5,5 millió beoltott után megszűnik a maszkhasználat, nem kell védettségi igazolvány éttermekbe, szállodákba

  • narancs.hu
  • 2021. június 24.

Belpol

A Kormányinfón elhangzott az is, Magyarország visszautasítja a homofób törvényt ért "nemzetközi támadást". 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón először is gratulált a labdarúgó-válogatottnak. A magyar csapat 2-2-es döntetlent játszott a németekkel szerda este, és bár ez bravúros eredmény, de a továbbjutás nem jött össze. Gulyás szerint nem akármilyen teljesítményt nyújtott a nemzeti tizenegyegy olyan csoportban, ahol a világ öt legerősebb csapatából három (a németek mellett a franciák és a portugálok) voltak. „Szemben más országokkal, ahol a sportot és a politikát megpróbálják összekeverni, mi csak gratulálni tudunk” – mondta. 

A miniszter ezután ismertette a maszkhasználatra és a védettségi igazolványra vonatkozó új szabályokat: utóbbit csak a koncertek, fesztiválok, szórakozóhelyek és sportrendezvények látogatásához szükséges. Július elejétől az európai uniós zöldútlevél is hatályba lép, amit a kormányhivatalokon, valamint az ügyfélkapun keresztül lehet elérni. 

5,5 millió beoltott után megszűnik a maszkhasználat, és nem kell védettségi igazolvány azoknak, akik éttermekbe, fürdőkbe, szállodákba és strandokra akarnak menni

– közölte Gulyás Gergely . 

Jövő héten indul a nemzeti konzultáció, a járvány utáni életről szól majd. A miniszter szerint a járványok és a népvándorlások korát éljük, amire Magyarországnak fel kell készülnie. A gazdaság erősítése, a munkahelyek védelme és a családok támogatása a legfontosabb. 

Szót ejtett a közelmúltban elfogadott homofób törvényról is, ami szerinte nem a melegekről, hanem a gyermekek védelméről szól, ugyanis a szexuális nevelés a szülők feladata, abba más nem avatkozhat be. Hozzátette, Magyarországon a felnőtt állampolgárok életébe nem szólhat bele senki. Szerinte alaptalan a nemzetközi támadás, ami a törvény elfogadása követett, ezt Magyarország visszautasítja. 

A tájékoztatója után Gulyás Gergely válaszolt az újságírói kérdésekre. 

  • Abban bízik, hogy a „józan ész és értelem” nem veszett ki teljes egészében Brüsszelben. Ha valaki elolvassa a pedofiltörvényt, akkor világosan látszik, hogy a hetero- és homoszexuális propaganda is tilos. 
  • A Harry Potter- és Bridget Jones-filmek a médiatörvény hatálya alá esnek, aminek eddig is volt korhatáros besorolása.
  • Semmilyen korrekcióra nincs szükség a pedofiltörvény esetében, készek vitázni az Európai Bizottsággal.
  • Örül neki, hogy Orbán Viktor találkozott az egyik legnagyobb olasz párt vezetőjével. (A miniszterelnök szerdán este Brüsszelben Giorgia Melonival, a posztfasiszta Olasz Testvérek nevű párt elnökével találkozott.) Gulyás jót nevetett azon, hogy egyes újságok, amelyek a Jobbikról nem írják le, hogy szélsőjobboldali, az említett pártról leírták. 
  • A magyar vakcinagyár 2022 végére tud majd termelni magyar oltóanyagot, illetve bérgyártást is vállal.
  • Azoknak kell tartania a koronavírustól, akik nem oltatták be magukat. Az elérhető oltóanyagok védenek a delta-variáns ellen. 
  • Több magyar szurkolót előállítottak a szerdai mérkőzés után a bajor hatóságok, Gulyás szerint barátságtalanul és a jogszerűség határát súrolva. 
  • A regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvény lehetőséget biztosítja az azonos nemű párok együttélését, a Btk. szerint pedig minősített eset, ha valamilyen kisebbség tagja ellen követnek el bűncselekményt, aminek motivációja a kissebséghez tartozás. Gulyás Gergely kikérte magának, hogy a homoszexuálisoknak ne biztosítanának egyenlő életfeltételeket.
  • A 18 év alatti homoszexuálisoknak van lehetőségük arra, hogy segítséget kapjanak, a törvény legfőbb kérdése arról szól, hogy az iskola vagy a szűlő adjon-e támogatást.
  • Nincs járványügyi következménye a Budapesten teltházas mérkőzéseknek.
  • Az az érdeke a kormánynak, hogy a közmédia bizalmi indexe magas legyen. 
  • Helyesnek tartja, hogy Kövér László kikérte a büntetőeljárás alá vont Simonka György fideszes képviselőt, hogy szavazni tudjon a parlamentben. 
  • Szentkirályi Alexandra itthon tervez nyaralni, de lehet hogy pár nap Horvátország is „belefér”. Gulyás Gergely még nem tudja, hol nyaral majd. 
  • Az EU nem ad pénzt útépítésre, ezért van szükség az autópálya-koncesszióra. A szakaszokat úgy adják koncesszióba, hogy a befolyó díjból kell autópályát építeni.
  • Helyesnek tartja, hogy az UEFA nem engedte a müncheni Allianz Aréna szivárványszínű kivilágítását a német-magyar meccs idejére.
  • Az általános közegészségügyi állapot Közép-Európában rosszabb, mint Nyugat-Európában.
  • A kormányt foglalkoztatja az építőanyagok árának emelkedése, amiben az állami beruházásoknak is van szerepe, de nem ez dominál. Lépéseket tervez a kormány ez ügyben, amit be fognak jelenteni két héten belül. 
  • A miniszterelnök apja évtizedek óta aktív vállalkozó, legálisan működő cége van, ismerhető, hogy milyen haszonnal dolgozik. 
  • A Velencei-tavi halpusztulásról azt mondta Gulyás, jetskiket kell ráengedni a tóra, ami átmeneti megoldást jelenthet, de ehhez törvényt kell módosítani. 
  • Nincs köze a homofób törvény miatti nemzetközi felháborodásnak ahhoz, hogy Orbán Viktor nem utazott Münchenbe a német-magyarra.
  • Gulyás Gergely az olaszoknak szurkol az Európa-bajnokságon. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.