Kósa Lajos: teljesen más civilizációs hagyományokat követnek az osztrákok

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 21.

Belpol

Ellenben Debrecen lett az ország első városa, pedig mindig vannak olyanok, akik „rontják” az országot.

Erős beszédet tartott Debrecenben a város egykori polgármestere, a megye kormánypárti erős embere, Kósa Lajos. Ahogy a független Debreciner beszámolója megjegyzi, alighanem a közelgő választási kampány jegyében fogant a politikus megszólalása, annál is inkább, mert ilyenkor a mindenkori városvezető szokott a pulpitusra állni. Csakhogy Debrecennek már 2014-óta nem Kósa Lajosnak, hanem Papp Lászlónak hívják a polgármesterét.

De nem ez az első alkalom, hogy Kósa elhappolta a mikrofont a cívis város első embere elől, már június 4-én, az úgynevezett Nemzeti Összetartozás Napján is az újraválasztásáért pedálozó Kósa tartott ünnepi beszédet a megyeszékhelyen.

Kósa beszédeiben mindig lehet számítani valami meglepő fordulatra, váratlan asszociációra – és ez idén sem maradt el. A virágkarneváli hangulatban érkező politikus ugyanis többek között arról beszélt a Debreciner beszámolója szerint, hogy az olyan államférfiak alatt, akik építették az országot, gyarapodott a nemzet, a magyar családok biztonságban tudhatták magukat, az ország pedig tekintélyt vívhatott ki magának Európában. Csakhogy mindig vannak olyanok, akik „rontják” az országot, alattuk veszélybe kerülnek a munkahelyek, nincs biztonság, évről évre rosszabbul élünk, az állam elveszi, amit megkeresünk, az ország pedig csendes kiszolgálója a birodalmi törekvéseknek.

A fideszes honatya történelmi gyorstalpalót is tartott az összegyűlt 250-300 embernek. Úgy fogalmazott: az országalapítás utáni 500 évben a világ egyik legsikeresebb királysága volt Magyarország, de aztán elveszítettük a függetlenségünket „teljesen más civilizációs hagyományokat követő hatalmaktól”, úgyis mint a törököktől, osztrákoktól és oroszoktól. A politikus hozzátette: szerinte István volt a legnagyobb magyar államférfi, az intelmei pedig ma is aktuálisak. Kósa megjegyezte, hogy ma már választjuk a vezetőinket, így mi döntünk arról, gyarapodás vagy sorsrontás érje az országot. A volt polgármester szerint ezek közül most Debrecent az előbbi jellemzi: „Debrecen közössége együttműködve olyan építést, olyan csodát vitt véghez, ami miatt Debrecen az ország vezető városa, a legjobban fejlődő városa”.

Ehhez némi ironikus mellékzöngét adott, hogy a virágkarnevál felvonuló kocsijai közül épp a Future of Debrecen feliratúnak akadtak gondjai az előrejutással.

A városi ünnepség végén az önkormányzat, valamint a pártok és civil szervezetek jelenlévő képviselői megkoszorúzták Szent István szobrát – ellenzéki pártok nem vettek részt a megemlékezésen.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

SZÉCHENYI-DÍJ OLTÁS MASZK MERKELY BÉLA NEGYEDIK HULLÁM

ELŐZŐ CIKK A ROVATBANMeghosszabbítják a járvány miatti zárlatot Sydney-ben

Meghosszabbítják a járvány miatti zárlatot Sydney-ben

NEKED AJÁNLJUK

Figyelmébe ajánljuk