Koronavírus: nem tört még be hozzánk, de az egész országot lázban tartja

  • BM
  • 2020. február 3.

Belpol

Összeszedtük, hogy miképpen reagált eddig Magyarország a világjárvány terjedésére.

Kínában már 14 ezer körüli koronavírussal fertőzöttről, illetve 300 halálos áldozatról szólnak a hírek, illetve az első Kínán kívüli halálos kimenetelű megbetegedést is regisztrálták már, méghozzá a Fülöp-szigeteken. Európában eddig 23 fertőzést dokumentáltak, a legtöbbet Németországban. De mi a helyzet Magyarországon? Hogyan védekezik az ország a koronavírus-járvány ellen?

Terjed a koronavírus: gondolja meg, mielőtt ezekbe az országokba utazna

Több európai országba is eljutott a fertőzés. „Bár voltak kétséges esetek, továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak" - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vasárnap. A tárcának sem Magyarországon sem külföldön nincs tudomása magyar betegről, és olyan külföldiről sem, aki úgy tartózkodik Magyarországon, hogy korábban megbetegedett volna - írja a Napi.hu.

Gyanús esetek Magyarországon

Magyarországon továbbra sem tudni fertőzöttekről, de eddig három esetben merült fel a koronavírus-fertőzés gyanúja:

- pénteken Müller Cecília országos tisztifőorvos sajtótájékoztatón mondta el, hogy a nap folyamán érkezett egy gyanús minta Debrecenből, amit laboratóriumban vizsgáltak meg. Úgy fogalmazott, hogy két ember esetében merült fel a koronavírus jelenléte: egyiküknél kizárták a betegség lehetőségét, de másikuknál laboratóriumi visgálatot végeztek. A nap végére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azonban közölte az MTI-vel, hogy a vizsgált minta negatív lett.

- szombaton egy Kínából Budapestre érkezett férfit – aki a járvány gócpontjaként számont tartott Vuhanba jár egyetemre – koronavírus-fertőzés gyanújával különítettek el a Liszt Ferenc repülőtéren, de Szlávik József, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hermatológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető orvosa még aznap délután közölte: a férfi nem mutatja a betegség egyetlen tünetét sem (nem lázas, nem fullad, nem köhög), ezért továbbengedték.

- egyelőre azok a magyarok is tünetmentesek, akiket Vuhanból menekítettek ki az elmúlt napokban. A vasárnap este Budapestre érkezett hét személyt a Szent László Kórházban különítették el, hogy két héten át megfigyeljék őket.

Vuhanból hazatért magyarok a ferihegyi reptéren

Vuhanból hazatért magyarok a ferihegyi reptéren

Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier

 

Operatív törzs és akcióterv

Bár fertőzöttekről egyelőre nem tudni, a kormány a múlt héten több intézkedést is bevezetett a járvánnyal szembeni védekezésre.

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy a kormány a szerdai ülésén meghallgatta a tisztifőorvost, akit felhatalmazott a védekezés irányítására. Gulyás azt is közölte, hogy a védekezéshez szükséges minden eszköz rendelkezésre áll és a tisztifőorvos akciótervet készit.

Az akciótervről alább olvashat részletesebben:

Így védekezik Magyarország a koronavírus ellen

Elkészült a koronavírus-járvány magyarországi terjedését megakadályozni hivatott akcióterv. A Belügyminisztérium péntek este juttatta el az MTI-hez azt a 28 pontból álló akciótervet, melyet a koronavírus-járvány magyarországi terjedését megakadályozni hivatott operatív törzs dolgozott ki. Az intézkedések célja a fertőzés esetleges magyarországi megjelenésének kiszűrése és lokalizálása, valamint az állami szervek feladatainak összehangolása, ezáltal az egészségügyi és járványügyi intézkedések hatékony megszervezése - írják a tervben.

Gulyás ekkor azt is elmondta, hogy a követendő protokoll értelmében a határon megállítottak egy Prágából érkező, kínaiakat szállító buszt, és megmérték az utasok testhőmérsékletét.

Hozzátette, a repülőtereken és az érzékeny belépési pontokon további technikai eszközök felszerelése várható, hogy kiszűrjék az országba lázasan érkezőket. Ez azóta meg is történt, a Budapest Airport péntek óta minden Kínából érkező személyt megvizsgáltat Ferihegyen - itt is a testhőmérséklet mérésével próbálják kiszűrni a gyanús eseteket.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli, a Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével felállt egy operatív törzs a koronavírus elleni védekezés érdekében. „Most nincs baj, de lehet, ezért a dolgot komolyan kell venni” – jelentette ki a kormányfő.

Van hatása

Ugyan eddigi információink szerint Magyarországra még nem tört be a járvány, ettől függetlenül van hatása a hétköznapokra. A Negyedik Magyar „Kínai Tavaszünnep” Kulturális Fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy elhalasztják az ünnepséget, tekintettel a koronavírus terjedésére.

A Hainan Airlines arról határozott, hogy a Csunking-Budapest járatot felfüggeszti február 7. és március 27. között, ahogyan a Lufthansa sem utaztat Európa és Kína között, ami az Austrian Airlines, a SWISS és a Brussels Airlines járatait is érinti.

A távol-keleti hallgatókkal rendelkező magyarországi egyetemek szintén óvintézkedéseket vezetnek be:

- a Semmelweis Egyetem például kérdőívvel monitorozza a közel 400 távol-keleti, köztük 52 kínai diákját, a tanulóknak egy kérdőívet kell kitölteniük, és ez alapján döntenek arról, hogy fennállhat-e valamelyiküknél a fertőzés veszélye. Ha igen, de a diák még tünetmentes, akkor az egyetem kéthetes járványügyi megfigyelés alá vonja. Ha már megjelentek a tünetek, akkor a beteget azonnal az Egyesített Szent István és Szent László Kórházba szállítják

- a Szent István Egyetem pedig azt közölte, jelenleg 82 kínai hallgatója van, az intézmény pedig arra kéri azokat, akik Kínából, különösen annak Hupej tartományából vagy az érintett távol-keleti országokból térnek vissza, hogy két hétig maradjanak távol a közösségi eseményektől, és figyeljék saját egészségi állapotukat. Ha magas láz, légúti tünetek jelentkeznek, akkor forduljanak a Dél-pesti Centrumkórház kijelölt ellátóhelyére, a Szent László kórházba, és jelezzék, hol jártak. Egyéb esetekben elegendő a háziorvost felkeresni.

Jó tudni

A koronavírus nemcsak cseppfertőzéssel terjedhet, hanem kínai kutatók szerint az emésztőrendszeren keresztül is. A vuhani egyetem Zsenminpi kórháza és a vuhani virológiai intézet szakértői több beteg székletmintájának és végbélnyílásának vizsgálatát követően jutottak erre a következtetésre.

A Hszinhua állami hírügynökség szerint sok koronavírussal fertőzött páciens csak hasmenésre panaszkodott, és nem mutatott a vírusfertőzéssel járó klasszikus tüneteket, például lázat. A hasmenés annak jele lehet, hogy a vírus széklettel, illetve szájon át került a szervezetbe.

Az országos tisztifőorvos szerint a védekezéshez a legfontosabb azonban a gyakori, rendszeres kézmosás, valamint a köhögés, a tüsszentés etikai szabályainak betartása. Hozzátette azt is, hogy utazáskor megfontolandó a szájmaszk viselése is.

Ezzel kapcsolatban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) azt közölte, hogy jelenleg 1 176 752 darab egyszer használatos szájmaszk áll rendelkezésre, amelyek kiadására - az operatív törzs elrendelése esetén - azonnal készen áll, de a már említett akciótervben az is szerepelt, hogy a büntetés-végrehajtási intézményekben készüljenek az átállásra az egészségügyi védőfelszerelések gyártására.

Ezért veszélyes és így ismerhető fel a koronavírus

Nem szabad félvállról venni a kérdést, a korábbi koronavírus-járványok többszáz ember halálát okozták. 2019-nCoV: így hívják hivatalosan a jelenlegi járványt okozó vírust, ami a koronavírusok közé tartozik. Ez a típus nevét a jellegzetes alakjáról kapta, állatokat és embereket is képes megfertőzni, és az sem kizárt, hogy egyik fajról a másikra átterjedjen.

A BvOP soron kívül meg is kezdte az egészségügyi védőmaszkok gyártását, a BV Holding Kft. közlése szerint jelenleg 320 300 darab egészségügyi szájmaszkot tart raktáron, és további 700 ezer előállításához rendelkezik alapanyaggal, de a gyártási kapacitások emelésével a BV több mint napi 14 ezer szájmaszk előállítását tudja vállalni.

A koronavírussal kapcsolatos megkeresések gyors és szakszerű megválaszolására az NNK ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre, a lakossági információs vonalak hétfőn reggel 8 óra óta elérhetőek. A vonalakon szakemberek adnak információt az új koronavírusról, a szolgáltatás célja a szakszerű, hatékony, időbeni reagálás biztosítása és elősegítése a megelőzés érdekében – tették hozzá. Ugyanakkor a központ arra kéri a lakosságot, hogy csak akkor hívják a zöldszámokat, ha az NNK weboldalain (itt és itt) nem kaptak megfelelő választ kérdéseikre. A két ingyenesen hívható zöld szám a 06-80-277-455 és a 06-80-277-456.

Élőben követheti a koronavírus terjedését

Folyamatosan frissülő térképen láthatók a fertőzött területek. Térkép készült az új koronavírus terjedéséről, amely majdnem valós időben mutatja, hova jutott már el és hány embert fertőzött meg a Vuhan városából indult kórokozó. A Johns Hopkins Egyetem által készített térképet a képre kattintva érheti el, melyen országokra lebontva látható a fertőzöttség helyzete, és az is, hol és hányan kapták el a betegséget.

(Borítóképünkön: A SriLankan Airlines által közreadott kép a védőöltözetet viselő személyzetről a légitársaság Vuhanból induló Airbus A330-as gépének fedélzetén 2020. február 1-jén. MTI/EPA/SRILANKAN AIRLINES)

Figyelmébe ajánljuk