Tartalom

MaNcs, XVI. évf. 37. szám (2004-09-09)

Publicisztika

Publicisztika

Merre a kijárat?

Hétfõn megkezdõdött az Országgyûlés õszi ülésszaka, ami a kormányfõ elhajtása, a miniszterelnök-jelölt kongresszusi megválasztása és az MDF-es belgyomrozás miatt a megszokottnál érdekesebbnek ígérkezett. A várakozásoknak az elsõ nap összességében nem felelt meg, mivel egyelõre mindenki a régi formáját hozta.

Publicisztika

Száll a sí

Mérsékelt örömünkre máris médiasztár vált a lapunk által felfedezett Bácsfi Diánából, s immár a fõpolgármester, felkért történész szakértõk, a BRFK és a baloldali kereskedelmi rádió vállvetve rágódnak a jól megérdemelt feledésbõl feltámadt hungarista mozgalom ideológiai és szimbolikus finomságai felett.

Publicisztika

Pulay Gergõ: Az össznemzet látogatásai

A széki Bertalan-nap egyike azoknak az erdélyi ünnepeknek, melyek egy magyar többségû község vallásos szertartásából az elmúlt években az össznemzeti eszmét hirdetõ szimbolikus politikai akcióvá alakultak át. Az ünnepi szónoklatokban a nemzeti kultúra és a megmaradás szimbólumává emelt székiek többsége az év nagy részében vendégmunkásként dolgozik Magyarországon.

Publicisztika

Esély, egyenlõség, törvény: Lopók között fehér ember (Hátrányos megkülönböztetés az állásinterjún - négy év etnikai diszkriminációs esetei)

Törvény tiltja a faji alapú megkülönböztetést, az mégis élesen jelentkezik a munkahelyi felvételi eljárások során. "Azért nem vettek fel, mert cigány vagyok" - érzik sokszor az elutasítottak, és bár a lehetõség megvolt erre, 2000-ig senki nem indított diszkriminációs pert. Akkor azonban megszületett az elsõ - sértettnek kedvezõ - ítélet, és egyre többen felbátorodnak. Ismert már néhány ember, aki véghezvitte a többszörösen lehetetlent. Talált ügyvédet, aki felvállalja a képviseletét, és sikerült bizonyítani az elõítéletes szándékot.

Egotrip

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

Az otthoni fõzõcskézés egyik pszichodramatikus ismérve, hogy egyszerûen képtelenek vagyunk annyit fõzni, hogy az pont elfogyjon. Mindig kell lenni maradéknak. Ezt kívánja a jó érzés. Mert ha minden elfogy az asztalról, soha nem lehetünk benne biztosak, hogy tényleg eleget fõztünk, bármilyen hiteles és stílusos is a szabadkozás, hogy aszongya: "ha egy falattal többet eszem, szétdurranok, és lehet az ebédlõt újra festeni", vagy "úgy jóllaktam, mint egy disznó", marad bennünk egy kis rossz érzés, hátha vagy mégse. A maradék tehát rendkívül fontos a bõségérzet szempontjából, a szakács biztos lehet, hogy éhen nem maradt senki, illetve a maradék panorámaképe méltán emlékezteti a leszálló vérnyomástól lassan pislogó vendéget/család-tagot, hogy egyáltalán mit is evett.

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

A magyar gazdaság mély válságban van - sulykolja az ellenzék vezére a kormányválság kirobbanása óta, s bizonyítékul a gyenge pénzügyi egyensúlyi mutatókat hozza fel: a tetemes költségvetési hiányt, a duzzadó államadósságot és az idén újból felgyorsult inflációt. Naná, hogy megbukott a Medgyessy-kormány, hisz alig két év alatt válságba sodorta a virágzó állapotban átvett országot - állítják egybehangzóan a politikai mezõny jobbfelén.

Belpol

Belpol

"Élesítjük a versenyt" (Csillag István gazdasági miniszter az M6-os tenderrõl)

Csillag István ismertségi indexe alighanem megugrott az utóbbi hetekben: menesztésének a bejelentése volt az a banánhéj, amin a régóta leváltani óhajtott Medgyessy Péter végül elcsúszott. A távozófélben lévõ kormányfõ célozgatásai arra, hogy valami nincs rendben az M6-os sztrádára kiírt tender körül, ugyancsak a címlapokra röpítették a gazdasági minisztert. De hogyan látja mindezt a történet kulcsszereplõje?

Belpol

Kormányváltás ciklus közben: Meglepetés lesz

A kormányalakítási megbízás kiadásáig, vagyis a legkorábban szeptember utolsó hetéig tartó átmeneti idõszak sûrûnek ígérkezik: a jövõ évi adótörvényeket és a költségvetést a gyakorlatban már Gyurcsány Ferenc vezetésével mûködõ Medgyessy-kormány nyújtja be az Országgyûlésnek, miközben (egyelõre kiszivárogtatások nélkül) alakul az új kormány és programja is.

Belpol

Andrássy úti épületek eladása: Házalók

Budapest VI. kerületében (is) hovatovább megszokottak a vitatott ingatlanügyek. Az aktuális önkormányzati többség elad, ellenzéke pedig korrupcióról és a vagyon elkótyavetyélésérõl beszél és feljelent. A pártok négyévente helyet és szerepet cserélnek. Nézzük a legújabbat.

Belpol

Gyurcsány sportminisztersége: "Lenne itt még dolga"

A Nemzeti Sport a legritkább esetben osztályozza annak a focistának a teljesítményét, aki meccs közben áll be, félidõnyi játéklehetõséget sem kap, majd váltja õt a csere cseréje. Noha Gyurcsány Ferenc, az MSZP újdonsült miniszterelnök-jelöltje eddig hasonló pályát futott be a koalíció csapatában, megpróbáljuk értékelni egy és negyed éves tevékenységét a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) élén.

Belpol

Zaklatás az Esélyegyenlõségi Kormányhivatalban: Köd a köbön

A közelmúltban befejezett vizsgálat semmire sem jutott, így nem tudni, zaklatta-e titkárnõjét a kormányhivatal vezetõ munkatársa. Az idén hatályba lépett esélyegyenlõségi törvényt nem lehetett alkalmazni az eljárás során, ráadásul kérdéses, hogy a zaklatás ottani definíciójába "belefér-e" a mostani eset. A megvádolt férfi ügyvédje elleneljárás indítását ígéri, a kormányhivatal több munkatársa pedig a dolgok eltussolásáról beszél, ugyanis a szereplõk motivációját senki sem vizsgálta.

Külpol

Külpol

Kulturális hírek

ÉPÍTÉSZETI BIENNÁLE A nemzetközi filmfesztivál után Velencében kezdetét veszi az idei, immár kilencedik építészeti biennále. Mint korábban beszámoltunk róla (Narancs, február 26.), a november 7-ig tartó rendezvény igazgatója, a svájci Kurt W.

Külpol

Cyber hírek

Ars Electronica 2004 A jövõ helyett ezúttal, szeptember 1-7. között rendhagyó módon a múltra koncentrált a huszonöt éves fennállását ünneplõ linzi Ars Electronica fesztivál, amely az elektronikus mûvészet és a digitális underground éves seregszemléjébõl az elmúlt évek során fõsodorbeli társasági és médiaeseménnyé szelídült.

Külpol

Beszláni túszdráma: Más eszközökkel

Már jó ideje érzékelhetõ volt, hogy Moszkva kitartó erõfeszítései ellenére sem képes lezárni a második csecsen háborút. Hiába fejezõdtek be 2001-re a jelentõs észak-kaukázusi katonai mûveletek, a béke és stabilitás nem jött el. A két évvel ezelõtti Dubrovka utcai tömeges túszejtés és -szabadítás drámája pedig nyitánya lett a háború utáni háborúnak, amely azóta is tart, sõt 2003 nyarán kiegészült egy új elemmel. Színre léptek az öngyilkos merénylõk.

Képzőművészet

Képzőművészet

Magyar évad Hollandiában: 75 decibel (A Little Budapest Amszterdamban)

Több évtizedes hagyomány, hogy a holland kulturális évad megnyitóját Amszterdamban rendezik, a Rijkmuseum és a Concertgebouw által határolt hatalmas téren. Az Uitmarkt névre hallgató rendezvényen ezúttal a magyarok is részt vehettek, ez volt a szeptemberben kezdõdõ hollandiai magyar évad beharangozója augusztus 28-29-én.

Könyv

Könyv

Tiszta beszéde a törvénynek

Kis János: A politika mint erkölcsi probléma

Érdekes helyzetben találja magát az, aki a politikai filozófia területén ügyködik. Míg mondjuk az ontológia vagy a metafizikai kérdések szakértője csak ritkán kerül a szélesebb értelmiségi közvélemény ítélőszéke elé, addig a politikai filozófusokkal néha megtörténhet ez a malőr: nem szaktudományos, a diszciplína fogalomrendszerén, szótárán és viszonyítási keretén kívül esõ reflexiókat is kiválthat munkájuk.

Film

Film

Szenvedély a deszkán (Balla Margit képzõmûvész, rendezõ)

Grafikusként és könyvillusztrátorként szerzett nevet, majd festõként folytatta a pályát. 1987-ben életmû-kiállítása volt a Mûcsarnokban. Díszlet- és jelmeztervek után gyerekelõadásokat állított színpadra a Javne és a Kolibri Színházban. A Lázár Ervin meséjébõl rendezett Retemetesz a kritikusok szavazatai alapján az év legjobb gyerekelõadása lett 2001-ben. Jelenleg a Budapest Bábszínház látványtervezõje.

Zene

Zene

Könyv: Kínai giccs (Krasznahorkai László: Rombolás és bánat az Ég alatt)

Az író elõször Para-Kovács Imrének (MaNcs, 1998. február 12.) beszélt tervezett kínai útjáról: "Valaki, aki olvasta Az urgai fogoly címû könyvemet, megkérdezte, mikor megyek újra Kínába. Ez egy barátságos, de csekély érdeklõdést mutató kérdés volt, amire mondtam (É), hogy soha többet. Na de mégis, erõsködött tovább. Hát egyetlen esetben talán, mondtam, akkor, ha visszamehetnék Li-tai Po Kínájába, a klasszikus Kínába, abba a korba, amit én annyira szeretek, a Tang-dinasztia idejébe."

Zene

Könyv: Véres csillaga (Hermann Róbert: Az 1848-1849-es szabadságharc nagy csatái)

A kudarcokban közismerten gazdag magyar história kitüntetett epizódja az 1848-49-es szabadságharc: az ország hosszú idõ után gyakorlatilag elõször (és utoljára) volt képes kiállítani olyan hadsereget, mely minden tekintetben (hadszervezet, minõségi hadvezetés, felszereltség és harci morál) képes volt felvenni a versenyt a zömmel jóval képzettebb és végeredményben túlerõben lévõ ellenséggel.

Zene

Film: A dominaelv (Garfield)

Bocsássuk elõre, istenkísértõn merész vállalkozás volt a kis szõrös rohadék moziba citálása, hisz ezzel - vagy minden hasonlóval - kapcsolatos ellenkezésére bizton lehetett számítani: a nevezett, mint tudjuk, szerfelett lusta és öntörvényû állat. A filmkészítés ezzel szemben, m. t., nagy önfegyelmet, alázatot és fokozott koncentrációt igénylõ foglalatosság - az esetek nyilván perdöntõ hányadában. Az is bolond tehát, aki moziba viszi a macskát (ha már mindenképp muszáj, én az állatkertet ajánlanám: last minute, one way ticket, full pension).

Zene

World music: ha ebben a

három lemezben közös vonásokat kellene találni, akkor bizonyára a visszafogottságot, az intimitást emelném ki, de lássuk be: teljesen fölösleges három távoli lemezben közös vonást keresni.

Zene

Lemez: Pöttyös az inged? (Sickratman: Buzi-e vagy?)

Az egykori, kissé rejtélyesre hájpolt B‘lga-tag, Sickratman nem sokat várt önálló lemezének publikálásával, s jól tette: a szerzõ fékezhetetlen elméjének termékei már egy jó ideje hanghordozóért kiáltanak. Legfõbb segítõtársa ezúttal is Titusz, aki élvezetes, szórakoz-tató és szellemes zenéket kevert a magukban is ütõs szövegek alá, ráadásul helyenként - külön kuriózum - gitározik is.

Zene

Lemez: Padló után feltámadás (Prodigy: Always Outnumbered Never Outgunned)

Az elektronikus tánczene kevés számú valódi (a lakosság körében is jól ismert) legendáinak egyike a Prodigy. A kilencvenes évek elsõ felében kiadott lemezeik (a valójában kislemezgyûjtemény The Prodigy Experience és a már tényleg albumszerû Music For The Jilted Generation) tették ismetté nevüket és számos, e mûfajban kissé szokatlan módon slágerré avanzsált szerzeményüket - a Charlytól az Out Of Space-en át a Voodoo People-ig és a Poisonig. A lassan hét évvel ezelõtt publikált utolsó sorlemezük (The Fat Of The Land) valósággal szupersztár-státusba emelte a Prodigyt, akik azután annak rendje, módja szerint eltûntek, és egy különös hangulatú mixlemezt leszámítva nem is került ki semmi a kezeik közül.

Zene

Nyolc kis kritika

fesztivál CSALÁNLEVES NYÓCZ Minden bizonnyal bennem van a hiba, de igen kevés az a hely, az olyan rendezvény, ahol tényleg jól tudom érezni magam: vagy a programok igénytelenek, vagy túl sok ember szorul túl kis helyre, esetleg bunkó biztonsági õröket kell kerülgetnem; számtalan problémaforrás elképzelhetõ, mondom, bennem van a hiba. Idén az egyik fellépõ asszisztenseként kerültem el Békéscsabára, a Csalánleves Fesztiválra, voltaképpen véletlenül, de ott furcsa dolgokat láttam.

Lélek

Lélek

A szorongás mint népbetegség: A félelem bére

Magyarországon a lakosság 5 százaléka, vagyis mintegy félmillió ember szorong, világszerte ez a szám 300 millió körüli lehet. Egy ausztrál adat szerint öt kamaszból kettõnek volt már szorongásos rohama. A különféle feszültségoldó szerek okozta függõségek kezelésére Magyarországon is komoly infrastruktúra épült ki, a bajok gyökerével, az indokolatlan, de legalábbis eltúlzott félelmeinkkel viszont alig foglalkozunk.

Tudomány

Tudomány

Truck-trial Sóskúton: Godzilla a kapuk között

Az emberek többnyire a teljesen értelmetlen dolgokat keresik, s ha megtalálják, határtalan szenvedéllyel mûvelik. A Truck-trial vagy teherautó-ügyességi verseny is ilyen jelenség. Felismerhetetlen monstrumok próbálnak lehetetlennél lehetetlenebb, és ami nagyon fontos, tökéletesen életidegen feladatokat megoldani.