5,5 millió beoltott után megszűnik a maszkhasználat, nem kell védettségi igazolvány éttermekbe, szállodákba

 • narancs.hu
 • 2021. június 24.

Belpol

A Kormányinfón elhangzott az is, Magyarország visszautasítja a homofób törvényt ért "nemzetközi támadást". 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón először is gratulált a labdarúgó-válogatottnak. A magyar csapat 2-2-es döntetlent játszott a németekkel szerda este, és bár ez bravúros eredmény, de a továbbjutás nem jött össze. Gulyás szerint nem akármilyen teljesítményt nyújtott a nemzeti tizenegyegy olyan csoportban, ahol a világ öt legerősebb csapatából három (a németek mellett a franciák és a portugálok) voltak. „Szemben más országokkal, ahol a sportot és a politikát megpróbálják összekeverni, mi csak gratulálni tudunk” – mondta. 

A miniszter ezután ismertette a maszkhasználatra és a védettségi igazolványra vonatkozó új szabályokat: utóbbit csak a koncertek, fesztiválok, szórakozóhelyek és sportrendezvények látogatásához szükséges. Július elejétől az európai uniós zöldútlevél is hatályba lép, amit a kormányhivatalokon, valamint az ügyfélkapun keresztül lehet elérni. 

5,5 millió beoltott után megszűnik a maszkhasználat, és nem kell védettségi igazolvány azoknak, akik éttermekbe, fürdőkbe, szállodákba és strandokra akarnak menni

– közölte Gulyás Gergely . 

Jövő héten indul a nemzeti konzultáció, a járvány utáni életről szól majd. A miniszter szerint a járványok és a népvándorlások korát éljük, amire Magyarországnak fel kell készülnie. A gazdaság erősítése, a munkahelyek védelme és a családok támogatása a legfontosabb. 

Szót ejtett a közelmúltban elfogadott homofób törvényról is, ami szerinte nem a melegekről, hanem a gyermekek védelméről szól, ugyanis a szexuális nevelés a szülők feladata, abba más nem avatkozhat be. Hozzátette, Magyarországon a felnőtt állampolgárok életébe nem szólhat bele senki. Szerinte alaptalan a nemzetközi támadás, ami a törvény elfogadása követett, ezt Magyarország visszautasítja. 

A tájékoztatója után Gulyás Gergely válaszolt az újságírói kérdésekre. 

 • Abban bízik, hogy a „józan ész és értelem” nem veszett ki teljes egészében Brüsszelben. Ha valaki elolvassa a pedofiltörvényt, akkor világosan látszik, hogy a hetero- és homoszexuális propaganda is tilos. 
 • A Harry Potter- és Bridget Jones-filmek a médiatörvény hatálya alá esnek, aminek eddig is volt korhatáros besorolása.
 • Semmilyen korrekcióra nincs szükség a pedofiltörvény esetében, készek vitázni az Európai Bizottsággal.
 • Örül neki, hogy Orbán Viktor találkozott az egyik legnagyobb olasz párt vezetőjével. (A miniszterelnök szerdán este Brüsszelben Giorgia Melonival, a posztfasiszta Olasz Testvérek nevű párt elnökével találkozott.) Gulyás jót nevetett azon, hogy egyes újságok, amelyek a Jobbikról nem írják le, hogy szélsőjobboldali, az említett pártról leírták. 
 • A magyar vakcinagyár 2022 végére tud majd termelni magyar oltóanyagot, illetve bérgyártást is vállal.
 • Azoknak kell tartania a koronavírustól, akik nem oltatták be magukat. Az elérhető oltóanyagok védenek a delta-variáns ellen. 
 • Több magyar szurkolót előállítottak a szerdai mérkőzés után a bajor hatóságok, Gulyás szerint barátságtalanul és a jogszerűség határát súrolva. 
 • A regisztrált élettársi kapcsolatról szóló törvény lehetőséget biztosítja az azonos nemű párok együttélését, a Btk. szerint pedig minősített eset, ha valamilyen kisebbség tagja ellen követnek el bűncselekményt, aminek motivációja a kissebséghez tartozás. Gulyás Gergely kikérte magának, hogy a homoszexuálisoknak ne biztosítanának egyenlő életfeltételeket.
 • A 18 év alatti homoszexuálisoknak van lehetőségük arra, hogy segítséget kapjanak, a törvény legfőbb kérdése arról szól, hogy az iskola vagy a szűlő adjon-e támogatást.
 • Nincs járványügyi következménye a Budapesten teltházas mérkőzéseknek.
 • Az az érdeke a kormánynak, hogy a közmédia bizalmi indexe magas legyen. 
 • Helyesnek tartja, hogy Kövér László kikérte a büntetőeljárás alá vont Simonka György fideszes képviselőt, hogy szavazni tudjon a parlamentben. 
 • Szentkirályi Alexandra itthon tervez nyaralni, de lehet hogy pár nap Horvátország is „belefér”. Gulyás Gergely még nem tudja, hol nyaral majd. 
 • Az EU nem ad pénzt útépítésre, ezért van szükség az autópálya-koncesszióra. A szakaszokat úgy adják koncesszióba, hogy a befolyó díjból kell autópályát építeni.
 • Helyesnek tartja, hogy az UEFA nem engedte a müncheni Allianz Aréna szivárványszínű kivilágítását a német-magyar meccs idejére.
 • Az általános közegészségügyi állapot Közép-Európában rosszabb, mint Nyugat-Európában.
 • A kormányt foglalkoztatja az építőanyagok árának emelkedése, amiben az állami beruházásoknak is van szerepe, de nem ez dominál. Lépéseket tervez a kormány ez ügyben, amit be fognak jelenteni két héten belül. 
 • A miniszterelnök apja évtizedek óta aktív vállalkozó, legálisan működő cége van, ismerhető, hogy milyen haszonnal dolgozik. 
 • A Velencei-tavi halpusztulásról azt mondta Gulyás, jetskiket kell ráengedni a tóra, ami átmeneti megoldást jelenthet, de ehhez törvényt kell módosítani. 
 • Nincs köze a homofób törvény miatti nemzetközi felháborodásnak ahhoz, hogy Orbán Viktor nem utazott Münchenbe a német-magyarra.
 • Gulyás Gergely az olaszoknak szurkol az Európa-bajnokságon. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

 • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

 • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

 • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.