Vácrátót polgármestere és édesanyja is közel lakik az akkugyártással összefüggésbe hozott majdani cellulózgyárhoz

Belpol

Spiegelhalter László és édesanyja is közel lakik annak a cellulózgyárnak a helyszínéhez, aminek létesítését a napokban jelentette be Szijjártó Péter. Az üzem így is kilométerekre lesz tőlük. A vácrátóti polgármester lapunknak azt mondta, ha úgy vélné, hogy a beruházás rossz, akkor a lehetséges eszközeivel ellenezné, ha máshogy nem, „eléfeküdne”. De erről nincs szó szerinte, az itt gyártott termékeket az akkumulátorok mellett például borokhoz is felhasználják. Úgy véli, „erre a hajóra fel kell szállni”, és „minden futballcsapatnak vannak drukkerei és ellendrukkerei”. 

Tele volt a magyar sajtó az utóbbi hetekben olyan telt házas, indulatos felszólalásoktól sem mentes fórumokról szóló hírekkel, mint amit a debreceni akkugyár, a nyíregyházi üzem, vagy a gödi Samsung SDI gyárával kapcsolatban tartottak. Még jócskán pörögtek ezek a hírek, amikor is Szijjártó Péter kért figyelmet, és hétfőn bejelentette: a Gödtől 15 kilométerre található Vácrátóton a japán Nippon Paper Industries akkumulátoralkatrész-, pontosabban cellulózgyárat létesít. 

A miniszter – a hvg.hu beszámolója szerint – azt mondta, „ha valaki hergelni akar, akkor a fogmosással vagy annak abbahagyásával kell kezdenie, tekintettel arra, hogy a fogkrémben is felhasználják ezt az anyagot, az élelmiszeripar többi területéről már nem is beszélve”. A külügyminiszter mindezzel az említett településeken létesítendő ázsiai vállalalok elleni tiltakozásra utalt.

A kormányzati narratíva szerint mindez azért történik, mert külföldről finanszírozott bértüntetők azt szeretnék elérni, hogy ezek a beruházások ne Magyarországon, hanem más országokban valósuljanak meg. Szijjártó Péter erre a kommunikációs fordulatra erősített rá, amikor azt mondta, akik ma az elektromosakkumulátor-gyárak és beszállító vállalataik magyarországi telepítése ellen hergelnek, azok munkahelyek tízezreit veszélyesztetik. A hecckampányba a kormánypárti propagandasajtó is beszállt.

Akkumulátorgyár-gyűrű az észak-pesti agglomerációban

A helyzet ennél jóval árnyaltabb, ugyanis az elmúlt években több olyan beruházás is megvalósult Magyarország főleg északi, északkeleti részén, amelyekről előzetesen nem tájékoztatták a lakosságot, sőt több esetben a településvezetés is csak utólag értesült róla. Ha csak Vácrátót közvetlen környezetét nézzük, Gödön üzemel a bődületes méretű, már említett Samsung SDI, Vácra pedig két kisebb ázsiai hátterű társaság (a CECZ cégcsoport és a Nice LMS) telepedett, melyek a dél-koreai multivállalattal partnerségben fognak üzemelni. A Samsung esetében több visszásságot (környezetszennyezés, tűzeset, haláleset stb.) feltártak az országos médiumok, köztük a Narancs.hu az elmúlt években. 

A szintén közeli Fóton a település kormánypárti polgármesterének kezdeményezésére a képviselő-testület bírósághoz fordul. Ugyanis két akkumulátoros egység is létesülhet az agglomerációs településen: a hongkongi BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. csarnokában akkumulátor-összeszerelő üzemet hozhat létre, a dél-koreai HTNS Hungary Kft. pedig felső küszöbértékű veszélyes anyagok tárolását tervezi. Utóbbi megkapta a katasztrófavédelemtől az engedélyt, emiatt kezdeményez pert a városvezetés (vagyis Szijjártó logikáját követve a szintén fideszes Vass György is hergel a beruházások ellen). 

Drukkerek és ellendrukkerek

Az RTL Klub a hét elején forgatott Vácrátóton. Megkérdezték a település polgármesterét, Spiegelhalter Lászlót, aki azt mondta, nem tart attól, hogy a gyár szennyezné a környezetet. „Itt vizet a gyártáshoz nem használnak, vizet csak a gépek hűtéséhez. Tehát ennek minimális vízigénye van” – fogalmazott. Hozzátette, arra számít, a gyár évente több mint százmillió forint iparűzési adót fizethet a községnek. 

Jól látható, hogy a magyarországi akkumulátoripari terjeszkedés érinti a kormánypárti településeket, Debrecent, Fótot és most már Vácrátótot is, így nekik is meg kell ütközniük a most már országosan is mérhető ellenállással. Felhívtuk Spiegelhalter Lászlót, aki szerint már a kétezres évek óta folyamatosan keresték az önkormányzatot a beruházók a terület miatt. Ez a rész egyébként a vasút mellett van, messze a településtől, „nagyon jó közlekedési együtthatókkal”. 

Miután a vállalat megjelent, közölték az önkormányzattal, hogy cellulóz alapanyagból úgynevezett CMC-t gyártanának, amit az akkumulátoripar előszeretettel felhasznál, de – ahogy azt Szijjártó Péter is említette – fogkrémekhez és még borhoz is használják. Úgy véli, több médium helytelenül számolt be arról, hogy náluk akkumulátorgyár létesül, ugyanis ez nem az lesz, még ha a termék az akkumulátorgyártás folyamatába épül is be. 

A polgármester elmondta: a befeketetők tájékoztatták, hogy a gyártáshoz kevés víz kell, amit csak a gépek hűtéséhez használnának, az áramfelhasználást megújuló energiából oldanák meg. Ettől függetlenül „ne legyenek illuzióink”, minden üzemnek van ökológiai lábnyoma, de ők nem akarnak ellenállni. „Erre a hajóra fel kell szállni” – mondta Spiegelhalter, az ország érdekei is megkívánják az ilyen beruházásokat. Azt pedig a hivatalos szerveknek kell megvizsgálniuk, hogy a gyártási folyamat mennyire környezetbarát. 

Mint mondta, Vácrátót kétezer fős település, ő is közel lakik a tervezett helyszínhez, de talán édesanyja lakik a legközelebb hozzá, tehát ha bármi rosszatt csinálnának, akkor a kezében lévő eszközeivel megakadályozná.

„Ha más nem, akkor eléfekszem”.

De a közelségük relatív, ugyanis a vasútállomás tőle három kilométerre található, a gyár pedig még annak is a túloldalán fog létesülni. 

 
Spiegelhalter László, Vácrátót polgármestere
Forrás: Vácrátot Önkormányzata Facebook-oldal

Spiegelhalter László szerint fokozottan figyelik az országban az akkumulátoros beruházásokat, de ha valaki értelmes utánaolvasást csinál, akkor megérti a vácrátóti folyamatot. Ugyanakkor mindig vannak civil szervezetek, melyek ilyenkor megjelennek, de a polgármester ezeket nem figyeli, nem követi. Ha felhívják, akkor elmondja nekik ugyanazt a tudást, amit lapunknak is. „Minden futballcsapatnak vannak drukkerei és ellendrukkerei.” 

Kíváncsiak voltunk arra, hogy ha már korábban tisztában volt a Nippon Paper Industries érdeklődésével, akkor miért nem tájékoztatták a lakosságot (máskülönben elképzelhető, hogy tiltakozás alakult volna ki, miképpen az ország többi területén is). Szerinte a beruházás akkortól vált biztossá, amikor a szerződést aláírták, ez pedig a közelmúltig nem történt meg. 

Úgy látja, biztos van olyan helyi szakképzett munkaerő, aki jelenleg Budapestre, Vácra vagy Gödöllőre jár dolgozni, nekik munkalehetőséget biztosíthat a gyár, ha elkészült. Az önkormányzatnak már csak annyi lehetősége van, hogy felügyeljék a beruházást. 

A Samsung-ökoszisztéma újabb szereplője?

A váci üzemekről kiderült, hogy van kapcsolat köztük és a gödi Samsung SDI gyár között, és nagy valószínűséggel a fótiak is partnerségre léphetnek majd a dél-koreai vállalattal. Ezért megkerestük a Nippon Paper Chemicals Europe Zrt.-t, hogy bekapcsolódnak-e a helyi Samsung köré épült akku-ökoszisztémába. 

A társaság képviseletében Jay Morita azt írta, általánosságban a Nippon Paper nyitott a tárgyalásokra és partnerségre minden olyan magyar és külföldi céggel, amely érdeklődik a termékeik iránt, és szándékában áll megvásárolni azokat. Ugyanakkor nem áll módukban és jogukban több/részletesebb információt megosztani és nyilvánosságra hozni a tervezett, folyamatban lévő vagy lezárt tárgyalásokról, kötelezetségvállalásokról és megállapodásokról. 

A Samsung SDI nem válaszolt megkeresésünkre. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk