Tartalom

Narancs XVIII. évf. 26. szám (2006-06-29)

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

Irodalmi szószedet: A refrén

Mi a refrén? Mindenki tudja: "Kislány a zongoránál, / fehérebb az orgonánál..." A refrén olyan, mint mikor az ember elhagyja a lakáskulcsát, hazamegy, nincs otthon senki, erre kerül egyet, hátha addigra hazaér valaki, és közben, hogy, hogy nem, megkerül a kulcs is. Naná, hogy lelkesen fújja Micimackóval (amennyiben ismeri a nem Bródy-féle változatot is): "Ha hull a hó / - zúzmaraszt -, / az látható - zúzmaraszt -, az látható /- zúzmaraszt -, / a földön."

Publicisztika

Úgy maradtak

Miközben a főnök meccset néz (és amikor valamelyik spíler kicsit hosszabban fetreng egy-egy műesés után: személyi kérdésekkel bíbelődik), vannak azért, akik dolgoznak is. Emlékeznek arra az ecuadorira, aki olyan élethűen műesett, hogy úgy maradt, és le kellett vinni a pályáról? Állítólag Sztanyiszlavszkijt olvasgatott a szünetben, de most nem erről akarunk írni. Vagyis tulajdonképpen pont erről.

Publicisztika

Keményedik, keményedik

A múlt héten két fontos döntés született az októberi főpolgármester-választás ügyében: a koalíció két pártja közösen indítja Demszky Gábort, míg a Fidesz és társutas szervezetei Tarlós István jelenlegi óbudai polgármestert jelölik.

Szilágyi László

Publicisztika

Magunkra ürítünk

Miért önti el a szemét az országot?

Hulladékforradalomra van szükség - szemben Persányi miniszter lerakóépítésről és színes kukákról szőtt álmaival.

Külpol

Külpol

Láthatatlan ember - A Digi TV fura ura: Teszári Zoltán portréja

Teszári Zoltán felemelkedése mesébe illő történet: kezdetben egy nagyváradi rozoga bódéból méri a fagyit, nyolc év múlva viszont már Románia legjelentősebb kábelszolgáltatója. Újabb nyolc év, és cége a digitális televíziózás kelet-európai piacán a multinacionális vállalatok rettegett vetélytársa, az IT-szolgáltatások regionális nagyhatalma.

Belpol

Belpol

Döntött az elnök - A Fidesz önkormányzati listái

A Fidesz országos választmánya szombaton jóváhagyta a párt fővárosi listáját, illetve a megyei listák és közgyűlési elnökjelöltek nagy részét. Az előzmények ismeretében heves csörtékre lehetett számítani: a "lefejezések" végül nem is maradtak el, de az ellenállás csekélyebb volt a vártnál.

Belpol

Mindenki egy ellen - Szocialista belháború Érden

A közvélemény szemében sikeres polgármester újrázási szándéka miatt alakult ki konfliktushelyzet Érden. A háborúskodás a koalíciós pártok legfelsőbb köreit is megmozgatta, s egyre többen követelik a város első embere, Döcsakovszky Béla őszi távozását.

Belpol

Fellegvár - Vihar az Akadémia körül

Viták kereszttüzébe került májusban a 181 éves Magyar Tudományos Akadémia (MTA). Az életfogytig járó akadémikusi tiszteletdíj (ami nemcsak hogy magas, de úgymond tenni sem kell érte) tényleg a társadalmi igazságtalanság leghitelesebb fokmérője - vagy mindez puszta demagógia?

Belpol

"A főváros problémáiból készülök" - Tarlós István, a Fidesz főpolgármester-jelöltje

Mivel ötvenötödik évét betöltötte, a polgármesterekre vonatkozó speciális törvény alapján nyugdíjas is lehetne. Három évvel ezelőtt határozta el, hogy 2006-ban visszavonul a kerületi politizálástól. 2002-ben is felmerült, hogy a Fidesz őt indítja főpolgármester-jelöltként, ám végül visszalépett Schmitt Pál javára. Múlt szombaton viszont eldőlt: idén Tarlós István óbudai független polgármester lesz Demszky Gábor kihívója.

Zene

Zene

A becserkészett létezés - Báthori Csaba: Boldog ólom (könyv)

1. Hirdetés Csekély díjazás ellenében (2000 magyar forint, avagy 200 szlovák korona) megtekinthető verseskötet többé-kevésbé biztonságos rácsa mögé zárt irodalmi nagyvad, pompás példány. Feje "kisbála lószőr", "izmaiban lézervágó verőlegények alszanak" (Arma virumque), "húsába sajtolva / csődör csontjai", szíve "mohó, rákos daganat..., ha tündérek már nem látogatják" (Önbüntetés).

Zene

Ránctalanított diktátorok - Pet Shop Boys: Fundamental (lemez)

Bizony, annak már huszonöt éve, hogy az újságíró Neil Tennant egy londoni elektronikai boltban összefutott Chris Lowe építésszel, és zenekart alapítottak. Öt év alatt hozták össze az első nagylemezüket (Please), majd az azt követő 1987-es Actuallyvel - pontosabban az It's A Sin és az Always On My Mind című slágerekkel - beírták magukat a szintipop történelemkönyvébe. Azóta mintegy negyven daluk szerepelt a brit toplista első húsz helyén, az amerikai Billboard magazin pedig minden idők negyedik legsikeresebb csapataként jegyzi őket.

Zene

Újra sír a léggitár

A Cult a VOLT-on

A VOLT Fesztivál rockerszemszögből kétségkívül legjelentősebb eseménye lesz a Cult fellépése július 7-én, este 11-kor a Nagyszínpadon.

Zene

Szerencse, szám

Tizenhárom évvel a nulladik VOLT Fesztivál után bízvást állítható: még mindig érhetik a látogatót kellemes meglepetések. Legyen az rock, etno, dzsessz, techno, elektro vagy bármely más tetszőleges műfaj, elkötelezett barátaik megtalálhatják a programban a maguk menüjét, s közben belekóstolhatnak a többiekébe is.

Zene

Szerelem a Tiszán túl - Morotva, Söndörgő, Kiss Ferenc, Palya Bea (lemez)

A napokban, mikor is rám tört a menekülhetnék, elhúztam a csíkot a Tiszához, tisztulni kicsit. Magányos farkasságomban végre úgy viselkedtem, mint egy igazi férfi: néztem a vébét, és sört ittam hozzá, majd lenyeltem egy pirulát, s aztán tíz óra szunya, napsütésig. Kezdetben úgy képzeltem, hogy csendben leszek, de az nem az én kenyerem, így végül magamhoz vettem pár hazai lemezt, mintegy tematikusan.

Zene

Csillog-villog - A Producerek a Madách Színházban (színház)

A sztori egyik figyelemre méltó epizódja, amikor a "vén színházi róka" és az újdondász-exkönyvelő a legeslegrosszabb szövegkönyvet keresik, hogy abból aztán létrehozzák a legeslegrosszabb musicalt, hogy abból aztán - mint erre az exkönyvelő még könyvelő korában rávilágít - jól meggazdagodjanak.

Könyv

Könyv

"Hiába, nem megy" - A Godot fordításáról (Samuel Beckett 100)

Valaki nemrégiben nemes egyszerűséggel azt mondta nekem, hogy a Godot-ra várva egy hülyeség. Az érvei persze nem ugyanazok voltak, mint Hegedűs Gézáé, aki a magyar fordítás megjelenése után "végre" kimondta, tizenkét évvel a párizsi bemutató után, hogy "nagyon-nagyon gyenge és ellenszenves művecske ez" (Nagyvilág, 1965/ 11.).

Képzőművészet
Film
Trafik
Sport
Lokál

Lokál

Levadászni az elnököt - Spotterek Ferihegyen

2006. június 21., 19.55, Ferihegy 2. A 31R jelű pálya közelében csoportokba verődött emberek várakoznak a reptér mögötti mezőn. A látcsőhöz tapadó fiatalember hosszú hallgatás után végre jelt ad. Minden szem a torony és a közeledő gép pilótájának párbeszédét adó-vevőn követő hátizsákos figurára tapad, aki mosolyogva bólint.

Lélek
Gasztro

Gasztro

Cseréptál és krokodil - Drótosok (kiállítás)

Kalapos, kárpitos még van, szemfelszedő és műstoppoló már aligha, szódás hellyel-közzel, drótost - a közkeletű elnevezés szerint drótos-tótot - viszont úgy az ötvenes-hatvanas évek fordulóján lehetett utoljára látni, és már az se nagyon drótozott, habár egy ördöglakatot semmi perc alatt összedobott a megszeppenve álldogáló gyereknek, aki később joggal dicsekedhetett a talányos csiki-csuki-játékszerrel, amíg valaki el nem vette tőle.

Tudomány