Barbenheimer-hatás: négy éve nem nézték ennyien az Oscar-gálát

  • narancs.hu
  • 2024. március 14.

Mikrofilm

19 és fél millió ember volt kíváncsi az Oppenheimer tarolására.

Mint azt mi is megírtuk, az Oppenheimer hat Oscart vihetett haza az idei díjkiosztóról, köztük aegjobb film, rendezés és férfi főszereplő díját is. Christopher Nolan filmjéért azonban nemcsak a szakma van odáig: az atombomba atyjáról szóló történelmi dráma a múlt év egyik legnagyobb bevételű filmje volt, világszinten 950 millió dollárt kaszálva. Ez azt jelenti, hogy húsz éve, azaz A Gyűrűk Ura: A Király visszatér óta nem fordult elő, hogy ekkora blockbuster vigye el az Oscar fődíját. Az elmúlt években ugyanis jellemzően kisebb, független mozikat díjazott az Akadémia, de a bevételeknek a koronavírus miatti mozibezárások sem tettek jók. Bár a tavalyi győztes Minden, mindenkor, mindenhol sem teljesített rosszul a kasszáknál, a 2012-es Az Argo-akció volt a legutóbbi legjobb film-győztes, amely képes volt Amerikában meghaladni a 100 millió dolláros bevételt. 

Az Oppenheimer tehát egyértelműen évtizedek óta nem látott kritikusi és közönségsikert aratott – ahhoz, hogy ekkora durranás legyen, kellett persze a Barbenheimer-jelenség is, azaz a Barbie és az Oppenheimer közös, nagy nyári mozis eseménye is, melyet ebben a cikkünkben mutattunk be részletesen. Greta Gerwig mozija ugyancsak a jelöltek között volt az Oscaron, csakúgy, mint olyan kritikuskedvencek, mint a Cannes-ban győztes Egy zuhanás anatómiája, vagy épp a Szegény párák. Sokak szerint az idei felhozatal hosszú évek óta a legjobb volt – és úgy néz ki, ezzel a közönség is egyetértett.

Az idei gálát ugyanis 19,5 millióan nézték, ami 4 százalékos emelkedést jelent a tavalyi gála nézettségéhez képest. Sőt:

a 2020-as Oscar óta ez számított a legnézettebb díjkiosztónak.

Akkor az Élősködők diadalmaskodott, miközben a jelöltek között ott volt a hatalmas közönségsikert arató Joker is, és végül két díjat vághatott zsebre. Ahogy az tehát régóta sejthető volt, a közönség valójában csak akkor kíváncsi a díjátadóra, ha ott olyan filmek érdekeltek, amelyet láttak is. A 2021-es Oscar-felhozatal például hiába volt tele olyan hihetetlenül erős filmekkel mint A nomádok földje, Az apa, A fém hangja, vagy épp a Minari: A családom története, mégsem értek el szélesebb közönséget, a gála az év 100 legnézettebb műsora közé sem fért be.

(Címlapképünkön: Cillian Murphy ír színész kezében a legjobb férfi főszereplőnek járó díjjal a 96. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban. Murphy Christopher Nolan brit rendező Oppenheimer című filmjében nyújtott alakításáért vehette át az elismerést. Fotó: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.