Továbbra sem jelöl helyettest Karácsony Gergely

Belpol

Az szmsz-t viszont ismételten megpróbálják majd elfogadni a jövő heti közgyűlésen, Karácsony több dologban is engedett a frakcióknak. 

Jövő szerdán tartja megalakulása utáni második ülését a Fővárosi Közgyűlés, miután az október eleji alakuló ülésen a Fidesz, a Tisza Párt és Vitézy Dávidék frakciója közös erővel blokkolta a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatának (szmsz) elfogadását, mert Karácsony Gergely főpolgármester nem akarta a javaslataik szerint korlátozni saját hatásköreit. Mint arról beszámoltunk, a közgyűlésben vita alakult ki arról, hogy a frakciók is beadhatnak-e módosító javaslatokat az szmsz-hez, végül Vitézy javaslatára elnapolták a szavazást azzal, hogy kikérik a kormányhivatal véleményét.  

Kiss Ambrus, a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatója, Karácsony korábbi helyettese egy keddi háttérbeszélgetésen erről azt mondta, az önkormányzati törvény szerint négy ügyben van kizárólagos előterjesztési joga a főpolgármesternek, ami azt is szolgálja, hogy a közgyűlésből érkező módosító javaslatokkal ne lehessen ezeket meghekkelni. Mint elmondta, a budapesti főjegyző kikérte a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium véleményét az ügyben, a levelezés egyelőre tart a jogértelmezési kérdésekről.

Ettől függetlenül a második közgyűlésen Karácsony ismételten megpróbálja elfogadtatni az új szmsz-t, amelyhez a frakcióktól érkező javaslatokból többet is befogadtak:

  • A Fidesz javasolta például, hogy Karácsony rendszeresen tartson Budapestinfo néven sajtótájékoztatót, ezt a főpolgármester azzal a kikötéssel hajlandó megtenni, ha a Kormányinfókra is beengednek minden magyar sajtóorgánumot – ezekre ugyanis csak meghívással lehet elmenni, többek között a Magyar Narancs sem kap rá meghívót.
  • Szintén a Fidesz javasolta azt is, hogy alakítsanak ki „antikorrupciós szobákat”, ahol kutathatóak lehetnének a különféle adatok, ezt a javaslatot is beemelték az új szmsz-be.
  • A Fidesz, a Tisza és Vitézy Dávid Podmaniczky Mozgalom nevű frakciója sérelmezte a két közgyűlés közti főpolgármesteri jogköröket is, ezeket áttekintették, és ezeket is érintik majd a módosítások. 

Az alakuló vagy az azutáni ülésen kellene megválasztani a főpolgármester helyettesét is, erről már előzetesen hosszas vita alakult ki, Karácsony ugyanis Kisst szeretné maga mellé, akit sem a Tisza, sem a Fidesz nem kívánna megszavazni, így nem tudna többséget kapni, helyette a Tisza Vitézy jelölését támogatná, akit Karácsony egymagában viszont nem szeretne maga mellé ültetni. Az alakuló ülésre így Karácsony nem jelölt főpolgármester-helyettest, Kiss pedig most a háttérbeszélgetésen azt mondta,

ismételten nem lesz előterjesztés a főpolgármester-helyettes személyéről.

Így ugyan törvénysértésbe kerül a főváros, a kormányhivatal pedig eljárást indíthat ellene, de Kiss erről a Narancs.hu kérdésére azt mondta, ha lesz ilyen eljárás, „akkor a közgyűlés majd válaszolni fog rá”, ráadásul nem Budapest lenne az egyetlen ilyen problémával. Hozzátette, egy ilyen eljárás – amelynek a vége az lenne, hogy bírósági döntésre a kormányhivatal jelöl ki valakit helyettesnek – 6-8 hónapig is eltarthat. Két korábbi példát említett: 2015-ben Devecser esetén 8 hónapig tartott az eljárás, Nagykanizsa esetén pedig a koronavírus-járvány ideje alatti felhatalmazásával végül a polgármester nevezett ki valakit önhatalmúlag, miután a közgyűléssel nem sikerült megegyeznie.

A jövő heti közgyűlésen Karácsony egyébként a fővárosi cégek felügyelőbizottsági tagjaira fog tenni előterjesztést, erről egyeztettek is a frakciókkal.

Kiss Ambrus azt is elmondta, a főváros több dologban is egyetért a kormány lakhatási válságot kezelni kívánó programjával, de több ponton is módosítaná azt, ezt a lakáspolitikai koncepciót is a közgyűlés elé terjesztik a jövő héten:

  • Kérik a kormánytól a lakhatási célokra a fővárosi önkormányzatnak korábban ígért uniós források megnyitását. 
  • A rövid távú lakáskiadásra vonatkozó 2 éves moratórium szerintük is jó ötlet, de ennek hatályba lépésével szerintük nem kellene várni az év végéig, mert addig hirtelen az utolsó pillanatban megugorhat az Airbnb-s lakásoknak a száma.
  • A lakáskiadásra vonatkozó adók növelésében szerintük differenciálni kellene, például kevesebb adót kellene kiszabni az 1 évnél hosszabb lakáskiadásokra, a 3 évnél hosszabb lakáskiadásokat pedig adómentessé kellene tenni, hogy ezzel is ösztönözzék a hosszabb távú lakáskiadást a rövid távú rovására.
  • Azt is kérik a kormánytól, hogy az üzleti célú lakásvásárlásokra is vezessen be 2 éves moratóriumot a kormány az Európai Gazdasági Térségen kívülről érkezők számára.
  • Felmerült az üres ingatlanok kihasználása, például vizsgálják azt az ötletet, hogy bizonyos önkormányzati épületekben bérlakásokat alakítsanak ki, ha megéri.
  • Emellett szeretnék azt is kérni a kormánytól, hogy az önkormányzati bérlakások esetén ne kelljen a lakások számának megfelelő parkolóhelyet kialakítani a telken belül.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk