Rádió

Nagyon, nagyon

Elindult a Nemzeti Sportrádió

Kritika

Az egyik szemünk sír, a másik nevet. Vagy mindkettő sír. Esetleg mindkettő nevet, sőt, hahotázik, nyerít, röhög. Pedig semmi ok nincs rá.

Annyi történt csupán, hogy az állami rádiókínálatból eltűnt egy csatorna, és a helyén (vagy majdnem ott) létrejött egy másik (igaz, ez meg már előbb is létezett, de nem így). Mi is történt valójában?

Nézzük a megszűnést. Ennek az interpretálását jócskán nehezíti, hogy egyébként is alig létezett ez a dolog, nevezett Duna World Rádió. Mármint az kétségtelen, hogy volt egy ilyen csatorna az MTVA portfóliójában, csak hát mintha soha nem vették volna komolyan, épp csak ellebegett a radar alatt egy bő évtizedet. Mi megemlékeztünk róla jó kilenc évvel ezelőtt (lásd: A szülőföld hangja, Magyar Narancs, 2015. január 22.), egy egész műsornapot végigkövettünk, és nagyra értékeltük, hogy három különböző időzónához igazítva is igyekezett a csatorna tájékoztatni a világ magyarságát Sydney-től San Diegóig olyan fontos dolgokról, mint az „országvédelmi akcióterv, rágalmazó Goodfriend és ingyenélő bevándorlók”. Sőt, még ennél is jobban élveztük, ahogy a zenei blokkban Beregszászi Olga eldanolta a Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarországot meg az Édes Erdélyt. Ugyan már akkor sem értettük, hogy ez a katyvasz kinek és miért szól.

Az MTVA csatornáinak hivatalos oldalán, a MédiaKlikken a szomorú hír rögtön egy vidám ajánlattal társult: te, kedves hallgató, kapsz helyette mást, ugyanis elindul a Nemzeti Sportrádió. De jó! Kiáltottunk fel azonnal, bár azóta sem világos, hogy mi az átkötés a két produkció között. Szerintünk semmi közük egymáshoz, de kétségtelen, hogy egyik is rádió, meg a másik is az (volt).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk