Tartalom

Narancs XIX. évf. 08. szám (2007-02-22)

Publicisztika

Publicisztika

A bíróság haragszik (A Kendermag Egyesület szóvivője ellen hozott ítéletről)

2005 tavaszán a Polgári Engedelmességi Mozgalom (PEM) keretében több mint hatvan indiai kendert fogyasztó jelentkezett a rendőrség Teve utcai központjában. Először az akciót meghirdető Kendermag Egyesület elnöke, titkára és szóvivője sétált be az épületbe a kamerák előtt, s hozzájuk csatlakoztak fiatalok, családapák gyerekkel, de feljelentette magát nyugdíjas nagymama is.

Publicisztika

Az MSZP csöndje

2004 augusztusában Gyurcsány Ferenc lendületesen, jól szabott öltönyben, oldalán a mezőnytől üdítően elütő Dobrev Klárával érkezett az MSZP miniszterelnökjelölt-választó kongresszusára. E kongresszus, azóta kiderült, nem csupán a szocpárt, de az ország történetében is döntő fordulatot hozott.

Publicisztika

Halkan belelépett (Sólyom László romániai látogatásáról)

A magyarhoz hasonlóan fortyog a román és a romániai magyar belpolitika is - az ilyen idők nem kedveznek a csendes, protokolláris államelnöki csúcstalálkozóknak. Most nem a mosolydiplomácia korát éljük. Szűk két héttel Sólyom László bukaresti látogatása előtt például a román belpolitika egyik legrafináltabb és legélesebb belpolitikai konfliktusa tört ki, és viharok dúlnak a magyar politikai közösségen belül is.

Egotrip

Egotrip

Párnacsata (Szép, de gonosz)

Szép, de gonosz A magyar középkorról írván többen is megállapították már, hogy sorsfordulatokban gazdag történelméből valóságos shakespeare-i királydrámák kerekedhettek volna, véres gyilkosságokkal, ármányos cselszövésekkel, tragikusan elvakult testvérviszályokkal. Valamint, hogy soros szexualitástörténeti bagatellem témájához közelítsek, orcapirító királyasszonyi hűtlenkedésekkel.

Egotrip

Maga itt a tánctanár? (Szupernaturális számok)

Szupernaturális számok Jó néhány vicc kezdődik úgy, hogy a bolondok megszámozzák a vicceket. Sokféle poén felé kanyarodhat el ez a kezdet, például valaki mond egy számot, erre jól megverik, mert nagyon bugyuta viccet mondott, vagy óriási nevetés tör ki, mert új viccet mondott.

A szerk.

A szerk.

Gerillák

Mi lesz itt március 15-én? Az Országgyűlés nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságának pénteki ülése előtt Keleti György azt javasolta, hogy az ülést ne a fideszes Lázár János vezesse, hisz Lázár részt vett a kordonbontásban, ergo - és innen kissé zavarosak a kisbéri képviselő érvei - nem is lehet rendes, demokratikus ember, aki egy ülést rendesen, demokratikusan le tudna vezetni (egyesek szülést hallottak).

A szerk.

A szerk.

Valaki megrágalmazhatta K.-t

Az Erste-bankfiók üvegajtaján hagyott ujjlenyomat egy, a veszprémi postásgyilkosság gyanújával letartóztatott férfitől származik - lapzártánkkor ez a legfrissebb információ a móri ügyben bekövetkezett fordulatról.

Külpol
Belpol

Belpol

Perben a bírósággal: Kettő mindenkiért

Az, hogy a leterheltebb bíróságok sokszor nem tartják be a perrendtartásra vonatkozó törvényes eljárási határidőket, nem kirívó. De arra, hogy valaki éppen ezért - emberi méltósága megsértésére hivatkozva - jogi elégtételt akarjon venni, eddig nemigen volt példa. Az első ilyen ügyben nemrég született jogerős ítélet.

Belpol

Vita a debreceni adósságállományról: Eladósodósorban

Megbukott a Fidesz Debrecen-modellje, Kósa Lajos megalomán építkezései miatt működési hitel felvételére kényszerül az önkormányzat - állítja a cívisvárosi ellenzék. A polgármester szerint a múlt héten elfogadott költségvetés stabil, a durva állami megszorítások és elvonások ellenére idén is egyensúlyban tudják tartani a bevételi és kiadási oldalt.

Belpol

A háziorvosok jövedelme és a vizitdíj: Minőségi csere

A Magyar Orvosi Kamara szerint a háziorvosok gyakorlatilag abból élnek, hogy vasárnap zárva van a bolt, ezért a finanszírozás megduplázására tartanának igényt. Teszik ezt éppen akkor, amikor a vizitdíj miatt jelentős bevételkiegészítésre számíthatnak. Vajon miért nem örülnek a pluszjövedelemnek?

Belpol

A BKV pénzügyei: Mitől megy a villamos?

Milyen BKV-t hagyott az utódjára a Combino-villamosok üzembe helyezése körüli zűrökbe belebukott Aba Botond? A türelem száz napját töltő Antal Attila, az új vezérigazgató, a Nógrád Volán korábbi vezetője március végére ígérte programját. Kíváncsian várjuk - de előtte egy kis helyzetelemzés.

Trafik

Trafik

tévésmaci - Róka orra körül

Bár Reich Péter Rám csaj még nem volt ilyen hatással című filmje már több mint tíz éve készült, az elsőfilmesek nyugodt enerváltsága ma is eléggé jelemző a magyar filmkészítésre.

Trafik

étel, hordó - Alcasar

A Tűzoltó utca és a Tompa utca között elterülő Ferenc tér egy évtizede még olyan volt, ahová az ember sötétedés után csak akkor merészkedett, ha a dobermannját vitte sétálni.

Trafik

chili & vanilia - Csíp és mérges

Néhány hete Brüsszelben, szombat esti mozizás után úgy döntünk, hogy levezetőként beülünk még egy pohárkára. Táplálkozástudományilag képzett énünk jelenti, hogy este 10 órakor nem egészséges lakomázni; "esetleg valami könnyűt kapjunk be" felkiáltással azért körülnézhetünk.

Zene

Koncert

Zene

A Besenyő család bosszúja

Laibach

A szlovén kultúra zászlóshajója és egyik legfontosabb exportcikke, a Laibach hosszú szünet után 2003-ban tért vissza a WAT című albummal, amely jórészt a zenekar ideológiájához igazított, alapvetően elektro-techno típusú tánczenéket tartalmazott.

Zene

Ülök a szobámban... - IX. Making New Waves Fesztivál (kortárs zene)

Manapság két olyan kortárs zenei fesztivál létezik Magyarországon, mely nem elégszik meg kortárs művek puszta felsorolásával, ehelyett programjait valamilyen vezérlőelv, koncepció szerint szerkeszti meg. Az egyik a pannonhalmi Arcus Temporum, a másik a Trafóban megrendezett Making New Waves. Jó szerencsém úgy hozta, hogy az

Film

Film

"Nem így kell fogni a gitárt" (Snétberger Ferenc gitárművész)

Snétberger Ferenc február 6-án volt 50 éves, és ez ma már Nyugat-Európában többeknek ünnepelni való esemény, mint nekünk, idehaza. Kevés magyar muzsikusnak van tehetsége az európai dzsesszvilág felső régiójáig eljutni, de a születésnap fő eseményei szerencsére itthon lesznek: először február 23-án a Zeneakadémiára a zenészbarátok érkeznek a világ különféle tájékairól, majd március 7-én a Művészetek Palotájában a klasszikus indíttatások kerülnek fókuszba.

Film

"Sírni is szabad"

Tobias Voigt, Freie Universität, Berlin

Magyar Narancs: Mi volt az első benyomása a filmről? Tobias Voigt: Először is az, hogy a színészek nagyon jól játszanak, főleg a két Stasi-tiszt. De aztán rögtön elkezdtem mérgelődni a hibákon. Nem értettem, miért kellett ezeket elkövetni.

Film

Munka és szerelem

Florian Henckel von Donnersmack: A mások élete

Legelőször is az lenne a jó tanácsom, hogy tekintsenek el a jelen dupla oldalunk alsó fertályán található interjú tartalmától. Illetve dehogyis, nem azért közöltük, hogy eltekintsenek tőle; inkább válaszoljanak a következő kérdésre! Vajon hány öltést varr mondjuk a Keresztapa 3 művészi megítélése szempontjából az, hogy azt a pápát nem is úgy, és nem is azok, és nem akkor tették el láb alól, és az egész nem igaz?

Könyv

Könyv

Galambleves (Válasz Vári Györgynek és Ruff Tibornak)

Nem akarom elkerülni a vitát, de képzeletben megpróbálok tónust váltani, és a bírálóimnak, mintha beszélgetnénk, elmesélni, miért is berzenkedem annyira attól a beszédmódtól és modortól, ahogy Kornis Mihály a Kádár-korszakot színpadiasan felöltött "országébresztő" szerepben a nemzet asztalára feltálalja.

Lélek

Lélek

A nemek esélyegyenlősége Bécsben: Copfok a KRESZ-táblán

Irigylésre méltó város Bécs, táncolhatunk a múzeumban, élhetünk újjáépített gázgyári lakótelepen, a városi információs szolgálat éjjel-nappal üzemel. Sőt. A nálunk még mindig démonizált "feminizmus" szempontjait is sikerült városi szintre emelniük.

Tranzit

Tranzit

Halottkémlelés - Café?! Változatok és változások (kiállítás)

"Fizetek, főúr, volt egy feketém, / s egy életem, amit elrontottam én...", dúdolgatta a kiállítást felkereső Recenzens, aki régi vendéglátó-ipari családból származik; elég, ha annyit mondunk, hogy édesanyja, amikor politikai okokból kirúgták az Operettszínházból, presszózongorázással kereste markánsan ártámogatott, rákosista kenyerét.

Lokál

Emléktúra a váci Forte-gyárban

Lokál

A történet vége

Megint bezárt egy nagy múltú üzem, ismét megszűnt Magyarországon egy ipari ágazat - megszokott dolog ez ma már.

Tudomány