Visszhang: könyv

Benedek Szabolcs: A fehér ruhás lány

Visszhang

A régi bérházban, ahol élnek, Bence és Laura szerint az olyan furcsaságok, mint a recsegő parketta vagy a váratlanul megszólaló rádió, kísértetek jelenlétére utal.

Megszólítják hát a szellemet, Flórát, aki több mint száz évvel korábban nevelőnőként szolgált a ház akkori tulajdonosánál. De vajon miért ragadt két világ között a fehér ruhás lány és kire vár olyan szomorúan az ablak előtt ácsorogva? A testvérpár nyomozásba kezd, és eközben a város és az ország történelmének egy izgalmas időszakával is megismerkednek.

Szimpatikus vállalás, ahogy a szerző a korábbi regényeiből jól ismert történelmi fókuszáltságú elbeszélésmódot ezúttal az ifjúsági irodalomba ülteti át, ám éppen ezért annyira fájó – egyes pontokon kifejezetten felháborító –, ahogy a megvalósítás minőségével a saját küldetése ellen dolgozik. Az egyébként sem túl bonyolult cselekmény gyakran esetleges és következetlen, a végkifejlet összecsapott, ráadásul a rengeteg hiba és elírás folyamatosan megakasztja az olvasást. Ilyen keretek között ironikussá válik az a részlet, amikor a történész fiú a készülő könyvével kapcsolatban így beszél: „Most következik az a fázis, amikor alaposan átolvasom a kéziratot, és amit lehet és kell, javítom.”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.