Gulyás: A miniszterelnök a sajtóból értesült a kegyelmi ügyről

  • narancs.hu
  • 2024. február 16.

Belpol

Áttekinti a kormány, kell-e szigorítani az ún. gyermekvédelmi törvényt, Balog Zoltán felelősségével nem foglalkoznak, a kegyelmi ügyet lezártnak tekintik, közvetlen államfőválasztás nem lesz. Összefoglalónk a kormányinfóról, amelyen Magyar Péter Gulyás Gergelynek írt üzenetéről is szó esett.

A lemondott Novák Katalin és Varga Judit méltatásával kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szavai szerint „a családok támogatásáért a legtöbbet épp Novák Katalin tette az elmúlt években”, de az igazságügyi tárca volt vezetőjének is komoly szerepe volt ebben. A lemondott politikusok Gulyás szerint példamutatóan viselkedtek.

Egy kormánypárti lap kérdésére válaszolva azt mondta a miniszter, reményei szerint két héten belül döntenek az új köztársasági elnök személyéről. A parlament február 26-án fogadja el Novák Katalin lemondását, az onnantól számított 30 napon belül kell megszavazni az új államfőt. Az Orbán-által bedobott alkotmánymódosításról és a gyermekvédelminek nevezett, valójában homofób törvényről a tavaszi ülésszakban dönthet az Országgyűlés. Utóbbihoz meg kell nézni, van-e olyan pontja a jogszabálynak, illetve a gyermekvédelmi rendszernek, amin változtatni szükséges. Arról is beszélt, nem lesz közvetlen köztársaságielnök-választás Magyarországon, mert az országnak megvan az alkotmányos rendje.

A kegyelmi botránnyal kapcsolatban további kérdésekre válaszolva úgy fogalmazott, tudomásul vették Novák Katalin és Varga Judit döntését. „Minden megtörtént, ami megtörténhetett”, a kegyelmi ügyet lezártnak tekintik. Gulyás Gergely megjegyezte, az, hogy az igazságügyi miniszter ellenjegyezte az államfő által adott kegyelmet, tradíció, eddig valamennyi kormány alatt így cselekedtek a miniszterek. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kegyelmi döntéseknek nincs indoklása. Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta Gulyás, biztos abban, hogy nincsenek más pedofilügyek a korábban kiosztott elnöki kegyelmek között.

Szóba került Balog Zoltán személye és szerepe a kegyelmezési ügyben. „Nincs véleménye a kormánynak a református egyház belügyeiről” – mondta, amikor arról kérdezték, le kell-e mondania a püspöknek. Azzal összefüggésben, hogy mi a felelőssége Balognak, a miniszter úgy válaszolt, a köztársasági elnök vállalta a felelősséget és lemondott; azé a felelősség, aki a döntést meghozta. Tájékoztatta-e Balog Zoltán Orbán Viktort, hogy lobbizni fog K. Endre ügyében? – hangzott el egy másik kérdés. Erre Gulyás nemmel felelt, megjegyezve, hogy

a miniszterelnök a sajtóból értesült a kegyelmi ügyről.

Magyar Péterről, Varga Judit exférjéről is szóltak kérdések a kormányinfón. Gulyás felidézte, hónapokkal ezelőtt beszélt vele utoljára; Magyar utána megüzente, megírta neki, hogyha az állami megbízatásai megszűnnek, „ezt fogja tenni”. (Magyar azóta több Facebook-posztban keményen nekiment a NER-nek.) A Miniszterelnökséget vezető miniszter Magyar Péterék válásáról szólva kiemelte, ha valaki válik, ahhoz a szolgálatoknak semmi köze nincs. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Magyar nemrég felidézte, amikor kiderült, válnának Varga Judittal, megkeresték a szolgálatoktól.

Egyéb kérdések, témák, amelyek felmerültek a kormányinfón:

  • Főpolgármester-jelölés: a Fidesznek sok jó jelöltje van, akik közül nehéz választani. Az európai parlamenti lista vezetőjének személyét illetően Varga Judit lemondása miatt új helyzet van.
  • A pedofilok kémiai kasztrációja: erről nem foglalt állást a kormány; Gulyás Gergely szerint jól meg kell fontolni, milyen büntetéseket fogadnak el, a legszigorúbb intézkedéseket sem kell elvetni, de a legfontosabb az emberi méltóság.
  • Svédország NATO-csatlakozása: „Reménykeltő tárgyalások zajlanak a svéd kollégákkal.”
  • Ki terjesztette fel V. Jánost (a bicskei gyermekotthon pedofíliáért jogerősen elítélt volt igazgatója, akinek K. Endre gyakorlatilag falazott) annak idején a főváros által adományozott Bárczy-díjra? – kérdezték Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt. A politikus úgy válaszolt, nem tudja, mert nem hozzá tartozott ez a terület, amikor főpolgármester-helyettes volt. Ő csak a díjat adta át. Szentkirályi azt is mondta egyébként, hogy V. Jánost akkor javasolták a díjra, amikor már véget ért a személyét érintő rendőrségi vizsgálat, és azt állapították meg, hogy ártatlan. De amikor kiderültek a dolgok, Tarlós István – ez 2019-ben volt – bejelentette, hogyha főpolgármester marad, javasolja a díj visszavonását.

 
Szentkirályi Alexandra a kormányinfón
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A Telex beszámolója szerint a kormányinfón elhangzott még:

  • Balog Zoltán személye: Gulyás nagyra becsüli, tiszteli és töretlenül bízik benne, kiváló püspöknek tartja. „Amíg Balog Zoltán marad, addig maradok én is” – mondta Gulyás arról, hogy ő maga jogtanácsos a református egyházban, és a pozíciójáról kérdezték.
  • Hiba volt-e a K. Endrének adott kegyelem? Mindenképpen téves döntés született, mondta Gulyás arra, hogy a pedofilügyet eltussoló K. Endre kegyelme csak hiba volt-e. A miniszter szerint az hibázott, aki meghozta a döntést. Gulyás az RTL-nek nem tudta megerősíteni, hogy Varga Judit nem támogatta a kegyelmet. Szerinte Vargát kéne erről kérdezni, nem lenne elegáns, ha beleszólna ebbe. A kormány egyik tagját sem értesítette Varga a kegyelemről. Gulyás szerint nem szabadott volna sem ellenjegyezni a kérelmet, sem megadni a kegyelmet.
  • A hírportál azt kérdezte Gulyástól, hogy a jogszabályok szerint az igazságügyi miniszter a kormány nevében jár el, ennek fényében talán joggal elvárható, hogy felvilágosítást adjanak a kegyelmi kérvényről. „Ha közérdekű adat, akkor javaslom, kérjék ki, ha nem, akkor a lemondások után nem kívánok további információt adni”, mondta Gulyás. Szerinte most először fordul elő, hogy nem válaszol valamire, amire tudja a választ, máskor még azokra is válaszol, amikre nem tudja a választ.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk