A fehérorosz legfelsőbb bíróság betiltotta a helyi Helsinki Bizottságot

  • narancs.hu
  • 2021. október 1.

Külpol

A bejelentést a szintén betiltott Fehérorosz Újságírók Szövetsége tette közzé.

A Fehérorosz Újságírók Szövetsége a Telegram üzenetküldő szolgálaton továbbított pénteki közleményében úgy fogalmazott, hogy „a legfelsőbb bíróság likvidálta a Fehérorosz Helsinki Bizottságot, az utolsó regisztrált jogvédő szervezetet az országban” – számolt be róla az MTI. Korábban tekintélyes nemzetközi jogvédő szervezetek kérték az igazságügyi minisztériumot, hogy vonja vissza a bizottság felszámolását indítványozó keresetét, és – mint írták – „ne engedje meg, hogy abbamaradjon az összes fehérorosz polgár jogainak védelmét szolgáló fontos munka”.

A Fehérorosz Helsinki Bizottság (BHK) 1995-ben alakult, alapító tagjai között volt Vaszil Bikov (Bikau) neves szovjet és fehérorosz író,  Szvjatlana Aljakszijevics irodalmi Nobel-díjas író, Rigor Baraduljin költő, illetve a fehérorosz társadalmi és kulturális élet számos más kiemelkedő képviselője.

Fehéroroszországban a tavalyi augusztusi, vitatott tisztaságú elnökválasztás óta próbálják ellehetetleníteni a hatóságok az ellenzéket és az őt támogató, a demokrácia kiépítése mellett kardoskodó szervezetek munkáját.

Az országot 27 éve irányító, 66 éves Aljakszandr Lukasenka július 13-án közölte, hogy a hatóságok különös figyelmet fognak fordítani a nonprofit szervezetekre, a civil szervezetekre és az országban működő külföldi médiára.

A bejelentés nyomán házkutatási hullám indult független újságíróknál, jogvédő aktivistáknál, valamint a civil szervezetek és ellenzéki pártok tagjainál. A hatóságok egy sor szervezetet gyanúsítottak meg azzal, hogy titokban külföldről finanszírozzák őket, illetve adócsalást követnek el, és kormányellenes tüntetéseket pénzelnek. Augusztus végén a legfelsőbb bíróság ugyancsak az igazságügyi minisztérium keresetének eleget téve feloszlatta a Fehérorosz Újságírók Szövetségét. Egy héttel ezelőtt hasonló módon tiltották be a fehéroroszok világszövetségét, a Haza (Backauscsina) nevű szervezetet, amely több mint harminc éve alakult, hogy szoros kapcsolatot építsen ki a külföldön és belföldön élő fehéroroszok között.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

KARÁCSONY GERGELY DOBREV KLÁRA FEKETE-GYŐR ANDRÁS MOMENTUM MÁRKI-ZAY PÉTER ELŐVÁLASZTÁS 2021

ELŐZŐ CIKK A ROVATBANGyurcsány Karácsonynak: ki szövetkezett az MSZP-vel 2010 után?

Gyurcsány Karácsonynak: ki szövetkezett az MSZP-vel 2010 után?

NEKED AJÁNLJUK

Figyelmébe ajánljuk