Már a jelölésekkel történelmet írt idén az Oscar

Mikrofilm

Minden idők legszínesebb Oscarja következhet. Összeszedtük, mit érdemes tudni az idei jelöltekről.

Hosszú évek óta először nem kísérte közfelháborodás az Oscar-jelöléseket. "Minden idők legsokszínűbb színészi jelöltlistája"; "Végre (nagyjából) ráhibázott az Oscar a jelölésekkel"; "Először versenyez két nő a Legjobb rendező díjáért" – szólnak a szalagcímek, amelyek alapján úgy tűnik, tényleg megindult a változás az Akadémiánál, pedig még életbe sem lépett a diverzitást előíró új szabályzatuk

A díjat odaítélő Akadémiát az elmúlt években ugyanis sokat kritizálták azért, mert szinte csak fehér színészeket és alkotókat jelöl (ebből született az OscarSoWhite-kampány), és azért is, mert tendenciózusan kihagyja a nőket a rendezői jelöltek közül. A szervezet ezek hatására változást hirdetett, alaposan felduzzasztotta több ezer fős taglétszámát, főleg kisebbségi csoportokba tartozókat, fiatalokat, nőket és az Egyesült Államokon kívülieket felvéve tagjai közé.

Bár az Oscarról nagyrészt még így is idős fehér férfiak döntenek, az új idők új szeleit bizonyította az Élősködők tavalyi győzelme is, ami után mindenkit az érdekelt: egynyári fecske volt-e a dél-koreai csoda diadala?

Nézzük, milyen meglepetéseket, csalódásokkal és rekordokat hozott az idei jelöltlista!

A legtöbb jelölést a Netflix gyűjtötte, szám szerint 16 kategórián keresztül 35-öt; a filmek között pedig a Mank vezet 10 nominációval. A tavalyi 9 után idén ismét 8 filmből áll a Legjobb film kategória – a többszöri szabályváltoztatás után jelenleg minimum öt, maximum tíz filmet jelölhetnek itt.

Igazán nagy meglepetés nem történt, de fájó hiányzók azért akadnak: nem jutott be a One Night in Miami, kimaradt a Ma Rainey – A blues nagyasszonya is. Spike Lee vietnámi háborús komédiája, Az 5 bajtárs a tavalyi év egyik legnagyobb kritikuskedvence volt, ám a szakma úgy néz ki, nem rajongott érte: mindössze a zenéjéért jelölték. Egy másik, afro-amerikai tematikájú film azonban rekordot döntött: a Judas and the Black Messiah révén először fordult elő, hogy egy olyan film versenyez a kategóriában, amelyek mögött kizárólag fekete producerek állnak.

Shaka King történelmi drámája összesen 6 jelölést gyűjtött össze, amelyeken belül 10 színesbőrű is Oscart kaphat

– ez szintén rekord, a korábbi csúcstartó a Bíborszín volt 6 fővel.

A rendhagyó díjszezonban sokan reménykedtek, hogy mivel a pandémia miatt egy rakás nagy, díjvárományos filmet be sem mutattak, puccos PR-partikat tartani pedig hatóságilag tilos volt, eljöhet a független filmek ideje.

 
Nagy esélyes a Nomádok földje

Annyiban bejött a számítás, hogy a legnagyobb esélyes továbbra is A nomádok földjén – a válság miatt lakókocsiba kényszerülő, szabad életmódot élő vándorokat bemutató film nemcsak a függetlenek között diadalmaskodott, de eddig minden jelentősebb díjat elhozott; nagy csoda kellene, hogy az Oscar ne az övé legyen. Több, kritikusok által ajnározott, és a tavaly évvégi listákon előkelő helyen szereplő indie azonban így sem fért be: kimaradt a drámai tiniterhességet bemutató Never Rarely Sometimes Always; a különös férfibarátságot bemutató First Cow vagy a Sundance-en eladási rekordot döntő Palm Springs is.

Az Oscar közel 100 éves története során először fordult elő, hogy két női rendezőt is díjra jelöltek:

Chloé Zhao-t A nomádok földjén-ért, Emerald Fennellt pedig az Ígéretes fiatal nőért – a fődíjhoz hasonlóan pedig előbbi az esélyes.

Zhao ráadásul az első színesbőrű női jelölt a kategóriában. Eddig összesen 5 rendezőnő ért el jelölést (Lina Wertmüller, Világszép Pasqualino, 1976; Jane Campion, Zongoralecke, 1993; Sofia Coppola, Elveszett jelentés, 2003; Kathryn Bigelow, A bombák földjén, 2009; Greta Gerwig, Lady Bird, 2017), díjat pedig eddig csak Bigelow kapott.

Kimaradt az idei jelölésekből viszont Regina King, aki két éve nyerte el a díjat a Ha a Beale utca mesélni tudna mellékszerepéért, játékfilmes rendezői bemutatkozását, a One Night in Miami-t pedig most három Oscarra is jelölték, de őt a rendezésért nem.

A rendezői kategória legnagyobb meglepetése mindenesetre Thomas Vinterberg: filmje, a Még egy kört mindenkinek elnyerte az Európa Filmdíjat és a Legjobb nemzetközi film kategória legnagyobb esélyese.

Az Akadémia tagságának változását mutatja az is, hogy az elmúlt években egyre több idegennyelvű film rendezője került be a jelöltek közé. 

Köztük volt Pawel Pawlikowski (Hidegháború), Alfonso Cuarón (Roma) és Bong Joon-ho (Élősködők) is, utóbbi kettő ráadásul nyert is.

 
 
Meglepetést hozott a Még egy kört mindenkinek
Fotó: Henrik Ohsten

A női főszereplők között Viola Davis történelmet írt: a Ma Rainey-ért megszerezte negyedik jelölését (korábban a Kerítésekkel győzött is), ezzel ő vált a legtöbb jelölést szerzett fekete színésznővé. Beszédes, hogy rajta kívül mindössze két fekete színésztársa rendelkezik egynél több jelöléssel: Octavia Spencer (ő A segítséggel nyert) és Whoopi Goldbert (ő pedig a Ghosttal).

Davis mellett kisebb meglepetés, hogy Golden Globe-győzelme után ott van a kategóriában Andra Day (The People vs. Billie Holiday) is – 1973 után mindössze másodszor fordul elő, hogy két fekete színésznőt is jelöltek. Ahogy azt mi is megírtuk, bejutott Vanessa Kirby is a Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjében nyújtott alakításáért.

A legnagyobb esélyes azonban jelenleg Carey Mulligan, aki az Ígéretes fiatal nőben erőszakoskodó férfiakon igyekszik bosszút állni. Mulligan nagy utat járt be a jelölésig: a bemutató után a Variety még azt kifogásolta, hogy nem elég dögös egy ilyen szerephez, ellentétben a film egyik producerével, Margot Robbie-val. Mulligannek ez nyilván nem esett jól, a botrány hatására pedig a lap elnézést kért tőle. Ha sikerül legyőznie Davist, vagy a szintén jelöl Frances McDormand-et (A nomádok földjén), Oscarral vigasztalódhat.

A férfi főszereplőknél Riz Ahmed (Sound of Metal) az első muszlim, Steven Yeun pedig az első ázsiai-amerikai jelöltként vonulhat be a történelembe.

Anthony Hopkinsnál (The Father) idősebb színészt még nem jelöltek a kategóriában, a maga 83 évével négy évet vert Richard Farnsworth-re (The Straight Story – Az igaz történet). Bejutott még Gary Oldman (Mank) is, a díjat azonban minden bizonyára Chadwick Boseman (Ma Rainey – A blues nagyasszonya) nyeri majd. Ő a hetedik színész, aki posztumusz érdemelt ki jelölést; ha győz, Heath Ledger (A sötét lovag) és Peter Finch (Hálózat) után ő lesz a harmadik, aki halála után kap díjat.

Ami a mellékszerepeket illeti, a nőknél és a férfiaknál is akadnak furcsaságok. Glenn Close (Vidéki ballada az amerikai álomról) ugyanazért a szerepéért kapott Oscar- és Arany Málna-jelölést is. Korábban többször előfordult már, hogy egy színész ugyanabban az évben versenyezzen a legjobbak és legrosszabbak között, de Close előtt ugyanazért a szerepért eddig csak két színészt jelöltek mindkét kategóriában: Amy Irvinget (Yentl) és James Cocót (Csak ha nevetek).

Bár az egész díjszezonban sötét lónak számított, végül sikerült jelölést szereznie a Borat-folytatás felfedezettjének, Maria Bakalovának is, és ott van a kategóriában a két évvel ezelőtti díjátadó legnagyobb meglepetését okozó Olivia Colman is – akkor A kedvencért győzött, most a The Fatherért jelölték. A legnagyobb esélyesként hosszú ideig Amanda Seyfriedet (Mank) emlegették, ám jelen állás szerint inkább Youn Yuh-jung (Minari) lehet a befutó – ahogy a kritikánkban is írtuk, abszolút megérdemelten.

 
Youn Yuh-jung a nagymama szerepében alakított nagyot a Minariban
iMDb
 

A férfi mellékszereplőknél a legnagyobb meglepetést a Judas and the Black Messiah két színészének, Daniel Kaluuyának és LaKeith Stanfieldnek a jelölése okozta – ha ugyanis mindketten mellékszereplők, mégis ki a film főszereplője? Előbbi a kategória legnagyobb esélyese, utóbbi azonban maga is csodálkozott a dolgon, hiszen a stúdió végig azért kampányolt, hogy a Legjobb férfi főszereplők közé beférjen.

„Először jelöltek egy színészt arctetkóval”

poénkodott Stanfield. Ha nem Kaluuya győz, akkor minden bizonyára Sacha Baron Cohené (A chicagói 7-ek tárgyalása) lesz a díj, de ott van még Leslie Odom Jr. (One Night in Miami) és Paul Raci (Sound of Metal) is. Utóbbit azért választották ki a hallássérült társaság vezetőjének szerepére, mert siket szülők halló gyermekeként folyékonyan beszéli a jelnyelvet. Raciról és jelöléséről sokat elmond, hogy hiába 72 éves veterán karakterszínész, a film diadalútja előtt még saját Wikipedia-oldala sem volt.

A forgatókönyveknél a várakozásokkal ellentétben kimaradt David Fincher és 2003-ban elhunyt édesapja – a Mank-nek ez a legfájóbb hiánya a jelöléseknél. Az adaptált forgatókönyvek között viszont ott van a Borat folytatása és A Fehér Tigris is, mégis csoda lenne, ha nem A nomádok földje nyerné a kategóriát.

Az eredeti forgatókönyveknél szoros lehet a verseny: A chicagói 7-ek tárgyalása, a Minari és az Ígéretes fiatal nő is odaérhet.

A dokumentumfilmek között meglepetésre ott van a Tanítóm, a polip, kimaradt viszont a zseniális Dick Johnson halálai – mindkettő a Netflix versenyzője, akárcsak a Crip Camp. A román diszkótragédiáról szóló Colectiv itt és a nemzetközi filmek között is jelölést kapott. Utóbbi kategóriában a dán Még egy kört mindenkinek mellett bosnyák, hongkongi és tunéziai filmmel versenyez.

Magát a díjátadót két hónappal az eredetileg tervezett időpont után, április 25-én tartják majd, rendhagyó módon két Los Angeles-i helyszínen. A ceremóniára a vírushelyzet miatt csak a díjat átadók, a jelöltek és limitált számú vendégeik kapnak meghívót.

Figyelmébe ajánljuk