Visszhang: film

Elfogy a levegő

Visszhang

Kevés vitatottabb foglalkozás van ma Magyarországon a tanárokénál.

Hogy róluk filmet készíteni milyen nemes feladat és óriási kihívás lehet, abba különösen egy első nagyjátékfilm esetében érdemes belegondolnunk.

Ana a budapesti gimnázium tanári karának megbecsült tagja, nem csak a főnökeinek nagy segítség tettre kész és fáradhatatlan munkavégzésével, de a diákok kedvence is, szeretik a nyitott gondolkodású, különös módszerekkel dolgozó irodalomtanárt, aki még akkor is fóliázatlanul bocsátja tanulói elé a gondolatokat, ha épp Rimbaud életéről van szó. Véleménnyel lenni – pláne más véleménnyel – öreg hiba, ahogy ezt a néző már akkor tudja, amikor meglátja, hogy tanárdrámára váltott jegyet. De Ana még nem is sejti, hogy mekkora galibába keveri magát, amikor a Teljes napfogyatkozást ajánlja diákjai figyelmébe. Az egyik apa eljárást indít a tanárnő ellen, amiért az nem gyerekeknek való tartalmakkal tömi a fia fejét, a többit pedig képzelhetjük…

Első nagyjátékfilmhez méltón Moldovai Katalin alkotása is jókorát markol, hiszen valós történetet dolgoz fel, amelyben érinti a klímaszorongást, a közalkalmazotti nélkülözést, a fő konfliktus aktualitásáról már nem is beszélve, ám műve a súlya ellenére sem hagy igazán mély nyomot. Talán éppen egy gimnáziumi drámaelőadáshoz lehetne a leginkább hasonlítani, ahol a témaválasztás grandiózus, a cél nem kisebb a világmegváltásnál, az üzenet azonban steril, szájbarágós, az előadás pedig kicsit gyenge.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.