Tartalom

(2015-07-09)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Egy igazi család tagjai - Tiffán Zsolt küzdelmei Baranyában

Június végén Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő a Facebookon kelt ki két meg nem nevezett baranyai politikai „maffiózó” ellen. A villányi borász-politikus ráadásul egy 25 milliárdos területfejlesztési program kormánybiztosa. Mi akaszthatta ki ennyire a hirtelen haragú képviselőt, és ki lehet a titokzatos páros?

Snoblesse
Publicisztika

Polónyi István

Publicisztika

Kiszorítós

A kormány felsőoktatási ambícióiról

Nálunk nagy hagyománya van annak, hogy a (párt és) kormányzat koncentrálni akarja a hatalmát a felsőoktatásban.

Egotrip

Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Mérő László: Sokfajta játék

Úgy negyven évvel ezelőtt a beszervezőtiszt azzal érvelt, hogy Róbert barátunk nyugati kém, ezért hazafias kötelesség jelenteni róla. Elhűlve kérdeztem, miből gondolják, hogy kém? A tiszt válasza: tudjuk, hogy sokkal többet költ, mint amennyit keres. Ezt csak a kémkedésért kapott pénzből finanszírozhatja.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Nem?

Lehetséges, hogy a nagy terv, vagyis a trojka (vagyis a Bizottság, a Valutaalap és az Európai Központi Bank) terve, vagyis a német kormány, vagyis a német kancellár terve a következő lett volna.

Belpol
Külpol

Az euróövezet és Görögország esélyei a „nem” után

Külpol

Európa megrablása

Ha Ciprasz görög kormányfő arra számított, hogy a „nem” szavazatok nagy többsége előtt meghajol majd az unió, és hozomra belemegy a görög államadósság legalább részleges leírásába, csalódnia kellett. Már rég nemcsak pénzről, hanem politikáról beszélünk: többek között Angela Merkel német kancellár politikai túléléséről.

Gazdaság

Interjú

Gazdaság

„Okozhat nagyobb összeomlást”

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliókezelője Görögország és az unió perspektíváiról

Görögországnak már csak néhány hete maradt arra, hogy megegyezzen a hitelezőivel, különben visszatérhet a drachma. A görög adósság egy részének elengedésével mindenki jobban járna, de a politika felülírja a gazdasági racionalitást.

Zene

Opera

Zene

Jég és homok

Az álarcosbál; Sába királynője

Katarina Witt, Náray Tamás, Swarovski kristályok – a Szegedi Szabadtéri Játékok igazán mindent bedobott, hogy extra csáb­erővel ruházza fel az idei operaprodukciót, Béres Attila Az álarcosbál-rendezését.

Film

Film

Lusták gyülekezete - Anna Muylaert rendező

Brazíliában nagy keletje van a cselédeknek, akik sokszor az anyaszerepet is átveszik – egy ilyen idős asszonyságról szól a brazil rendezőnő filmje, A második anya. A brazil cselédkultúráról egy római luxusszálloda tetőteraszán beszélgettünk.

Interaktív
Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Ha kell a kép, megcsinálod”

Gulyás Miklós fotográfus

Az új közterületi fotóstörvényről, eladhatatlan fotóalbumokról, a digitális és a terápiás fotózásról, az ún. utcás fotóról meg a kis magyar szépségről beszélgettünk a MOME docensével.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Fel tudja ébreszteni Csipkerózsikát”

Harangi Szabolcs vulkanológus

Kutatásai alapján tudjuk, hogy a székelyföldi Csomád vulkán alatt még részben olvadt, izzó magmakása található, így ez a tűzhányó a közeli-távoli jövőben működésbe léphet. Ennek esélyeiről is beszélt az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport és az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékének vezetője.

Lokál

Lokál

Megyen a hegyen - A fogaskerekű kalandos története

„Ahhoz, hogy a fogaskerekű Budapest közösségi közlekedési hálózatának versenyképes részévé váljon, jelentős fejlesztésekre van szükség. Szükséges a pálya rekonstrukciója, valamint mindkét irányú meghosszabbítása: a jövőbeni végállomások a tervek szerint a Széll Kálmán térre, valamint a Normafához kerülnének” – olvassuk a BKK honlapján. Az ötlet nem új.

Lélek
Ételhordó