Tartalom

Narancs XVIII. évf. 4. szám (2006-01-26)

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Borfeusz az alvilágban (Bormuda-háromszögek 4.)

Nem, még nem Aquincum, Buda messzire van - vackáról, a Terézvárosból egészen az ötödik kerületig merészkedett K. Dezső. Bizony, a belvárosban is vannak pinceborozók, lőn lőre. S mert az alászálláskor épp az magyar kultúra napja (csupa nagybetűvel), vitt lánglelkében kis rőzse-dalokat (kellett is, kurva hideg volt), s vitte jó barátait.

Publicisztika

Publicisztika

Pozitív, pozitívabb

A kampánybéli ígérgetésekről hol dühösen, hol lesajnálóan szokás szólni; tagadhatatlan, hogy ilyenkor valamennyi politikai erő honfitársaink befolyásolhatóságára épít. De a blöffölésnek van egy másfajta logikája is, ami nem a szavazókat, hanem az ellenfelet célozza.

Publicisztika

A fényes ásvány - Ibrahim Rugova halott

Inkább volt jelkép, mint élő valóság. Õ testesítette meg hazájának minden tragikus ellentmondását és paradoxonát. Még az öltözködése is erős jelképes tartalommal bírt. A hobbija is: a szülőföldjén fellelhető ásványokat gyűjtötte. Arcképének kontúrjai szétválaszthatatlanul egybemosódnak Kosovo elmúlt húsz évének politikai tájképével.

Publicisztika

Összejárnak

Figyelték Dávid Ibolyát? Az MDF elnök asszonya, midőn üdvözölte a választások időpontját, mit április 9-ében és 23-ában jelölt meg a köztársaság elnöke, s midőn ezzel maga is lecsatlakozott az üdvözlők népes táborához - egy egész rakás pártelnök rázott ekkor kezet az Időponttal, szervusz, kérlekalássan, örülök, hogy látlak! és milyen jó színben vagy! -, tehát Dávid Ibolya ekkor még azt is hozzáfűzte: milyen kár, hogy Sólyom László csak Orbán Viktorral konzultált az Időpontról.

Belpol

Belpol

Nemzet és alkotmánymódosítás - Záhonyra futottak

A kormány a tél elején alkotmánymódosítási tervezetet terjesztett a parlamenti pártok, majd a határon túli magyarok szervezeteinek képviselői elé. Bár a külhoni magyarok és az anyaország viszonyát rendezni kívánó javaslat elfogadására konszenzus hiányában vajmi kevés az esély, a kezdeményezés történetét nem érdektelen áttekinteni.

Belpol

A Budapesti Riport lapcsalád

Tavaly év végén, nem sokkal azután, hogy az egyik legtőkeerősebbnek tartott médiagigász, az Axel Springer a veszteségek miatt bezárta a Reggelt (a lapnak ma csupán online kiadása működik), óriási példányszámú, színes fotókkal illusztrált, jó minőségű papírra nyomott ingyenes magazinok leptek el néhány kormánypárti vezetésű magyarországi várost.

Belpol

Liberális kampánynyitó - 8 és nem fél

Múlt vasárnap kampánynyitó küldöttgyűlését tartotta az SZDSZ a Budapest Kongresszusi Központban. A küldöttek megszavazták a liberális párt terjedelmes választási programját, és egyszersmind soraik közé fogadták Kóka János gazdasági minisztert. Cél: a győzelem, egészen pontosan a nyolc százalék elérése.

Belpol

"Egy lelki asszony"

Nagy Zsuzsa hajléktalan

A Bertalan Lajos utcai villamosmegállóból ismerem. Arra kért, hogy hadd mondja el az élettörténetét, mert "túl nagy teher" neki. Megbeszéltük, de aztán hosszú ideig nem láttam. Nemrég viszont azzal fogadott, hogy vett egy lakást (amiről utóbb kiderült, hogy ház), és így már valami jót is mesélhet.

Zene

Zene

Mondjad: ááá! - Steven Spielberg: München (film)

Áll a bál a München körül. Régi mumusaink - név szerint a rendezői üzenet és a történeti hűség - borzolják a kedélyeket ebben a vitában, miközben maga a termék - nevezetesen a film - csak a végén kullog az érvek és ellenérvek hosszú sorában.

Zene

Tükör által - Schimmelpfennig, Katona, Krétakör (színház)

Ha Schilling Árpád poénra rendezte volna Roland Schimmelpfennig Előtte-utána című darabját, most elég nehéz, de inkább lehetetlen lenne írni róla, hiszen a poént, ugyebár, nem illik lelőni. Ámde a Katona és a Krétakör közös produkciója a legkevésbé sem rendezői poén - noha mégiscsak az alapötlet, azaz a nézőtérrel szemben, a rivalda vonalában fölállított óriási tükör a második legjobb eleme az előadásnak.

Film

Film

A középosztály hőse - Matt Dillon színész, rendező

Tizenhat évesen bukkant fel a kamera előtt. Ma úgy adja elő magát Cannes-ban, mintha ő lenne Al Capone. A Drugstore Cowboy, a Rablóhal, a Kívülállók, a Vad vágyak, a Halálcsók, az Érzéki csalódás, az Albínó aligátor negyvenkét éves sztárja most a Tótumfaktum című filmben domborít.

Könyv

Könyv

Debreceni páros - Csányi és Vidnyánszky a Csokonai Színház élén

A 2006-tól a Csokonai Színház élére kinevezett két színházcsináló közép-európai távlatokban gondolkodva kívánja megreformálni a középmezőnynél is mélyebbre süllyedt debreceni színházi életet. Totális átalakítás - hirdeti a sok vitát kiváltott terebélyes pályázatuk, mely új színházépületet, regionális kereteket, nemzetközi fesztivált, színiakadémiát álmodott meg a cíviseknek.

Trafik
Tudomány

Tudomány

A százéves dr. Hofmann - Megbélyegezve

A tudománytörténet kevés népszerű vegyészt ismer. Csak a doktor az egyetlen, akiről minden tripező hallott, ha másért nem, azért, mert ott virít a képmása a Hofmann terméknevű LSD-bélyegen. Ismerik a sztorit a bizonytalanul hazabicikliző, beparázott kutatóról, aki saját magán tapasztalta meg a szer hatásait. Talán még azt is tudják, hogy doktor Hofmann még mindig él, néhány hete töltötte be századik életévét, s jó egészségnek is örvend - kérem, ebből még ne vonják le azt az elhamarkodott következtetést, hogy a szer konzervál.

Lélek
Sport