Ingyen tolták a kormánypropagandát, mégsem kellettek a Fidesznek

Belpol

Nyíltan oroszpártiak, gyűlölik a balliberálisokat és a kritikus sajtót, de időnként kibégettek a nyájból. Alighanem ezért nem fogadta be a legnagyobb Facebook-oldalt sajátjaként a Fidesz.

A legforgalmasabb fideszes propagandaoldalt nem Rogán Antal propagandaminisztériuma irányítja. A Számok – a baloldali álhírek ellenszere Facebook-oldal a maga 108 ezer követőjével megelőzi Rákay Philipet (95 ezer), Bohár Dánielt (39 ezer), Deák Dánielt (25 ezer) és a Megafont is (34 ezer).

Március 31-én az oldal adminjai azonban arról tudósították közönségüket, hogy befejezik a működést: „3,5 év folyamatos működés után úgy döntöttünk, hogy nem politizálunk tovább, legalább is egy jó ideig.” Mint írják, több mint 6000 posztot, 4,5 milliós elérést, tévés szereplést, aktivista megnyilvánulásokat tudnak a hátuk mögött, munkájuk legnagyobb elismerése pedig az volt, hogy „a 444, az Átlátszó, a Telex és a többi álhírgyár” is cikkezett róluk.

Hiába, hogy a legnagyobb propagandaoldalt vitték, a párt nem volt kíváncsi rájuk. „A Fidesz végig levegőnek nézte az oldalunkat, nem értékelték az általunk elvégzett munkát, de ez legyen az ő bajuk” – panaszolják a bejegyzésben. – „Reméljük, hogy a jövőben tanulnak és fejlődnek valamennyit ezen a területen, és nem csak a »valakik valakijeivel« állnak szóba, hanem minden támogatójukat partnerként kezelik majd.

A Fidesznek ez a legnagyobb baja, hogy egy rettentő hierarchikus és zárt közösség, közel kerülni a tűzhöz csak azok tudnak, akik családtagok, barátok, rokonok, komák.

Csak úgy, »az utcáról« még 3,5 év munka sem elegendő ahhoz, hogy mondjuk válaszoljanak egy e-mailre.”

 
A Számok - a baloldali álhírek ellenszere Facebook-oldal búcsúzó bejegyzése

Számok... egyedül az azóta megszűnt PestiTV-vel került kapcsolatba: a Trombitás Kristóf vezetésével induló Számok és tények műsorban működtek közre, de az adminok nem jelentek meg a képernyőn.

Nem lehetett őket kézzel vezérelni

Az oldal 2020-ban jött létre, és egészen sokáig csak a kormány üzeneteit hangosította, miközben az ellenzéket válogatott módokon ekézte. A háború kitörése óta azonban fokozottan igaz, hogy szélsőségeikben előzik a kormánypártot, az utóbbi időben pedig az oldal készítői többször hangot adtak annak, hogy helytelenítik a kormány néhány húzását, főleg a rezsicsökkentés részleges eltörlését, vagy az oroszok elleni szankciókat, ami ellen a kormány úgy kampányolt, hogy közben megszavazta őket.

2020 júliusában például „Ez van, átvert bennünket a Fidesz (félig)” címmel posztoltak, amiben azt írták: „Sorry, de nem fogjuk megvédeni sem a mai bejelentést, sem a KATA módosítását, mert mindkettővel a kormány elvesz az emberektől. Választás előtt kaviár volt homárral, utána jött a fekete leves.” Ezzel a bejegyzéssel még az Origót is magukra húzták, amely átverésnek nevezte a „hergelő” posztot.

Miközben a kormány hintapolitikát folytat, és Novák Katalin révén igyekszik szimbolikus gesztusokkal támogatni Ukrajnát, Orbánék pedig ott gáncsolják az EU Oroszország elleni fellépését, ahol tudják, a Számok... nyíltan oroszbarát kontentet gyártott. Amikor a miniszterelnök senkiföldjének nevezte Ukrajnát, ők nagy betűkkel hirdették: „Orbánnak igaza van”, és folyamatosan azt hangoztatták, hogy a szankciók valójában erősítik Putyint. Oldalukon az orosz elnök számos, a Nyugatot és Ukrajnát alázó beszédét fordították le magyarra. A független ország ellen indított háborút azzal indokolták, hogy Ukrajnát valójában „a hatalmat illegális módon, puccsal, véres leszámolásokkal megszerző junta” irányítja, és balliberális puccskísérletként beszéltek a fehérorosz tüntetéshullámról is. (Ezért sem meglepetés a Számok.. népszerűsége. Egy tavalyi felmérés szerint a magyar netezők 44 százaléka oroszpárti.)

Az oldalon legutóbb arra kérték a kormányt, hogy ne ratifikálják a svédek és a finnek NATO-csatlakozását:

„Elegünk van a köpönyegforgatásból! Békéről beszélünk, de pénzzel és kiképzéssel támogatjuk az ukrán rezsimet”

írták.

Miután tavaly decemberben, majd idén márciusban Matolcsy György kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával szemben, a Számok... hangosan kikelt a jegybankelnök ellen. „Ezekben a »független« székekben mindenkinek elmegy az esze? Novák Katalin is teljesen megbuggyant, mióta a Fidesz jóvoltából elnök lett, ruszofób propagandát nyom, a balliberálisok kegyeit keresi ezzel. Matolcsy esetében pedig minden egyes alkalommal, amikor kinyitja a száját, a forint 1-2-3%-ot veszít az értékéből” – írták, és rögtön az előnytelen fotón, piros áthúzással ábrázolt jegybankelnök menesztését követelték.

Novák Katalinnal kapcsolatban még kevésbé finomkodtak. Azt a napot, amikor a köztársasági elnök Kijevbe látogatott, a szégyen napjának nevezték. Szerintük Novák „a magyarokat évtizedek óta megalázó ukrán rezsimnek nyalt be tövig”. Így fogalmaztak: „Talán nem kellene külpolitikával foglalkozni, elnök asszony! Ezt bízza Szijjártó Péterre, neki ez jobban megy! Talán jobb lenne mindenkinek, ha inkább óvodákat adna át!”

Miként azt búcsúzó bejegyzésükben írják, a Számok... készítői továbbra is rendületlenül támogatják a Fidesz-kormányt, sőt, épp azért pihennek meg nyugodt szívvel, mert biztosítottnak látják a párt előnyét. „Ha a jövőben úgy ítéljük, hogy veszélyben van az ország, úgy látjuk, hogy esélyes a balliberálisok vagy a Mi Hazánk választási győzelme, akkor újra aktiváljuk azt, és 108 000 követőnkkel közösen újra kiállunk a számunkra fontos irány mellett.” Egyébként pedig várják azon jelentkezőket, akik továbbvinnék az oldalukat, addig is nem törlik, de hamarosan inaktiválják a Számokat.

 
A Számok... nevű Facebook-oldal egyik Fidesz-kritikus posztja

Nem tudjuk, kik ők

Kérdéseinkkel megkerestük az oldal működtetőit, akikről csak annyit lehet tudni, hogy egy vidéki házaspár. Szerettük volna megtudni, milyen célból vették volna fel a kapcsolatot kormánypárti politikusokkal, nem bántotta-e őket, hogy passzióból végzik azt a munkát, amit Trombitás Kristóf, Deák Dániel és a többi influenszer milliókért, és van-e megfejtésük, miért nem jut abból a 44 milliárdból nekik is, amit például tavaly propagandára költött Rogán minisztériuma. Persze azt is megkérdeztük, az, hogy őket levegőnek nézi a Fidesz, nem támasztja-e alá azt a régóta visszatérő kritikát, miszerint a párt működése erősen a nepotizmuson és a korrupción alapul. Miután többszörös megkeresés után sem kaptam választ, felnéztem volna a Számok profiljára. Akkor tűnt fel, hogy az oldal kezelői időközben letiltottak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.