A NAIH elnöke nem tudja, mikorra végeznek a Pegasus-ügy vizsgálatával

  • narancs.hu
  • 2021. november 9.

Belpol

Először november elejére ígérte Péterfalvi a vizsgálat lezárását, ma már a végét sem látja.

Először november elejére ígérte a Pegasus-ügyben a vizsgálat lezárását az adatvédelmi hatóság elnöke, ám akkor még 1-2 hét csúszást említett Péterfalvi Attila, most pedig már azt mondta, nem látja, mikorra végeznek vele, írja a hvg.hu.

A lap megjegyzi, ezek szerint nem a tervek szerint halad a megfigyelési botrány vizsgálata, a Péterfalvi Attila vezette Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) ugyanis három hónapja kezdett bele a Pegasus-kémprogram hazai felhasználásának körülményeit, jogszerűségét feltárni hivatott vizsgálatba, a hvg.hu pedig először szeptember második felében kérdezte meg Péterfalvit, hogy mikorra készül el a jelentésével. A hatóság elnöke akkor azt mondta, meglátása szerint kell még másfél hónap a vizsgálat lezárására. Azt is megjegyezte, hogy az ügy részleteinek jelentős része titkos, vagyis minősített adat, ezek pedig nem hozhatók nyilvánosságra.

A másfél hónap elteltével, november 2-án ismét megkereste a lap Péterfalvi Attilát, hogy a vizsgálat állásáról érdeklődjenek, ám az elnök további türelmet kért. Akkor azt mondta, még 1-2 hétig eltarthat, mire eredményre jut. Egy hét elteltével, ismét rákérdeztek Péterfalvinál az ügy állására, de most már csak annyit mondott:

a vizsgálat folyamatban van, és “egyelőre nem is látom a végét”.

A NAIH néhány héttel azután indított vizsgálatot, hogy a Direkt36 megírta: magyar újságírókat, üzletembereket figyeltek meg az NSO izraeli cég Pegasus nevű kémprogramjával. 

Kiderült, hogy többek között a Magyar Narancs munkatársa, Németh Dániel fotós telefonjait is feltörték a kizárólag állami szervek által használt, az izraeli NSO nevű cég által kifejlesztett Pegasus kémszoftverrel. Kollégánk volt az, aki tavaly lefotózta a Szíjj László luxusjachtján  pihenő Szijjártó Pétert az Adrián.

November 4-én az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága meghallgatást tartott, ahol elfogadták Pintér Sándor belügyminiszter beszámolóját a Pegasus-ügyben. Kósa Lajos, a bizottság elnöke az ülés után újságírói kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a szoftvert, de - mint mondta - ő nem lát ebben kivetnivalót.

Ugyanis szerinte a techóriások szélesebb körű megfigyelést végeznek az állampolgárokkal kapcsolatban, mint az állam. „A Pegasus szoftver az egy egyszerű szoftver. Ilyen sok működik, amit a nemzetbiztonsági munka során felhasználnak az erre jogosított szervek. Ebben nem látok semmi kivetnivalót” - mondta a Fidesz politikusa az RTL Klub kérdésére.

Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke pedig vasárnap arról beszélt a Partizánnak, hogy száz fölött van azoknak a száma, akik ellen bevetették a Pegasus–kémszoftvert Magyarországon. A jobbikus politikus ismeri a pontos számot, ugyanakkor hangsúlyozta, nem a nagyságrend lényeg, mert a mai rendszerek nem igényelnek nagy humánerőforrást, hanem automatikusan működnek, nincsenek technikai korlátaik.

A Pegasus-üggyel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatják.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk