KÖNYVMELLÉKLET

A múlt se lesz jobb, a jövő se volt az

Könyv

Minimum tizenegyes! A Magyar Narancs irodalmi sikerlistája – magyar irodalom

Erős lista a mostani. Még egy fél kijött volna azokból a könyvekből, amelyek csak alig maradtak le róla. De hát Nádas Péter új regénye elszívta a pontokat, mint egy óceánjáró a vizet, és Visky András Kitelepítésének 121 pontja is olyan sok, hogy azzal máskor simán meg lehet nyerni a szavazást.

Minimum tizenegyes

Nádas nagyszerű regényt írt, amelyben néhány kulcsszereplővel, mindenekelőtt egy parasztasszonnyal és napszámosával, illetve egy gyógypedagógus-hallgatóval és különös hódolójával a középpontban páratlan lélektani ábrázolását nyújtja egy elképzelt vagy inkább meg nem nevezett dunakanyarbeli falu állandó és alkalmi lakosai­nak a hatvanas évek végé­ről, a bűn természetrajzát, vagy inkább lételméletét kutatva. (Kritikánkat lásd: A tiszta forrás, Magyar Narancs, 2022. június 29.) Bámulatos az író nyelvi, tematikai és poétikai megújulásra való képessége. (Hogy idáig jussunk, át kell esnünk az epikus fesztávú szőlőkapálás százoldalas leírásán, de ez senkit ne tántorítson el a könyvtől! Az író öregkori remeke e tekintetben a József és testvérei kútnál játszódó nyitójelenetére emlékeztet, amely a maga kis­eposzi terjedelmében Szerb Antal szerint azért van ott, hogy távol tartsa a műtől az avatatlanokat.)

Úgy tűnik, a Rémtörténetekben Nádast, akárcsak a gyógypedagógus-hallgató lány kriminológus tanárát „nem a bűnelkövetés etikája, hanem a szubsztanciája” érdekli.

Visky András legutóbb négy és fél éve volt jelen listánkon, mégpedig annak tizedik helyén, Nevezd csak szeretetnek című verseskötetével. Azt hiszem, Visky könyveinek ugyanúgy jót tett az, hogy a Jelenkor gondozza őket, mint mondjuk az ugyancsak erdélyi Láng Zsoltnak: köteteik láthatósága, népszerűsége, kritikai visszhangja a profi (hét éve a Libri Csoporthoz tartozó) kiadó lehetőségeit felhasználva a korábbihoz képest érzékelhetően megnőtt.

A Kitelepítés (kritikánkat lásd a melléklet IX. oldalán) családtörténet, e minőségében listánkon nem az egyetlen, de bizonyára a legkomplexebb. A negyvenkilenc néhány oldalas fejezetbe rendeződő, összesen nyolcszázhuszonkét hosszabb-rövidebb számozott mondatból álló regény egy erdélyi magyar – anyai részről osztrák – családnak a Duna-deltába való kitelepítéséről szól, nagy koncentrációval és költői erővel. Valószínűleg jócskán születnek majd olyan írások, amelyek az immár második kiadásban kapható könyvet Esterházy Márk-változatával vetik össze. Annál is inkább, mert ez a munka tulajdonképpen már el is kezdődött: hódoló kritikáikban Károlyi Csaba („A Kitelepítés Visky András életművének csúcsa. Innen nézve mintha minden, amit eddig csinált, minden, amit eddig írt, előkészülete lett volna ennek a nagy regénynek”) és Jánossy Lajos („ez a páratlan írói eszközökkel komponált passiójáték, a mindenkori emberi botrányról alázatosan és gyengéd határozottsággal végigmondott … krónika a művészet nagy eseménye”) is meghúzza ezt a párhuzamot.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.