Bernard Guetta: Izraelnek most kellene előállnia a békefeltételeivel

Publicisztika

A zsidó állam politikai sikerként könyvelheti el, hogy látványosan visszaverte a példátlan iráni támadást. Nyugati szövetségesei újból határozottan kiálltak mellette, és Irántól való félelmükben a szomszédos arab országok is inkább Izrael mellett foglaltak állást.

Izraelnek nincs rá több oka, hogy ne merjen békét kötni. Nem is egy, hanem négy győzelmet aratott egy csapásra a saját lakossága által elutasított, Vlagyimir Putyinnal szövetséges, az atombomba megszerzésétől karnyújtásnyira lévő iráni rezsimmel szemben.

Helyreállította a legyőzhetetlenségébe vetett hitet, amit az október 7-i mészárlás megkérdőjelezett. Sikerült elfeledtetnie a Gáza ellen indított megtorlásainak az embertelenségét. Maga mellé állította az Egyesült Államokat, Franciaországot és Nagy-Britanniát, és számos arab ország tapintatos, de hatékony katonai támogatását is megszerezte. Mivel a térségben mindenki fél az iráni mullahok destabilizálási kísérleteitől, Izrael képes volt újból közös frontba terelni közeli barátokat és szövetségeseket, akik korábban egyre inkább helytelenítették Benjamin Netanjahu politikáját. De mi lesz ezután, mit kezd Izrael ezzel a négyszeres győzelemmel?

Az első lehetőség, hogy Benjamin Netanjahu azt gondolja: a helyzet most megengedi, hogy továbbra is a Hamász megsemmisítésére törekedjen, akár a gázai lakosságnak okozott szenvedés, halál, éhség, nyomor, betegség árán is. Azért gondolhatja ezt a miniszterelnök, mert az iráni támadás megerősítette Izraelnek azt az érvelését, miszerint joga van megvédeni magát egy Teherán által támogatott terrorszervezettel szemben. De ez még nem minden. Benjamin Netanjahu mindenekelőtt arról győződhetett meg vasárnap, hogy

az arab fővárosokban sokkal jobban félnek Irántól, mint amennyire szolidárisak a palesztinokkal,

és ezért továbbra is elutasíthatja a kétállami megoldást.

Izrael most mondhatja azt, hogy megerősítést nyert a Hamásszal, Iránnal és a palesztin állam létrehozásával szembeni rugalmatlansága, és szó sem lehet arról, hogy eltérjen ettől a politikától. Ezt az utat fogja választani az ország mindaddig, amíg Benjamin Netanjahu van hatalmon, de amikor eljön az ideje, hogy leköszönjön, Izrael érdeke az lenne, ha felismerné, hogy akkor kell tudni és merni békejobbot nyújtani, amikor nyerésre állnak.

Akkor szabhatnak feltételeket, amikor erősebb helyzetben vannak, és ebben az esetben most jött el az a pillanat, hogy megtehetik a kikötéseiket a két állam együttélésével kapcsolatban. Például: hogy a jövőbeni Palesztina ne szerezzen nehézfegyvereket, hogy az Arab Liga valamennyi országa ismerje el Izraelt, és hogy hozzanak létre egy regionális biztonsági és együttműködési szervezetet, amely magában foglalja Izraelt, és amely közös piacon és közös fejlesztési tervek létrehozásán alapul.

Az elmúlt hónapokban a gázai akciói miatt Izrael elszigetelődött és kezdte elveszíteni szövetségesei támogatását. Ez most már nem így van. Ám az Iráni Iszlám Köztársaság feletti győzelem idején nem szabad elfelejteniük, hogy csak az izraeliek és a palesztinok együttélése és a regionális integráció szavatolja a biztonságukat és Izrael fennmaradását.

(Bernard Guetta francia európai parlamenti képviselő, a centrista-liberális Renew Europe frakció tagja 2019 óta. Franciaországban újságíróként ismert: a nyolcvanas években a Le Monde kelet-európai tudósítója, majd közel harminc évig a France Inter közszolgálati rádió külpolitikai kommentátora volt.)

(Címlapképünkön: A Vaskupola nevű izraeli rakétaelhárító rendszer Jeruzsálem közelében 2024. április 14-én. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk