Visszhang: tévésorozat

The Buccaneers

Visszhang

Egy világban, amely (reményei szerint legalábbis) folyamatosan előrehalad, nem tűnik akkora számnak egy letűnt kort a jelenünkre vetítve látványos tanulságokra bukkanni. De nem unjuk meg.

A legideálisabb a 19. század, amely tálcán kínál olyan, modern kort is ébren tartó témákat, mint a feminizmus. Valójában minél régebbre tekintünk vissza, annál rosszabb helyzetben találjuk a nőket, ám más éra nem kecsegtet az érvelés szempontjából kulcsfontosságú abroncsos kosztümökkel, sőt az alapjaiban szükségtelennek beállított, mégis főmotivációként használt romantika vonzerejével sem.

A történet, ahogy az lenni szokott, a főszereplői szépségű lány esztétikailag kevésbé praktikus, okos, makrancos barátnőjéről szól, aki kitűnik a többiek közül, mert nem prioritás számára a házasság. Persze ettől még (vagy épp ezért) számos férfi omlik a lábai elé, amikor barátnőivel férjkeresés céljából meghívást kapnak Londonba. Igen ám, de a felvilágosult New York-i lányok nem nyelik olyan könnyen a karót, ahogy azt az angol férfiak szeretnék. Ezek a hölgyek nem átallnak hangoskodni, kacarászni, sőt mezítláb körtáncolni sem. Elvégre, ilyenek a nők…

A talán A Bridgerton család sikerén felbuzduló, de a Meggyőző érvekre inkább hasonlító regény­adap­táció hömpölygő történetfolyama magával ragadó, ám a sorozat néhol olyan bénán kampányol a túl nedves ecsettel megfestett nőalakjaival, hogy az emberben felmerül, tényleg jó ötlet volt-e hagyni ezt az emancipációt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.