Mintha az életük múlna rajta: folytatódik a harc az UEFA ellen

  • narancs.hu
  • 2021. július 15.

Narancsblog

Orbánt már innen is kinézik.

2014-ben döntött úgy az UEFA, hogy Budapesten is legyenek mérkőzések 2020-ban a közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon. Azt ugyan sosem fogjuk megtudni, hogy mi állt e „sportdiplomáciai siker” hátterében, de az egészen biztos, hogy Orbán Viktor személyében az UEFA olyan lelkes, sőt rajongó államfőt állíthatott maga mellé, aki nem sajnálja a pénzt, ha fociról van szó.

Sőt igazából semmit sem sajnál…

Jól emlékszünk, hogy miután a koronavírus harmadik hulláma idején az UEFA feloldotta a korábbi 30 százalékos nézőszám-korlátozást, Magyarország jelezte – egyedüliként a 13 Európa-bajnoki meccset rendező város közül –, hogy a budapesti mérkőzésekre mindenkit be fognak engedni a több százmilliárdból épült új főstadionba.

Tán e módfelett kétes nagyvonalúság miatt is tűnhetett úgy, hogy az európai szövetség lekötelezettje Orbán Viktornak.

Legalábbis erre utalt, hogy amikor a budapesti meccs előtt fél térdre ereszkedő ír játékosokat kifütyülték, azt Orbán úgy magyarázta meg, hogy „nem kell provokálni a házigazdát” – és ehhez az UEFA-nak pusztán annyi hozzáfűznivalója volt, hogy fő a „politikamentesség”.

Ám e nagy politikamentesség jegyében a szövetség arra már tiltással reagált, hogy a müncheni polgármester szivárványszínű világítással fejezte volna ki tiltakozását a homoszexuálisokat megbélyegző magyar „pedofiltörvény” ellen…

Mintha pont Orbán kottájából játszottak volna.

Csakhogy erre fel az összes nagyobb német város bejelentette, hogy szivárványszínűre fényfestik a stadionjukat német-magyar meccs idejére, így az európai szövetségnek is azonnal megváltozott a politikamentességről alkotott véleménye, és a tiltás kompenzálásaként szivárványosra állították az UEFA logóját.

„Az UEFA ma büszkén viseli a szivárvány színeit. Ezzel mindent alapelvünket szimbolizáljuk: igazság, társadalmi egyenlőség, tolerancia mindenkivel” – írták Twitter üzenetükben, ami leginkább azt jelezte, hogy a szövetség mindig oda áll, ahonnan nagyobb hasznot remélhet, s ebbe Orbán Viktornak semmiféle beleszólása nem lehet.

Az sohasem fog kiderülni, hogy az őszinte felháborodás, vagy csak valamiféle bizonyítási kényszer áll-e az UEFA azon döntése mögött, hogy három zárt kapus meccsre és 100 ezer euróra büntette a Magyar Labdarúgó Szövetséget

diszkriminatív szurkolói magatartás miatt, de az ítélet indoklásával komoly ember nem tud vitatkozni. Teljesen abszurd az a tombolás is, amelybe Szijjártó Péter kezdett, miután hírét vette az ítéletnek. „Úgy látszik, az UEFA továbbra is alkalmazza a már korábban megismert munkásőr-hajlamú nézőtéri besúgókat, akiknek nincs más dolguk, csak jelentéseket írni arról, hogy ki, mit mondott (vagy nem mondott) a nézőtéren. Mint a kommunizmusban: bizonyíték nem kell, elég a besúgó feljelentése” – írta Facebook-bejegyzésében, majd miután napvilágra kerültek a bizonyítékok (kép- és hangfelvételek), már azzal jött, hogy e bizonyítékok alapján „még szánalmasabbnak és gyalázatosabbnak minősíthető az UEFA döntése”.

Azt még nem tudjuk, hogy mi lesz Szijjártó következő lépése – hadat üzenünk az UEFA-nak? –, ám ennél sokkal érdekesebb, hogy mi vagy ki állhat a külügyminiszter cirkusza mögött. Hogy magától ilyen, és csak a náci, homofób „szurkolói“ kemény magnak, esetleg a főnökének akar-e kedveskedni? Vagy arról lenne szó, hogy Orbán Viktor toporzékolásának megtestesüléseként kezdett ebbe az ámokfutásba? Kizárólag azért, mert a miniszterelnök nem engedheti meg magának, hogy még egy európai frontot nyisson.

Azon mindenesetre el lehet filózni, hogy mit is takar

Csányi Sándor MLSZ-elnök, UEFA-alelnök beszédes hallgatása.

Hisz a külügyminiszter első reakciója után az MLSZ ugyan kiadott egy sokat mondó közleményt az európai szövetség döntésének okairól, de Csányi azért gondoskodott arról is, hogy ez az egyre idiótábbá váló komédia ne egyedül Szijjártó Péter jutalomjátéka legyen, és ő is hozzátegye a magáét. A MLSZ elnöke ugyanis ezt nyilatkozta: „Részletesen elmondom majd a médiának, amit fontosnak tartok az UEFA fegyelmi döntésével kapcsolatban, amint ennek itt lesz az ideje”. Tehát a cirkusznak még mindig nincs vége. De mikor jön el az az idő? Tán csak nem akkor, ha Orbán Viktor megmondja végre a tutit?

(Címlapképünkön: Orbán Viktor (k), Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke (b) és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke beszélget a Karmelita kolostor teraszán 2019. május 18-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.