Visszhang: dokumentumfilm-sorozat

Depp v. Heard

Visszhang

Biztosra vehettük, hogy a fehér férfiakat a koleszterinnél is jobban fenyegető #metoo-ra jókora pofonnal válaszolnak majd az érintettek, amint lehetőségük lesz rá.

Csak ki kellett várni, míg akad valaki az élükre, aki kellő befolyással és imázzsal rendelkezik. A beteg gyerekeket látogató, legendaként számon tartott Johnny Depp az az antihős, akivel a férfi, a nő, a félnótás, a junkie és a maffia­vezér is azonosulni tud, így teljes lefedettségével tökéletes alakja az elnyomott férfiakért vívott harcnak. A végkimenetel nemigen volt kérdés, bár érdekes lett volna egy olyan forgatókönyv, ahol a színész­óriásnak erősebb ellenféllel kell szembenéznie, mint a becsületsértéssel vádolt Amber Heard, aki körül érezhetően bűzlik valami.

A Tik Tok-sztárok, youtuberek és egyéb megmondóemberek lovagolták meg a követők ezreivel kecsegtető lehetőséget, hogy fontosnak tűnő véleményükkel hígítsák a tényeket eleve csak nyomokban tartalmazó világeseményt. Hogy a Netflix interpretációja bemutatja-e a jelenséget, vagy maga is csupán a keselyűszárnyú tartalomgyártók egyikévé válik általa, azon érdemes elgondolkodni. De azért a Depp v. Heard, ha másra nem, arra biztosan jó, hogy gyomorforgató pontossággal közvetítsen az Idio­c­racy óta rettegett társadalmi modellről. Csak az a kellemetlen, hogy több hónapot is várnunk kellett, amíg a streaming reagálni tudott az eseményre. Igazából kihagyott ziccer, hogy a tárgyalást nem eleve a dokumentumsorozat stábja vezette le, pedig némelyeknek talán nem ártott volna némi rendezői instrukció az ottani szerepléséhez.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.