még csak nem is mozognak, csak a kamerába nézve beszélnek. Ennek ellenére máris rengeteg szakmabeli kapta fel a fejét a lehetőségre: mint az Indiewire nemrégen megrendezett panelbeszélgetésén kiderült, több filmkészítő kísérletezik MI-eszközökkel, mint ahányan bevallják ezt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk