Tartalom

(2017-06-22)

Egotrip

Egotrip

Techet Péter: Svarcgelb

Képtelen koalíció

Gyertyák és mécsesek égtek Zágrábban a belvárosi Ulica kneza Mislava 8. előtt. Mint amikor halottakra vagy valamiféle támadásra emlékeznek. Az épület körül, az utcán megrendült arcú, jól öltözött zágrábi polgárok álldogáltak kis csoportokban. A hajdani polgárság, a Bürgertum, azaz a purgerek képviselői. Pártjukat jöttek temetni, siratni június elején.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kirakatpolitika

Miután a Jobbik majd’ az egész országot beterítette hatásos óriásplakátjaival (a nép dolgozik, Orbánék lopnak, a Jobbik pedig a néppel együtt elzavarja Orbánékat), a Fidesz vezetői a homlokukra csaptak: nahát, átláthatatlan a párt- és kampányfinanszírozás! A Jobbik is Simicska Lajos hirdetőoszlopain és -tábláin gyalázkodik, amiért az oligarcha nyilván benyújtja a számlát. Egy korrupciós fertő, ami itt van, kérem!

A szerk.

A szerk.

A repülő magyarok

Elmesélünk egy történetet, amiről nem kell gondolnunk semmit, amiből nem következik semmi, csak úgy van, s e pőre létében épp olyan, mint egy tűéles fénykép, illik tehát aszerint is bánni vele: bekeretezni, vékony üveglappal borítani, s kiakasztani minden magyar lakás falára, hogy reggel, amikor felkel a polgár, köszönjön neki egy nagyot.

Publicisztika

Tompa Andrea

Publicisztika

Nem marad más, mint a felejtés

Az idei POSZT-ról

Ez a rendszer van, ezt kell szeretni, jut eszembe az idei, valóban csöndes és végképp botránymentes POSZT-ról, ahol még a díjazottak is rendben vannak. Mondjuk, a fődíjas Mesél a bécsi erdőt az Örkényből éppen nem dicsértem nagyon e lap hasábjain, a Katona Nóráját azonban elég jónak tartottam. Ettől függetlenül valóban nem született botrányos díj, olyan, amilyen korábban, amikor visszatetsző lendülettel taroltak a Nemzeti előadásai.

Teczár Szilárd

Publicisztika

Kényére-kedvére

A menekültek és az orbáni jog

A NER jogfelfogásának sokatmondó lenyomata, hogy az állammal szembeni jogérvényesítés rendre dacos és felháborodott reakciókat vált ki a rendszer képviselőiből.

Külpol

Interjú

Külpol

„Mindenki képmutató”

Andrew Moravcsik politológus az EU-ról és az Egyesült Államokról

Hosszabb távon mindenkinek jobb lenne, ha felbomlana az eurózóna, akkor ugyanis kifogástalanul tudna működni az Európai Unió – véli a Princeton Egyetem tanszékvezetője, akit a Brexitről, Európa jövőjéről, Donald Trumpról és Orbán Viktorról kérdeztünk.

Belpol

Kényszermegoldás a nyári kórházi kapacitásátadás

Belpol

Átirányított ágyra járók

Orvoshiány miatt ellátási kötelezettségeket ad át a nyárra a Nyírő a Honvédkórháznak. Kisülhet-e ebből a fővárosi egészségügyi ellátás átszervezése és a kórházi struktúra megreformálása?

Interjú

Belpol

„Kiválogatták a bizonyítékokat”

Bárándy Péter, Ahmed H. védőügyvédje a másodfokú ítélet következményeiről

Új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot a „röszkei terroristaperben” a Szegedi Ítélőtábla. Bárándy Péter volt igazságügy-minisztert, az első fokon még 10 évre ítélt Ahmed H. védőjét kérdeztük a részletekről.

A 2014-es baloldali egység kudarca és tanulságai – I.

Belpol

Össze, borulás!

Máig keresik a magyarázatot a baloldalon, miért bukott el a 2014-es választáson a tervezőasztalon oly szépen összerakott többpárti együttműködés. Bár a nyilvánosság előtt nem beszélnek róla, a szereplők közül többen is elismerik: az ötlet jó volt, csak a kivitelezés lett tré. Múltidéző cikkünk első része.

Interjú

Belpol

„A szemébe mondtam”

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke

A Párbeszéd politikusai népszerűek, de magát a pártot nem sikerült behozni a köztudatba. Szabó Tímea rendre látványos akciókkal hívja fel a figyelmet ügyekre – legutóbb a civiltörvényre –, mégis sokszor az LMP-s Szél Bernadett-tel keverik össze. A Párbeszéd tagjai bizakodnak, hogy létrejön egy választási együttműködés.

Film

Interjú

Film

„A haza nekem elég képlékeny fogalom”

Kristóf György filmrendező

Out című filmje a cannes-i fesztivál Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű szekciójában versenyzett. A tipikusan kelet-európai ihletésű film magyar–cseh–szlovák–lett koprodukció, és a szlovákiai magyar rendező is élt már Kassán, Miskolcon, Budapesten, Prágában és Rigában is. Most épp a Toldi Moziban beszélgettünk.

Zene

Koncert

Zene

Nagy durranás

Green Day

Vannak olyan zenekarok, amelyeknek a közönsége együtt öregszik a zenészekkel, és vannak olyanok, amelyek mindig újabb generá­ciókat tudnak megszólítani.

Könyv
Interaktív

Tévé

Interaktív

Alapból gyanús

Célpont

A 2015. február 6-i G-nap köztudomásúlag sok mindent megváltoztatott Magyarhonban, ékes jelenkori bizonyságául annak, hogy a kimondott szó, az Ige (még ha éppenséggel négybetűs főnév is az istenadta) történelemformáló erővel bír.

Színház

Esszé

Színház

Nálunk ez nem megy

Elfriede Jelinek és a magyar színjátszás

Drámát irodalomként manapság nemigen olvasunk, kivéve, ha régi (úgy értem, nagyjából 1850 előtti), és ennek megfelelően jellemzően verses; így a nagyjából kortárs dráma nem annyira az irodalom része, mint a színházé.

Képzőművészet
Tudomány

A mesterséges megtermékenyítés hazai lehetőségei

Tudomány

„A doktor bácsi tett bele a hasamba”

A magyar babák körülbelül 3 százaléka mesterséges úton fogan meg. Ez a szám jóval nagyobb is lehetne, ha az állam nem korlátozná az asszisztált reprodukciós eljárások támogatását. Így fest a hazai lombikhelyzet.

A hatnapos háború és Magyarország

Tudomány

Kórusban kellett

Ötven éve aratott győzelmet Izrael az ellene szövetkezett arab szomszédjai felett. A szocialista tábor, benne Magyarország, „anticionista” kampánnyal válaszolt erre.

Gasztro
Lokál

Obszcén műkincsek Nápolyban

Lokál

A kéj szobájában

Mi kerülhet elő a föld alól, amelybe egy egész szakma belepirul? A nápolyi Gabinetto Segretót hol lezárták, hol befalazták, hol a létezéséről sem akartak tudni, hol az ördög művének tekintették. A Vatikán hiába szörnyülködött, a Titkos Szobát és a benne található valamennyi obszcenitást 2000 óta bárki megcsodálhatja.

Sport