Jászberényi időközi: az ellenzék már urnazárás előtt érezte, hogy "meglesz ez"

  • Massay-Kiss Andrea
  • 2023. január 17.

Kis-Magyarország

A 2019-es voksolást követő megismételt választás eredményeit is messze túlszárnyalva győzött vasárnap az ellenzék a közel 30 ezres lélekszámú Jászberényben. Budai Lóránt (Közösen Jászberényért Egyesület) több mint kétharmaddal nyert, az ellenzéki civil szerveződés pedig, amiből a DK kimaradt, minden egyéni körzetet elhozott .

Időközi választást tartottak vasárnap a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászberényben, ahol tavaly október 17-én, a képviselő-testület feloszlatta magát. A polgármester-választáson négy jelölt indult. Nagy Tímea függetlenként, Besenyi Orsolya függetlenként, de a Fidesz-KDNP támogatásával, Budai Lóránt (a város 2019-ben megválasztott ellenzéki polgármestere) a Közösen Jászberényért Egyesület (KJE) és László Péter a Mi Hazánk Mozgalom színeiben. A képviselők mandátumai megválasztásuk után tíz egyéni választókerületi és négy listás képviselői helyre szólnak. A KJE mindent vitt: újra Budai lett a polgármester, és mind a tíz körzetet az ellenzéki jelöltek nyerték.

Miért kellett most választani?

Arról, hogy szükséges volt-e jászberényi képviselő-testület tavalyi feloszlatása, a Jászsági Térségi TV is érdeklődött a kampányban a képviselőjelöltektől. Dobrán Gyula (Mi Hazánk) szerint szakadék felé tart a város, jobboldali városvezetésre lenne szükség. Balogh Béla, aki az ellenzéki szövetség, a KJE színeiben indult, azt nyilatkozta, fölösleges választási kampányról van szó, amit meg lehetett volna spórolni. Egyébként mintegy 10 millió forintba kerül ez a városnak, és a Fidesz kényszerítette ki. Tamás Zoltán, a Fidesz-KDNP jelöltje és korábbi frakcióvezetője erre azt mondta, hogy miután Gedei József egykori DK-s alpolgármester lemondott, nem zajlott érdemi munka, a KJE-n belül főleg az ellenségeskedés volt a jellemző. A Fidesz azért ment bele az feloszlatásba, mert nem akarták, hogy még két évig ez határozza meg a város életét.

A képviselő-testület feloszlatásáról szóló kötélhúzásról a Narancs.hu is többször beszámolt, szinte napról napra írtunk az országos botránnyá dagadt esetről. Ennek hátterében a DK-s Gedei és a jobbikos Budai folyamatos ellentéte állt. A testület megszüntetését Gedei József kezdeményezte azt állítva, hogy a városvezetés nem képes a város előtt álló kihívások kezelésére. Budai állt elébe a feloszlatásnak, de a kulisszák mögött más is volt. A vitában Pócs János, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének neve is előkerült. Utóbb felmerült, ő biztathatta Gedeit, neki volt fontosabb, hogy a testület feloszlassa magát.

Tavaly novemberben az Ágnes asszony blogja nevű jászberényi ellenzéki Facebook-oldal megszellőztette, hogy Pócsnak a több éve tartó Malom-per miatt sürgős a jászberényi választás, mert ezzel kapcsolatban büntetőügy is folyik, amiben a jászsági város előző fideszes polgármestere mellett még többen érintettek.

„Pócs nagyon kapálózik, hogy ne égjen rá az ügy” – írták a posztban. E szerint a képviselő azt tervezi, ha nyernek, akkor leállíttatja az egészet, és így nem derül ki, hogy ki miben volt benne. Azt sem tartják meglepőnek a közösségi felületen, hogy a következő bírósági tárgyalást február elejére tették, hiszen addigra már felállhat az új testület, és csendben ki lehet szállni az ügyből. A bonyodalmakat jól szemlélteti Balogh Béla nyilatkozata az időközi voksolás választói hangulatáról: „Van érdeklődés és van értetlenség is, hogy miért kell most választani.”

Csattanós válasz az elmúlt három évre

A választás napján Nagy Tímea független polgármesterjelölt azt mondta, miután voksolt: szeretné, hogy békesség és együttműködés legyen a városban. Besenyi Orsolya, aki a Fidesz jelöltje volt, azt emelte ki, nem azt nézi, ki mit csinált a múltban és mit nem, a jövő a fontos, csak pozitív üzenetekben gondolkodnak. Budai Lóránt pedig azt jósolta, hogy a tisztesség és a becsület fog győzni, akárcsak 2019-ben kétszer is. (Akkor is Budai és az ellenzék nyerte a polgármester- és az önkormányzati választást, de a Fidesz kifogásolta az eredményt, ezért megismételték a voksolást. Budai 80 százalékos részvétel mellett elsöprő többséggel nyert újra.) Dobrán Gyula a helyi tévének azt nyilatkozta, hogy mocskolódástól mentesen a fejlődés mellett állnak, míg Tamás Zoltán arról beszélt, saját választóikat keresték meg, de mindenkit szeretnének képviselni, és rengeteg pénzt tudnak Jászberénybe hozni. 

Budai hívei már az eredményhirdetés előtt pár órával érezték, hogy „meglesz ez”. Körükben olyen üzeneteket lehetett olvasni a közösségi médiában, hogy „nincs annyi pénz Jászapátiban (utalás Pócs János városára - a szerk.), amiért a jászberényiek eladnák a függetlenségüket”; vagy: „a vasárnap tétje: Budai vagy Pócs”. Csinger Marianna civil aktivista lapunknak azt nyilatkozta még a voksolás vége előtt, úgy érzi, történelmet fognak írni Budaival. Hozzáfűzte, a Fidesz szokásos trükkjei - a lejáratás, az osztogatás, a dezinformáció terjesztése - kevés lesz, mert Jászberény összezárt Budai Lóránt és a Közösen Jászberényért Egyesület mögött.

 
Budai Lóránt szavaz
Forrás: Jászsági Térségi TV

A szavazás megmutatta: Budain kívül a többi jelölt nem volt igazán fajsúlyos. A Jászberény az otthonunk nevű Facebook-csoportban leginkább kritikát kapott Besenyi Orsolya. Többek között azt lehetett olvasni, nem értik, hogyha független, akkor miért van mögötte a Fidesz lógója. Egy fideszes szavazó azt kérdezte, akkor kire voksoljon, ha „Orsolya független”, mások pedig azt nehezményezték, hogy a Fidesz nem is tudott polgármesterjelöltet állítani. Besenyit Pócs bábjának tartották nem kevesen, sokan milliárdos csalást emlegettek vele kapcsolatban, egy posztoló pedig leszögezte: „azért nem szavazok rá, mert alkalmatlan polgármesternek”.

Budai bő három éven belül harmadszorra nyert. 2019-ben másodszorra nagy fölénnyel, ezúttal több mint kétharmaddal. Emellett mind a tíz egyéni körzetet elvitte a Közösen Jászberényért Egyesület, a Fidesz-KDNP négy kompenzációs listás helyet szerzett. A polgármester a Nemzeti Televíziónak azt nyilatkozta, szinte fel sem fogta, mi történt, és úgy érzi, megéri tisztességesnek lenni. Hozzátette, visszájára sült el az ellene indított „felforgató tevékenység”; az elmúlt három évre csattanós választ adtak, mindent megtesznek, hogy a 2019 előtti idő ne jöjjön vissza.

„Jászberény az első! Kövessen az ország!”

- kiabálták Budai hívei az eredményvárón.

„Úgy fogalmaznék, a Fidesznek mint pártnak hatalmas az elutasítottsága Jászberényben” – summázta az időközi eredményét Csinger Marianna. „A DK-nak is nagy volt, de mivel kivált a Közösen Jászberényért Egyesületből, egyértelműen látszik, hogy ez nagyon megdobta az eredményeket. Nyilván nem akarom ezt a megállapítást kiterjeszteni regionális vagy akár országos szintre, de nagyon úgy tűnik, hogy a civilekben hatalmas, kiaknázatlan lehetőségek vannak” – mondta az aktivista. Hozzátette, abban egyetért Magyar Leventével, aki Jászberény első, egyben SZDSZ-es polgármestere volt és nemrég egy nyilatkozatában nehezményezte a képviselőtestület feloszlatását, hogy önkormányzati szinten el kell felejteni a pártpolitizálást. (Magyar Levente egyébként – sokak szerint zavarórepülést végezve – független polgármesterjelöltként indult a 2019-es helyhatósági, majd az azt követő megismételten voksoláson, ahol végül alig szerzett voksot.) 

(Címlapképünkön: Budai Lóránt. Fotó: Tóth András)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.