Tartalom

(2014-10-16)

Snoblesse
Publicisztika

Publicisztika

A kisökör és Jupiter

A miniszterelnök úr a Kossuth rádió 180 perc című műsorában az elmúlt pénteken megjegyezte, hogy „országvezetés, nemzetépítés, közösségépítés szempontjából” nem a spórolós Németországot tekinti példaértékűnek, hanem inkább Angliát, mostanság ott történnek ugyanis a „legizgalmasabb dolgok”.

Bodó Csanád

Publicisztika

Sag mir wo die Frauen sind?

Hallgatói önkormányzatok és a női kvóta

Éppen aznap, hogy kiderült, az ELTE jogi karának tavalyi gólyatáborában megerőszakoltak egy hallgatót, egyik neves egyetemünk szűk körű ünnepségére voltam hivatalos.

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Egotrip

Zsidózásunk alapjai

Imaoka Dzsuicsiro Magyarul négy hét alatt c. művének (Tokió, 1969) első leckéje rögtön néhány szellemes mondattal kelti fel a japán olvasó érdeklődését: „Ön van itt. Ő van ott. Hogy van? Köszönöm, igen jól vagyok. Hol a város? Hol van a cím? Ki ez a gazda? Hol van a pályaudvar? Nincs ön itt. Ő nem zsidó. Nincs itt a zsidó.”

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Fordítva a lovon

Orbán Viktor parlamenti beszédében felszólította a bankokat: „zárják le a tisztességtelen hitelezés korszakát, és jöjjön el a fair bankok korszaka”. Pár napra rá Rogán Antal bejelentette, hogy már készül is a fair bankrendszerről, a fogyasztási hitelek átlátható árazási rendszeréről szóló törvény, amelyre (Répássy Róbert szerint) azért van szükség, mert „a jelenlegi szabályok mellett a bankok tisztességtelen szerződési gyakorlatot folytattak”.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Aprómunka

Még jóformán el sem ült az önkormányzati választások körüli habzás, amikor Tarlós István potenciális utóda, a Fidesz MIÉP-ből igazolt wunderkindje és kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté megosztotta a főváros vezetésére vonatkozó elképzeléseit pártja televíziójának nézőivel. Mely elképzelések a budapesti képviselő-testület működésének – oh, igazán csekélyke – átszabását célozzák. Kocsis a VIII. kerület polgármestere, s mint ilyen tagja a Fővárosi Közgyűlésnek, tehát minden joga megvan elgondolkodni a testület racionális, hatékony vagy bármilyen működéséről.

A szerk.

A szerk.

Választás nélkül

Nyert Orbán, vesztett megint a baloldal, vagy nagyon veszített, vagy veszített, de nem annyira, pár oldallal odébb elveszünk a részletekben. Mindenesetre a nép – az ország stb. – lehülyézése ebben a szomorú helyzetben sem tűnik célravezetőnek, legalábbis azok számára, akik nem akarnak emigrálni, elvégre mégsem lehet mindennap arra ébredni, vagy felülni a hatos villamosra vagy a mátészalkai személyre, hogy úristen, csupa HÜLYE.

Külpol

A kurdok küzdelme a Kalifátussal

Külpol

Kobani tragédiája

Az Iszlám Állam hetek óta ostromolja a stratégiai helyen fekvő török–szír határvárost, Kobanit. A települést a szír állam sajnálatos megszűnte miatt a helyi kurd kisebbség erői védik – a török kormány égbekiáltó tétlensége mellett. Az Iszlám Állam Törökországot is fenyegeti ugyan, de Ankara a kurdokon nem óhajt segíteni. A tét az önálló Kurdisztán és annak határai.

Belpol

Az új uniós költségvetési ciklus első pályázatai

Belpol

Rendszeresen hazacsenget

Az önkormányzati választás kampányfinisében a kormány kilenc új uniós pályázat kiírását hirdette meg. A most induló hétéves uniós költségvetés első tenderei még nem a legjelentősebbek, ráadásul tavasz előtt aligha lesz kifizetés. De arra jók, hogy a kormány jelezze: nem felejtette el, mi a dolga, és hogy változatlanul megéri a barátjának lenni.

Önkormányzati választás után

Belpol

A helyhatóság én vagyok

A Fidesznek változatlanul nincs ellenfele, ehhez képest rosszabbul teljesített, mint négy éve. A választások új színfoltja a lázadó jobboldali település. Még néhány év, és Orbán fideszes reformellenzéke megdönti a rendszert!

Interjú

Belpol

„A Fidesz folyamatosan veszítve nyer”

Juhász Attila (Political Capital) az önkormányzati választásról

A Fidesz magabiztos fölénnyel nyeri egymás után a választásokat, miközben szavazótábora egyre csökken. Ennek egyik oka, hogy a magukat baloldalinak valló pártoknak nincs ideológiájuk, és nem döntötték el, hogy rendszer- vagy kormányellenesek – állítja Juhász Attila, a Political Capital elemzője.

Film
Színház

Színház

Színház

Valami élet

Pintér Béla: Bárkibármikor

A legújabb dizájnerdrogok neve Zene és Évi, s ha nem az újságban olvasnánk, azt hihetnénk, Pintér Béla találmányai.

Zene

Opera

Zene

Viccel a bácsi

Mozart: Così fan tutte

Vajon az jót jelent, ha egy vígopera bemutatóján a legzajosabb derültséget a feliratozó berendezés átmeneti meghibásodása váltja ki? Ugye, aligha?

Koncert

Zene

Johann Sebastian és a nagybácsi

Két Bach

Bach. Keresztnév nélkül kimondva a családnév csakis Johann Sebastianra (1685–1750) vonatkozhat. Aki azonban konyít valamit a zenéhez, tudja, hogy a Bach családban a barokk stílus nagy betetőzőjén kívül is bőven akadtak muzsikusok, a Máté-passió szerzője előtt is, után is.

Interjú

Zene

Továbbgondolni Bradburyt

Erdész Róbert – Solaris

Nyolcvanas évek, progresszív rock, Magyarország: a Solaris a szocialista ellenszélben is kihozta a ma már alaplemezként hivatkozott Marsbéli krónikákat, amit október 26-án újra bemutatnak a Művészetek Palotájában. A világhírűvé csak a feloszlása után vált zenekar billentyűsével beszélgettünk.

Könyv

Könyv

Könyv

A mába fagyott örök tegnap

Pintér Judit Nóra: A nem múló jelen – Trauma és nosztalgia

Régi fixa ideám, hogy ha a közoktatási program szerves része lenne a pszichológia tanítása, mégpedig lelkes tanárokkal, nívós órákkal, az nagy valószínűséggel egy érettebb, érzékenyebb, tudatosabb emberekből álló társadalmat eredményezne hosszabb távon.

Interjú

Könyv

„Közelebb kell mennem a valósághoz”

Patrick Modiano Nobel-díjas író

Múlt csütörtökön tanulta meg a nevét a világ, de Franciaországban eddig is élő klasszikusként tartották számon. Magyarul négy regénye is megjelent, mégis alig ismerte valaki. Egy korábbi, rendhagyó interjú fordításával ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Szabó T. Anna

Könyv

Radnóti koszorúi

Radnótit könnyű szeretni. Szép, szelíd arc, gyöngéd szerelmes versek, igazi lírikus, a lányok álma, aki nemcsak udvarláskor ír a kedveshez, hanem a házasságban is, tehát nyilván mintaférj. A magunk idealizált képére formáljuk őt, mert így kényelmes. Tetszik nekünk, ellágyulunk tőle. Olyan, mint mi, nyilván. Hétköznapi és közeli. A komor Berzsenyi, a keserű Arany után végre egy emberi költő.

Interaktív

Tévé

Interaktív

LúzAir

Fapad

Tételezzük fel egy röpke pillanatra, hogy a közszolgálati csatornákon azért készülnek sorozatok, hogy mi megnézzük őket.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„És ha cicákat festenék?”

Vojnich Erzsébet festőművész

Az egész életművet összegző győri kiállítását kötözködésre hajlamos férje rendezte, aki sosem látott és elfelejtett képeket is előszedetett vele. Ennél jobb alkalmat keresve sem találnánk, hogy az ürügyként használt témákról, a túl érdekes perspektívákról és a véletlenről beszélgessünk Vojnich Erzsébettel.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„A bozótot választottuk”

Jane Petring nyelvtanítási szakértő

A Montrealban élő szakember az English for the Environment (Angol a környezetért) programsorozat keretében több magyarországi városban tartott „zöld” műhelymunkát angoltanároknak az amerikai nagykövetség nyelvtanárokat segítő regionális irodája (RELO) meghívására.

Riport

Riport

Ahol a földből is daganat nő - Élet Majak mellett

Még ma is tízezren élnek annak a szibériai atomüzemnek a közelében, ahol 1957-ben a csernobilihez mérhető katasztrófa történt. Itt ugyanis elmaradt a teljes kitelepítés, sőt, az érintettek százezreinek el sem mondták, mi történt. Idén nyáron mi, magyarok újra atomszemetet szállítottunk a területre. A világ egyik legsúlyosabban sugárszennyezett vidékén jártunk.

Bionarancs

Bionarancs

A csábító kék fény - Fizikai Nobel-díj világító diódákért

Olcsó, energiatakarékos és minden szempontból zöld technológiát jutalmazott idén a Nobel-díj bizottság: ősszel a kék színű világító diódákért osztottak elismerést a fizikai szekcióban. Ráadásul a LED-lámpák a technológia fejlődésével egyre több területen válthatják le a sok tekintetben pazarlóan működő hagyományos fényforrásokat.