Visszhang: könyv

Luiz Schwarcz: Légszomj

Visszhang

Brazília egyik nagy könyvkiadójának magyar felmenőkkel is rendelkező alapítója nem csak kiadóvezetőként vagy szerkesztőként sikeres hazájában – az elmúlt években több saját kötete is megjelent.

Magyarul egyelőre csak a 2021-es memoárja olvasható. A könyv a szerző életének és személyiségének érzékeny és összetett rétegét igyekszik feltárni, megrázó részletességgel. A rendkívül intim és olykor zavarba ejtően személyes jeleneteken keresztül megismerünk ugyan egy küzdelmekkel és nehézségekkel teli életet, de a siker mögött is folyton jelen lévő depresszió által eltakart ember valódi alakjához mégsem kerülünk közelebb.

Maga a családtörténet, mindenekelőtt a Magyarországról származó apai ág története önmagában is izgalmas. A szerző apjának (Andrénak, azaz Andrásnak) sikerült ugyan megszöknie a bergen-belseni koncentrációs táborba tartó vonatról, hogy egy budapesti kanyar után Brazíliába emigráljon, ám azt a traumát, hogy saját apját nem sikerült a náciktól megmentenie, nem tudja kiheverni. A depresszió tüneteinek és hosszas kezelésének naplószerű leírásai rendre elnyomják a történeti részleteket. A laza asszociációkból kiinduló gondolatmenetek és önanalízisek meg-megtörik a mű időszerkezetét, ami olykor egészen nehézkessé teszi az olvasó számára a novellaszerű tematikus fejezetek cselekményének, kronológiájának rekonstruálását.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk