Visszhang: könyv

Jonas Jonasson: A próféta és a hülye

Visszhang

Aki hülye, haljon meg? De ki a hülye?

Ebben a könyvben kicsit mintha mindenki az lenne. De lehet, hogy a világ bolondult meg, az a világ, amelynek a próféta, Petra 2011-ben a két hét múlva esedékes végét jósolja? Mindenesetre, ha közeleg az apokalipszis, ideje a rendrakásnak, azaz a bosszúnak. A svéd szerző most is azt csinálja, mint mindig: összeereszti hajmeresztő hőseit, akik alaposan felkavarják egymás életét, és rendre belebonyolódnak a világpolitikai eseményekbe is. Johan, az alapértelmezett hülye a főhős, az események motorja, pedig az égvilágon semmit sem akar, csak elmerülni a kulináris élvezetekben. Egy mesterszakács ő, egy zseni, aki eddig a gonosz bátyja zsarnoksága alatt élt. A próféta sem tűnik épelméjűnek, inkább zavaros fejű vénkisasszonynak, aki beleháborodott a gimis szerelmi bánatába, és akkor a lila hajú öregasszonyt, Agnest, a harmadik cimborát nem is említem. Mi történik, ha egy ilyen erős csapat nekiindul? Majdnem összedől a világ. Maga a könyv egy izgalmas utazás, a hőseink igazságosztó akciója a világ sok pontjára elsodorja őket Rómától (ahol Johan összehaverkodik Obamával) a korrupcióra épült Kondor-szigetekig. Aztán persze kisimulnak a dolgok. S hogy mitől nem tucatponyva ez? Attól, hogy a szürreális kalandok mellett az irónia és a humor eszközeivel valós korrajzot ad (a fordítói munka remek). S mint tudjuk: a világ a hülyéknek áll.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.