Vándorfesztivált akar Vidnyánszky Attila a POSZT helyett

  • narancs.hu
  • 2021. március 4.

Kultúra

Tegnap még nem volt biztos, ma már az.

Ahogyan azt tegnap megírtuk, bizonytalanná vált a Pécsi Országos Színházi Találkozó jövője, felmerült a névváltoztatás lehetősége, a fesztivál megszüntetése is, és az is, hogy vándorfesztivállá alakítva működik majd tovább.

Mint ismert, a Vidnyánszky attila által vezetett Magyar Teátrumi Társaság 2012-ben bevásárolta magát a Magyar Színházi Társaság és a város által az ezredfordulón létrehozott fesztiválszervező cégbe, a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft.-be, azzal a szándékkal, hogy így majd „kiegyensúlyozottabb” rendezvényt szerveznek.

A HVG szerdai értesülései szerint a Nonprofit Kft. taggyűlésén szóba került, szűnjön meg a fesztiválszervező cég. Az MTT szerint a POSZT „elfáradt”, lehetne belőle vándorfesztivál, de konkrét terv nincs arról, hogyan folytatódjon.

Mindezek után csütörtök este a Magyar Teátrumi Társaság egy közleményt juttatott el az MTI-hez, melyben tényszerűen szerepel, hogy vándorfesztivállá kívánják átalakítani az országos színházi találkozót.

Mint írják, a sajtóban megjelent hírekre kívánnak reagálni a közleménnyel. Úgy fogalmaznak, „a Magyar Teátrumi Társaság elkötelezett abban, hogy továbbra is legyen országos színházi fesztivál, úgy véli azonban, hogy a vándorfesztivál a helyes forma a jövőben”. A közlemény írói szerint „az elmúlt esztendőkben az volt a meglátásuk, hogy Pécs városa nem »befelé«, hanem »kifelé« ment a POSZT-ból. Az MTT-nek kisebbségi, egyhatodos majd később egyharmados tulajdonrésze volt és van a fesztivált működtető cégben, mégis úgy érezték, hogy a fesztivál nekik sokkal fontosabb, mint a városnak”.

A Vidnyánszky-féle szervezet szerint ezzel együtt Pécs városának a fesztiválhoz adott pénzügyi támogatása folyamatosan csökkent. „A város a fesztiválban meglévő többségi tulajdonrészét 'leadta' az egyik intézményének, a városi támogatási összegeket 'kreatív módon' állította elő (már nem is a város fizetett, hanem városi cégektől szerezték meg nagy nehézségek és bizonytalanságok árán, folyamatos határidő csúszásokkal a támogatási pénzt), hogy aztán ezeknek a támogatásoknak a jelentős részét a városi intézmények (Pécsi Nemzeti Színház, Kodály Központ, Zsolnay Negyed) bérleti díjként vissza is szedjék a POSZT-tól” – állítják.

Tegnap ezzel szemben a pécsi önkormányzat arról számolt be az MTI-nek, hogy „az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a gazdasági szervezet hatékony működésére negatívan hatottak, és nehézkessé tették az operatív munkát a korábban meghozott döntések, és az MTT tulajdonosi arányát jóval meghaladó kompetenciái”.  A HVG értesüléseivel kapcsolatban az önkormányzat úgy reagált, „az MTT a jövőt illetően a gazdasági társaság végelszámolással történő megszüntetéséhez járul csak hozzá, ügyvezetőt sem hajlandó hosszú távra választani, a fesztivál fenntartását és megszervezését nem támogatja, de tulajdonrészét sem adja át a városnak”.

Az elmérgesedett viszonyt jelzi, hogy az MTT csütörtöki közleményében azt írja: „egy, a fesztiválért valóban küzdő város, a többségi tulajdona birtokában nem a nyilvánosság előtt üzenget, hanem tesz azért, hogy a fesztivált felfuttassa”. Mindehhez hozzáteszik:

„Közös döntés után a nyilvánosság előtt a kisebbségi tulajdonost, azaz az MTT-t rágalmazni és valótlanságokat állítani még akkor sem szép dolog, ha megértjük, hogy Pécs város vezetésének összetett politikai problémájával nem könnyű megbirkózni”.

A Magyar Teátrumi Társaság közleményének végén az áll, hogy „a POSZT vándorfesztivállá alakítása többször, a Magyar Színházi Társasággal is egyetértésben korábban is felmerült. Ez nem tenné elképzelhetetlenné, hogy néha ismét Pécs legyen az országos színházi fesztivál helyszíne” – ahogy írják.

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?