Orbán Brüsszelből üzent Ukrajnának és az EU-nak, incidenssel kezdődött a sajtótájékoztatója

  • narancs.hu
  • 2024. október 8.

Külpol

Háborúpárti EU-ról beszélt a miniszterelnök, aki pezsgőt bontana Trump győzelme esetén.

Sajtótájékoztatót tart Brüsszelben Orbán Viktor a magyar EU-elnökség programját ismertető európai parlamenti ülésnap előtt. A sajtájékoztatót nem sokkal a kezdete után Gyekiczki Márton DK-s aktivista zavarta meg, aki azt kibálta Orbánnak többször is: "Mennyiért árulta el a hazát, miniszterelnök úr?" Az incidens részleteiről ebben a cikkünkben írtunk:

A nemzetközi sajtótájékoztatón Orbán részben az itthonról ismert lózungjait ismételgette – brüsszelita buborék, háborúpárti EU, béke –, részben az újságírók által feltett kérdésekre válaszolt. A hvg.hu hírfolyama szerint a miniszterelnök, aki  magyarul kezdte a sajtótájékoztatót, először az Ukrajnában és a világ más pontjain zajló háborúkról beszélt. Az EU versenyképességét illetően azt mondta, november 8-án az európai vezetők informális találkozót tartanak, ekkor fogadtatna el új versenyképességi stratégiát, melynek elemei ezek lennének elképzelése szerint: az adminisztratív terhek és túlszabályozás csökkentése, megfizethető energiaárak, zöld iparpolitika, a belső piac megerősítése, a felső piac korlátainak felszámolása, a tőkepiaci unió megvalósítása és a konnektivitás növelése.

Ezután a migrációról beszélt; mint mondta, a jelenlegi menekültügyi rendszer nem működik, egységes politika hiányában a tagállamok önállóan próbálják kezelni a problémákat, ez azonban előbb-utóbb a schengeni rendszer széteséséhez vezethet. Ezért schengeni csúcstalálkozókat kezdeményezne, ahol rendszeresen megbeszélhetnék a határvédelmi kérdéseket.

Szavaiból kiderült: Trump győzelme esetén pezsgőt bontana, a "brüsszelita buborékban" nincs változás, a Patrióták erősödni, egyszer pedig győzni fognak.

"Önök egy háborút nem tudnak megnyerni a hadszíntéren" 

– válaszolta a magyar kormányfő egy ukrán újságírónak, aki azt kérdezte tőle, mit tenne, ha Magyarországra bevonulnának az oroszok. Orbán Viktor szerint eltér a véleménye az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban a többségtől, "arra koncentrálunk, hogy tűzszünetet hozzunk össze". Hozzátette, nem tudja, hogy lehet megoldani a mostani fegyveres konfliktust, csak azt, hogy a jelenlegi helyzet nem fenntartható.

A miniszterelnök ezután a HírTV kérdésére válaszolva arról beszélt, olyan nincs, hogy a harmadik legerősebb pártnak ne jusson bizottsági hely, mint az a Patriótákkal történt, ilyet még ő se tett Magyarországon, pedig van bőven baja a hazai ellenzékkel. Szerinte a Patriótákat azért tekintik veszélyesnek, mert az emberek akaratát képviselik, azonban a demokrácia elkerülhetetlen velejárója a kurzusváltás. Hozzátette, nem konkrétan a pozíciókról beszél, hanem a hozzáállásról, a változásra való hajlandóság hiányáról "a brüsszelita buborékban".

A spanyol hírügynökség a VOX-nak nyújtott MBH-hitelről kérezte a magyar miniszterelnököt. Orbán szerint ez nem politikai, hanem üzleti kérdés, ezért ő ezzel nem foglalkozik, a kormánynak pedig nincs beleszólása abba, hogy ki vesz fel hitelt egy magyar banktól. Egy német újságíró azon kérdésére, hogy miért tűnik úgy, mintha Orbán szemben állna az unió többi tagállamával, a miniszterelnök úgy válaszolt, az egység a legfontosabb uniós érték, de ettől még neki nem kell befognia a száját, képviselheti a nemzeti érdekeket.

A világ zöme most békepárti, az EU meg "háborúpárti", vagyis, "legyünk igazságosak, hosszabb utat gondolnak a békéhez" – fogalmazott az Euronews kérdésére a kormányfő, aki azt is kifejtette, hogy szerinte az orosz és az ukrán vezető is meg van róla győződve, hogy az idő nekik dolgozik, ezért nem hajlandók kompromisszumra vagy békére. Egy másik kérdésre válaszolva viszont már azt magyarázta, hogy nem tartja saját magát ikonnak, "nagy nemzetközi fickónak", ebbe a szerepbe szándéka ellenére a liberálisok kényszerítették, ő csak Magyarországot akarja szolgálni.

"Soros György tett engem híressé, nem én magamat, de hát ez van, így alakult"

– mondta Orbán a hvg.hu tudósítása szerint, majd arról is beszélt, hogy a szabadságharcosok országa vagyunk, tudjuk, mikor kell és mikor nem kell tárgyalni az oroszokkal, ráadásul NATO-tagok vagyunk, ezért nem kell azon merengeni, hogy mi lenne, ha nem lennénk azok, és Oroszország tőlünk csatolna el területeket.

"Az erős vezetőktől nem kell félni, meg fognak bukni előbb-utóbb, én is buktam többször" – mondta a miniszterelnök, aki bürokraták és nemzeti vezetők ellenállásaként értelmezi az uniós munkát, szerinte ugyanis az EU alapproblémája az, hogy túl nagy hangsúlyt kapnak az intézmények. A sajtótájékoztatón előkerült a Budapest–Belgrád vasútvonal építése is, amihez a 444.hu értesülései szerint Orbán apjának bányájából viszik a követ. A miniszterelnök szerint azonban magáncégek építkeznek, neki ehhez semmi köze, nem mosódik össze a politikai munkája a családja anyagi érdekeivel, nem is akar foglalkozni ezzel.

A mentelmi jog egy fontos intézmény, a végrehajtó hatalom az erőszakszervezetein keresztül nem tudja akadályozni a képviselőket, ez egy jó intézmény, erre szükség van – mondta a Magyar Nemzet kérdésére azzal kapcsolatban, hogy Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztését kérték. Ez azonban az EP döntése és hatásköre, Orbán így csak annyit fűzött hozzá, hogy köztörvényes bűncselekményről van szó. A készülő jogállamiságról szóló jelentésről a kormányfő azt mondta, „tiszta propaganda” az egész, míg a migrációs politikai miatti bírósági ítéletét úgy értékelte, mint ami szembe megy Magyarország alaptörvényével.

Mindezt újabb migrációellenese megszólalások követték, Orbán szerint ugyanis „nem értünk egyet a migrációs megközelítéssel, próbáljuk nem végrehajtani a magyar kultúrát tönkretévő szabályokat”. A közös migrációs politika elfogadható, de a miniszterelnök azt szeretné, legyen megengedhető, hogy ebből valaki kimaradjon, ahogy ezt a hollandok is felvetették már. Hozzátette, csak idő kérdése, hogy mikor indít a kormány „migránsjáratokat” Brüsszelbe.

A HVG kérdésére a miniszterelnök elmondta, A és B-terv is van az Erasmus-programba való visszakerülésre. Ha nem sikerül megállapodni, az sem baj, mivel állami költségvetésből csinálunk sajátot, ez a Pannónia-program, ami Orbán szerint még jobb is, mint az Erasmus, ahogy a Horizon kutatási program alternatíváját is sikeresnek ítélte. A sajtótájékoztató végén a Telex a Vitnyédre tervezett esetleges menekülttáborról kérdezett a kormányfőt, aki szerint azonban ilyen sehol sem lesz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk